Jsi reprezentant! Pojď mezi nás.

Zdá se, že hlavní kvalifikací pro angažování fotbalisty do Bohemians, je alespoň jeden reprezentační start. Za posledních deset let ještě nebyla v Ďolíčku taková koncentrace hráčů s reprezentačními zkušenostmi, jako je v posledním roce. Do Vršovic přišel zachraňovat ligu útočník Josef Obajdin, který v národním dresu odkopal jedno utkání, do obrany získalo vedení Luboše Kozla, v jehož statistické kolonce pro reprezentaci svítí devět startů a teď to vypadá, že přijde další bývalý reprezentant - Pavel Novotný. Vysoký levonohý obránce má stříbrnou medaili z evropského šampionátu v Anglii, kde sehrál semifinále proti Francii, celkem dres národního týmu oblékl dvakrát. V pondělí se má definitivně rozhodnout, zda tramvají popojede z Edenu o dvě zastávky.

Jsi reprezentant! Pojď mezi nás.

Na začátku příštího týdne se sejde vedení Bohemians s hráčovým manažerem Pavlem Paskou a vyjasní si podmínky. Jedná se o hostování i o přestupu. "S Pavlem jsme se dohodli na úpravě smlouvy a teď je na Bohemce, aby přišla s finanční nabídkou. Ale to už bude věcí hráčova manažera, my jsme s Bohemkou dohodnuti," řekl sportovní manažer Slavie Praha Josef Jinoch. Jednat se tedy bude o podmínkách pro samotného hráče. To znamená, zda mu bude Bohemka platit jeho stávající plat vyplývající ze smlouvy ve Slavii (v případě hostování) nebo kolik mu vedení klokanů nabídne v případě přestupu. "Chci jít do Bohemky a věřím, že v pondělí se můj odchod ze Slavie definitivně uzavře," prohlásil v pátek odpoledne Pavel Novotný.

Devětadvacetiletý fotbalista, který může nastupovat na levém kraji obrany i zálohy, v zelenobílém dresu odehrál přípravné utkání proti Vyšehradu, ale svým výkonem přítomné diváky příliš nenadchnul. Přesto má trenér Zdeněk Hruška o Novotného zájem. "Jeho zkušenosti se nám ve druhé lize určitě hodí a nesmíme zapomenout ani na jeho výšku," připomíná Hruška vzrůst Novotného - 195 cm. Pavel Novotný už deset sezón brázdí ligové trávníky. Za tu dobu stihl odehrát 175 ligových zápasů a to v dresu Chebu, Slavie a Sparty. Navíc si přivydělal i při angažmá v Německu - ve Wolfsburgu strávil jednu sezónu. Za poslední čtyři ročníky však odehrál ve Spartě či ve Slavii jen 15 zápasů, ve kterých převážně přicházel na hřiště až v průběhu utkání.

Když přestupoval z Německa zpátky do Čech, nevybral si milovanou Slavii, ale zamířil do Sparty. "Na Slavii jsem se nepohodl se sportovním vedením, manažerem Šetrlem a trenérem Hřebíkem. Tenkrát mě ve Slavii chtěli týden testovat. Asi si mysleli, že jsem se za rok v Německu nějak zmenil. Úplně mi to znechutili. Že se ozvala Sparta, to byla jiná věc," říkal tehdy Novotný. Na Letné působil tři roky, pak se přeci jen vrátil do Slavie. Ovšem zde ho nečekalo zrovna příjemné přivítání. "Čápe, táhni na Letnou!", stálo na jednom z transparentů fanoušků Slavie. "Je to jejich právo. Můžou si věšet, co chtějí. Já na Slavii patřím, prožil jsme tu nejkrásnější léta svého fotbalového života." Možná začíná poslední část jeho kariéry. Pokud se v pondělí upíše zelenobílým barvám, určitě bude doufat, že v Ďolíčku vydrží déle než dva předchozí reprezentační vysloužilci.