Kam se poděla Bohemka?

1747 diváků na dvou tribunách vršovického stadiónu se po zápase s rezervním týmem Olomouce možná ptalo: "Kam se poděla stará-dobrá Bohemka?" Bojovnost, nasazení jsou zřejmě minulostí. Alespoň to tak vypadá v posledních zápasech zelenobílých. Podruhé za sebou klokani podlehli B-týmu a jejich výkon se ani zdaleka nepodobal loňské sezóně. "Děláme spousty nepřesností, to nás stojí síly," říká Pavel Čapek. "Nedáváme šance," vidí příčinu trenér Zdeněk Hruška. "Poslední půlhodinu nám vždy ztěžknou nohy," podotýká Miroslav Obermajer.

Kam se poděla Bohemka?

V prvním poločase se fanoušci dočkali, opět po několika zápasech, hry po zemi. Prvních pětačtyřicet minut působil fotbal v podání klokanů  přímočaře, ovšem většina akcí končila na hranici velkého vápna. Chyběl tvořivý záložník, který by na sebe vzal odpovědnost finální přihrávky. Dvě Střihavkovi šance skončily mimo bránu. To ještě domácí netušili, že během devadesáti minut se do prostoru branky netrefí ani jednou.

Po změně stran se naskytl hodně podobný obrázek jako v minulých zápasech. Byli jste na střetnutích proti HFK Olomouc, Mladé Boleslavi nebo třeba minule proti Spartě B? Pak určitě tušíte společného jmenovatele. Bohemka stejně jako proti Olomouci B odpadla herně a fyzicky ve druhém poločase. "Vždycky nám třicet minut před koncem dojdou síly. Jakoby jsme byli těžší," odhaluje jednu z příčin obránce Miroslav Obermajer, jeden z mála bojujících fotbalistů současného kádru. "V létě jsme trénovali hodně, i teď máme velké dávky. Po Spartě jsme dostali pořádně zabrat, ale na hřišti to nebylo vidět," dodává devětadvacetiletý odchovanec Bohemians.

Klokani se vždy v domácím prostředí vyznačovali drtivým vstupem do utkání a v případě potřeby i vynikajícím finišem. "Musíme přežít prvních dvacet minut, pak máme šanci na úspěch," říkali často soupeřovi trenéři před utkáním. Teď je všechno jinak. Zápas v podání zelenobílých volně plyne ve stále stejném tempu, ba naopak, s blížícím se závěrem hra upadá. "Hodně nás vysilují nepřesnosti. Proti Olomouci jsme v první půli hráli dobře po zemi, ale po přestávce jsme si nedokázali přesně přihrát. Pro míče se musíme vracet a to nás stojí síly," vysvětluje záložník Pavel Čapek. Ale proč ta změna? "Nevíme. Trenéři nám o přestávce řekli, ať jsme trpěliví, že gól určitě přijde. Olomouc hrála chytře zezadu a čekala na brejky. To jí, stejně jako minule Spartě, vyšlo perfektně," dodává bývalý hráč Liberce.

Trenér Zdeněk Hruška na tiskové konferenci po zápase odmítl spojovat herní úpadek s fyzickou kondicí. "Nedáváme šance. Soupeři potom vystřelí jednou na bránu a je z toho gól," poukazuje Hruška na problém v zakončení. Zatímco v Bohemce nevyužitý Michal Polodna střílí v současnosti ligové góly v Blšanech, jeho bývalí spoluhráči se trápí. V posledních dvou zápasech nedali ani jeden gól, proti Olomouci netrefili ani branku. Mladá Boleslav, Sparta i Olomouc přehrály klokany i v dynamice, ve startu na míč - bývalé to doméně zelenobílých barev. "Není dobrá součinnost záložníků a obrany. Chyběla vzájemná podpora a doplňování," doplňuje Hruška.  

Jak řešit nastalou situaci? "Musíme dávat góly v prvním poločase a pak to prostě nějak ukopat," navrhuje Pavel Čapek recept, který už mužstvo použilo v Pardubicích a s Jihlavou. "Jdeme si s klukama sednout a musíme si vše vyjasnit. Takhle to dál nejde," přidal konkrétní čin Obermajer krátce po utkání s Olomoucí, právě když mířil na smluvené setkání. Do duší promluví hráčům v pondělí po poledni i trenéři. Ovšem pokud ani poté mužstvo nezačne bojovat, není mnoho šancí ke zlepšení. Přestupní období skončilo, takže kádr už zůstane celý podzim stejný.