David Zoubekin válí ve Finsku

Do Jokeritu Helsinki chodí čeští sportovci hrát hokej, fotbalista Bohemians David Zoubek je prvním Čechem, kterého v hlavním městě Finska živí kulatý míč. Na internetových stránkách Jokeritu se v referátech dočtete, že David Zoubekin je oporou zadních řad. "Ještě tu na mě pokřikujou Soubek, protože neumějí Z. Nejnovější moje přezdívka je Čeko," směje se devětadvacetiletý univerzál. "Jsem pro ně asi velká rarita. Nedávno na jednom z večírků si natáčeli na videokameru, jak mluvím česky a hrozně se u toho smáli," vypráví David Zoubek své zážitky z dvouměsíčního pobytu v zemi Tisíce jezer.

David Zoubekin válí ve Finsku

Poslední červencový den odletěl David Zoubek do Finska, kde o něj projevil zájem Jokerit Helsinki. Tým potácející se ve spodní polovině tabulky chtěl zkušeného fotbalistu, který pomůže mladým spoluhráčům a především zachrání Jokeritu první ligu. "Od té by, co jsem přišel máme samé silné soupeře. V současnosti jsme pátí od konce. V posledním utkání jsme v derby prohráli smolně s HJK," nabízí Zoubek první sondu do finského fotbalu.

Jokerit má s HJK stejný stadión. Finnair Aréna je modernizovaný stánek, který ale nebývá moc často zaplněn. "Fotbal je tady ještě méně populární než u nás. Na zápasy nám chodí dva, tři tisíce diváků. Jsme na tom s návštěvností špatně hlavně proto, že jsme ve stínu hokeje. Hned vedle hraje své zápasy hokejový Jokerit a ten má často plno, " připomíná Zoubek existenci slavného klubu, kde působil mimo jiné i Otakar Janecký. Na modernizovaném stadiónu se hrálo dokonce i nedávné finále mistrovství světa sedmnáctiletých.

Fotbalová kvalita se dá srovnávat s českou ligou. "Týmy z finské ligy by si určitě v první české lize zahrály, ale spíše ve spodní polovině. Je tu hodně hráčů z Ruska a okolních zemí, hlavně z Estonska, což zvyšuje kvalitu," srovnává Zoubek obě soutěže. Autor zázračného gólu ještě z dresu Hradce Králové potvrzuje i na severu Evropy roli univerzála. "Z počátku jsem nastupoval v obraně. Tady se hraje trochu jiným systémeme, než u nás: 4 - 2 - 1 - 3. Trenér mě stavěl na pravého beka, takže jsme musel lítat po celé pravé straně. V posledních utkáních jsem nastupval v útoku, ale na gól zatím čekám."

Finsko - to není jen fotbalová exotika, ale také hodně neobvyklá řeč. "Finsky umím jen pozdravit a poděkovat. Jinak to snad ani není v silách českého člověka. Naštěstí tady spousta lidí umí anglicky, takže se v pohodě domluvím. V mužstvu je několik cizinců, tudíž se tu mluví hlavně v angličtině." Komunikační problémy David vyřešil, na blízku má i rodinu. "Jsme rád, že tady mám rodinu, jinak bych se asi zbláznil. Navíc se hodně stýkame s jedním Čechem, který tady žije už dvacet let a zařizoval mi všechno potřebné."

Zprávy z domova dostává především prostřednictvím mobilního telefonu. "Často si s klukama volám. Vím, že jim to teď moc nejde, ale snad se to zlepší." Jokerit sice v klidných vodách zatím není, ale parta je prý výborná. "Tady se hodně dbá na dobrou atmosféru. Vedení pořádá společné večeře, na kterých se parta stmelí. Na té poslední mě právě natáčeli na video, jak mluvím česky." Bohemka by v těchto krušných týdnech možná ráda využila jeho služeb, ovšem Zoubkovo angažmá skončí ve Finsku až 31.října. "Ještě chybí asi čtyři zápasy do konce. Pak se mám podle smlouvy vrátit do Prahy. Pokud by však měl Jokerit zájem, klidně bych tady zůstal," dodává Zoubek. Spokojený, usměvavý a v pohodě - takový je David Zoubek i na severu Evropy.