Bitva o párečky: Starý - mladý 16:6

Góly, hecování, bitky - to vše bylo k vidění v hokejové hale HASA ve Vršovicích. "Počkejte ve čtvrtek. To bude teprve zápas," říkali fotbalisté Bohemians a zvali tím fanoušky na hokejovou odvetu, která se uskuteční ve čtvrtek 4.12 v 10 hodin na stejném místě. Je se na co těšit. Už v úterý se v zápase starších hráčů proti mladým urodily krásné góly. Ale také bitky. Gólman Kolář vyzval na souboj muže proti muži Švejdíka, ten sundal své pletené rukavice a už se to pralo... To však nebylo zdaleka všechno.

Bitva o párečky: Starý - mladý 16:6

Fotbalisté Bohemians se právě nacházejí uprostřed předpřípravného kempu. Minulý týden se z Bohemky stal česko-slovenský klub, jelikož do Ďolíčku přijelo na testy hned deset slovenských hráčů. "Líbil se jen jeden střední záložník. Byl ze Žiliny," svěřili se hráči se svými dojmy z výběrového soustředění. V tomto týdnu nabírají hráči fyzickou kondici a prokládají to hodně náročnou zábavou v podobě hokeje. Klokani musí přežít příští týden a pak hurá na dovolenou. Jestli bude za co... Vedení slíbilo doplatit dluhy do 15.prosince a podle toho se také řada hráčů rozhodne, zda se 3.ledna 2004 bude hlásit trenéru Hruškovi nebo v některém jiném klubu.

Při hokeji však na finanční trable myslel málokdo. Desátá hodina dopolední se už na zdejších hodinách rozeběhla, ale na ledové ploše se k zápasu ještě zdaleka neschyluje. Už při rozcvičení je však patrné, kdo vládne hokejovým umem. "Švejďo, ty brusle, co máš, jsou na rychlobruslení," ozývá se ze střídačky na adresu Ondřeje Švejdíka. "Ty jsou pučený, já nevim," odpovídá seriózně zástupce mladých. Ostatně většina hráčů si brusle vypůjčila od kamarádů. Novodobí gladiátoři se do arény pustili bez jakékoliv výstroje. Mikina, tepláky, pletené rukavice, hokejka a brusle - to byla výbava valné většiny hokejových nadšenců. "Kamarádi, kteří nám slíbili výstroj, hrají dnes nějaký mistrák, tak musíme nastoupit jen tak. Ale ve čtvrtek budeme mít všechno komplet a budou i brankáři," těší se Aleš Bednář.

Kromě vítězství jsou v sázce ještě párečky. Právě o ty se totiž ve vršovické hale hraje. Poražené mužstvo musí vítěze pozvat na "párkovou párty". A to je motivace jako hrom. Zpočátku je zápas vyrovnaný, ale po dvaceti minutách se utkání začne lámat. Staří se totiž mohou opřít o důrazného Charváta a rychlého Bednáře. "Do dvaceti jsem hrál odborářskou ligu. teď už nestíhám, ale když mám čas, tak jdu ještě klukům chytat," popisuje svoji hokejovou kariéru Aleš Bednář, původní profesí fotbalový útočník. Brankář Charvát má jako jeden z mála plnou výstroj i s chrániči a bezbolestně si užívá tvrdých zákroků. "Hrajte, vy měkoty," pokřikuje na ležící soupeře.

Celkem padesát minut trvá fyzicky náročný zápas. Hraje se bez přerušení. Přelézt mantinel a vrhnout se na občerstvení - to je cíl mnoha střídajících. Masér Hric připravil jontový nápoj, k nevoli několika jedinců řádně vychlazený. "To nemáš čaj s rumem...," míří na maséra jízlivá poznámka. "Víš, jak by si vypadal," odpovídá výchovným tónem populární postava realizačního týmu. Ostatně Vladimír Hric nepoutá pozornost jen občerstvovací stanicí, ale také netradiční hokejovou výstrojí. Razantně vyvrací názory, že jeho brusle pocházejí z první světové války a poté objasňuje původ chráničů na kolenou. "Když jsem byl mladej, tak jsem pokládal koberce a lina. Museli jsme mít něco na kolena, protože často byla chladná podlaha. Tak jsem to teď doma našel a dneska to využiju," chlubí se originálními koženými chrániči. Připravenost k boji dokládá důkladně nasazeným kulichem.

Kromě narůstajícího skóre ve prospěch "starých" zaujaly i modní doplňky dalších hokejisto-fotbalistů. Tak třeba mladíček Ivo Táborský vyrukoval na soupeře s dresem Colorada a jmenovkou Sakic. "To mám půjčený. Je to originál," snaží se zastrašit "starou" gardu. Táborský využívá absence čárových rozhodčích a vytrvale stojí v útočném pásmu soupeře a vyčkává na přihrávku. Hokejový dres má na sobě také Jiří Dozorec. Nápis HC PLASTIN a umění Dózy s hokejkou vzbuzují dojem, že hraje nějakou hokejovou soutěž. "Ne, ne. Dres je půjčený a já hraju maximálně na rybníku," vyvrací Dozorec. Společně s Charvátem a Bednářem patří k nejlepším. Mezi "starými" se najde několik dalších velmi zdatných bruslařů. Szabó, Baláž, Zoubek. Ostatně, u posledně jmenovaného se není čemu divit, když strávil půl roku v Jokeritu Helsinky. Za mladé konkuroval jen Rajnoch a chvílemi i bojovník Strnad.

Po padesátiminutové bitvě byl zápas za stavu 16:6 ukončen. "Párečky jsou doma," radovali se staří. Následovalo pak ještě jedno utkání, které bylo kratší, vyrovnanější, ale na sázku už nemělo žádný vliv. Dvouhodinová hokejová show je u konce. Zlý muž Strand dvakrát vyhrál "pěstní" souboj - v úvodu s Meleckým a v závěru s Táborským. Podobná bitka mezi Švejdíkem a Kolářem skončila nerozhodně. Každopádně ale zvítězili všichni, kteří přežili. "Ve středu jdeme běhat do Krče. To budeme mít cihly na nohou. To bude hrůza," připomínaji si hráči neradostné vyhlídky. Ti, kteří nesehnali brusle, byli místo hokeje v posilovně, ale v Krči už budou všichni zdraví (kromě Raby a Koukala) na startovní čáře.

Statistika zápasu: Staří - mladí 16:6

Branky: 4 Charvát, 4 Bednář, 2 Melecký,  3 Szabó, Dozorec, Baláž, Lesák  - 3 Strnad, Růžička, Vyskočil,  Střihavka.

Sestava "starých": Charvát, Zoubek, Szabó, Baláž, Melecký, Bednář, Hric, Dozorec, Lesák.

Sestava "mladých": Rajnoch, Kolář, Růžička, Vyskočil, Strnad, Střihavka, Táborský, Švejdík.