Pondělí, den pravdy

Proběhlo to rychle. Čtvrtek 15.ledna - v hotelu Panorama se potkal nový majitel Michal Vejsada s bývalým koučem Bohemians Dušanem Uhrinem mladším. Byla to náhoda, ale zapříčinila rychlý sled dalších událostí. Podle vyjádření majitele Vejsady dlužil klub Dušanu Uhrinovi z jeho posledního angažmá 110 tisíc korun. Uhrin se podle slov majitele svých finančních nároků vzdal a stal se staronovým trenérem Bohemky. Pátek 16.ledna - ve 13 hodin byl trenér Dušan Uhrin ml. představen týmu. Po půl roce se tak šestatřicetiletý kouč vrátil k mužstvu. "V pondělí 19.ledna mají hráči volno, ale já společně s vedením budeme mít důležité sezení. Tam rozhodneme, kdo zůstane a co bude vlastně dál. Začínáme budovat nový klub," říkal v neděli večer Dušan Uhrin mladší.

Pondělí, den pravdy

Vejsada upřesnil i finanční důvody změny trenérů: "Hlavní kouč měl u nás měsíčně čtyřicet tisíc a plné prémie. Pan Uhrin bude mít padesát procent této částky a jen cílové prémie za umístění."

"S minulým vedením jsem měl snahu se finančně vyrovnat. Volal jsem dvakrát na Bohemku, ale nikdo se mi zpátky neozval. Takové jednání neuznávám. Je mi jedno, kdo je v čele klubu. Teď vidím možnost na znovuzrození Bohemky. Ale bude to těžký. Strašně těžký...," dívá se do blízké budoucnosti Uhrin. První krokem k úspěchu musí být ustálený kádr. "Za minulostí dělám tlustou čáru," naráží Uhrin na slova hráčů ze setkání s fanoušky, kde někteří fotbalisté kritizovali špatnou přípravu pod Uhrinem. "Musíme změnit atmosféru v kabině. Hodně věcí si musí hráči vyříkat. Upřímnost - to je to, co teď potřebujeme."

Na pondělním sezení s vedením klubu bude Uhrin řešit také příchody a odchody hráčů. Do týmu se zřejmě vrátí duo Szabó, Lesák. "Třetí z exhradecké party Zoubek se podle mých informací vykoupil ze smlouvy, takže je volný hráč. I když jsme loni sestoupili, začali jsme budovat kádr, na kterém jsme chtěli stavět. V tom budeme pokračovat," nastiňuje staronový kouč svoji představu o kádru. "Ještě by se měl vrátit Polodna a jednáme o návratu Koukala z Pardubic. Naopak na odchodu je Melecký, který přestoupí do Kladna." O změnách v týmu bude jasno hodně brzy, možná už v pondělí. "Musíme vytvořit tým, který bude bojovat o postup," zní Uhrinův cíl. Bohemka je po polovině sezóny na devátém místě druhé ligy se sedmi bodovou ztrátou na postupovou pozici.

Uhrin poznal své nové podřízené během dvou víkendových zápasů Tipsport cupu. "V pátek odpoledne jsem vedl první trénink. Během utkání s Viktorkou a Libercem jsem u hráčů viděl chuť, vitalitu a nasazení. Naopak mi trošku chyběla taktická vyzrálost, ale to chce čas," zhodnotil Uhrin dva zápasy - s Viktorií Žižkov (2:1) a s Libercem (1:2). V úterý 20.ledna se Uhrin sejde s hráči. Trénink sice na umělé trávě v Horních Měcholupech začíná v deset hodin, ale sraz týmu je už v půl deváté. Právě během začátku tohoto týdne se rozhodne o složení mužstva pro jarní část.

Dušan Uhrin mladší přichází k týmu podruhé v krátké době. 1.září 2002 vedl zelenobílé poprvé. Tehdy byl po čtyřech zápasech první ligy odvolán trenér Borovička a Uhrin po něm převzal štafetový záchranářský kolík. Ale do úspěšného cíle se mu doběhnout nepodařilo. Bohemians sestoupili a Uhrin (tehdejší bilance: 5 výher, 9 remíz, 12 proher) se brzy poroučel. 6.června 2003 vedení rozhodlo, že s Uhrinem neprodlouží smlouvu. Půlroční trenérské nicnedělání je u konce. Nyní Uhrin nastupuje v Ďolíčku podruhé a jako asistenta si vybral Vladimíra Hrušku. Útočníka, kterého v zelenobílém dresu vedl v roce 1987 Uhrinův otec.