Hledá se mozek

Po odchodu Rajnocha a Meleckého má teď trenér Dušan Uhrin mladší složitý úkol. Najít středního záložníka, tedy mozek týmu, který vymýšlí útočné variace. V přípravném zápase proti Slavii B se úlohy "tvořitelů" ujali Pavel Čapek a <b>Michal Lesák</b>. Zatímco prvně jmenovaný už na podobném postu v Bohemians nastupoval, u Lesáka je zařazení do středu hřiště velkým překvapením. "Trenér za mnou ráno přišel a říká: Budeš hrát středního záložníka. Co ty na to? Já jsem neřekl nic. Jen jsem se na něj podíval. Ten pohled trenérovi stačil a prohlásil: Budeš to hrát!" Tak proběhla nominace podle slov samotného Michala Lesáka.

Hledá se mozek

Pro osmadvacetiletého fotbalistu to však nebyla úplně nová role. "Ve středu zálohy jsem už hrál v dorostu. Stejnou úlohu jsem poté dostával dva roky v hradeckém béčku. Až trenér Hřebík mě přesunul na pravého beka a začal jsem hrát výhradně defenzivní posty," zavzpomínal Lesák na svá předchozí léta. Do Bohemians přišel na začátku roku 2003 právě z Hradce Králové a nastupoval převážně na pravém okraji obrany, kde nahradil Michala Petrouše.

Proti rezervnímu týmu Slavie podal Lesák slušný výkon. Dokonce se prosadil i střelecky - hlavou dal vyrovnávací gól. Ve středu zálohy měl především defenzivní úkoly, protože plnil roli, kterou před ním v zeleném dresu obhospodařoval Rajnoch. "Zkoušel jsme to a myslím, že Lesák nezahrál špatně. Musíme prostě do středu hřiště najít nějaké hráče," říkal po zápase trenér Uhrin. Samotným fotbalistům trenér v kabině řekl: "Chceme přivést ještě dva prvoligové hráče." Právě střední záložník by se klokanům v současné situaci moc hodil.

Michal Lesák se s vršovickým Ďolíčkem rozloučil 6.prosince 2003. "Vedení mi nesdělilo žádný oficiální důvod. Prostě mi řekli, že jsem vyřazen z kádru," vzpomíná Lesák na nedávnou "story". Lesák a Zoubek prý nepřistoupili na snížení platu a proto je bývalé vedení vyřadilo z kádru. Alespoň tak zněly informace, které jsme uveřejnili na našem webu. "Je pravda, že mi předložili nový návrh smlouvy, ale ten se rapidně lišil od mého stávajícího kontraktu. Kdybych to podepsal, musel bych každý měsíc žít na dluh. Vydělané peníze by mi nestačily ani na dojíždění z Hradce," zdůvodňuje Michal Lesák a dodává: "Jsem připraven jednat o snížení smlouvy, ale vedení se mnou musí diskutovat také o dluzích z minulosti."

Více než měsíc Lesák nebyl členem kádru Bohemians a potuloval se po východních Čechách. "Trénoval jsem individuálně a poté i s mladším dorostem Hradce Králové. Než jsem přestoupil do Bohemky, tak jsem tam dělal asistenta trenéra. Běhali jsme každý den dvakrát a míč jsem vlastně poprvé viděl až v utkání Bohemky s Libercem," vzpomíná osmadvacetiletý obránce (možná i záložník) na časy nedávno minulé. "Až mi zavolal trenér Uhrin a řekl, zda bych se nechtěl vrátit. Neváhal jsem ani chvilku, i když jsem měl rozjednány nějaké hostovačky," přibližuje Lesák svůj návrat do Vršovic. Jestli je to návrat definitivní, se teprve rozhodne. "Ještě jsem pana Vejsadu ani jednou neviděl. V nejbližší době se s ním mám sejít, abychom si vyjasnili naše stanoviska. Jsem zpátky, ale pořád nevím, co se bude dít," žije Lesák stále v nejistotě. "Věřím, že budu hrát za Bohemku," dodává Michal Lesák.