Příběh Polodnovy smlouvy

Celou zimu se vedly dlouhé diskuze. "Vrátí se Polodna," ptali se fanoušci. Odpověď byla dlouho nejasná, až nyní už je vše vyřešené. "Nevrátí," říkají shodně vedení Bohemians i Michal Polodna. Pětadvacetiletý útočník přišel do Bohemky na začátku roku 2003, podepsal dvouletou smlouvu, která však přestala platit loni v létě. Proto teď Polodna přestupuje do Blšan za zlomek jeho tržní ceny. Přinášíme vám příběh hráče, který v Bohemce poprvé oblékl prvoligový dres, byl zatracen trenérem Hruškou a teď Vršovice definitivně opouští. Zažil tři majitele - koupil ho Švarc, za Zlámala odešel na hostování a Vejsada ho musel prodat.

Příběh Polodnovy smlouvy

Do první ligy se poprvé podíval až ve svých čtyřiadvaceti letech. Trenér Dušan Uhrin mladší si ho vyhlédl v třetiligovém Milíně a Polodna se na jaře 2003 objevil v zelenobílém dresu. Střelec zlatých gólů, zněl tehdy titulek na stránkách Virtuálního ďolíčku. Polodna ve dvou zápasech zařídil zisk čtyř bodů, na jaře nastoupil ve všech utkáních. Vše bylo idylické. Bohemka však sestoupila a změnili se trenéři. Nový kouč klokanů Zdeněk Hruška Polodnovi v přípravě příliš šancí nedával. Poté přišel klíčový okamžik smluvních tahanic o Polodnu.

Trenér Hruška sdělil pětadvacetiletému střelci, že s ním nepočítá. Ozvaly se Blšany a Polodnovi se tak naskytla možnost, vrátit se zpět do ligy. Ovšem byl tu jeden problém. Funkcionáři Bohemians s půlročním hostováním svého hráče sice souhlasili, ale už byl konec přestupního termínu. Tudíž vršovické vedení muselo zrušit Polodnovu  profesionální smlouvu. Jako amatér pak Polodna mohl změnit dres kdykoliv. "Tehdy jsme zrušili mojí smlouvu. Proběhlo to strašně rychle. Bohemka potřebovala peníze," popisuje sled událostí z července 2003 Michal Polodna. Všichni byli spokojeni - Polodna hrál ligu, Blšany získali posilu a Bohemka peníze.

Do Blšan tedy Polodna odešel na půlroční hostování s ukončením platnosti do 31.ledna 2004. Vedení Bohemians si Polodnu pojistilo jakousi smlouvou o smlouvě budoucí. "Strčili mi pod ruku nějaké papíry. Ani nevím, co to bylo. Podepisoval jsem toho strašně moc," nepřipouští Polodna svůj závazek vůči Bohemians. Vše vyvrcholilo letos v lednu. Papír s Polodnovým podpisem neměl prakticky žádnou cenu, jelikož nebyl registrován na fotbalovém svazu. Polodna sice patřil Bohemce, ale jen jako amatér, protože jeho profesionální smlouva byla zrušena loni v létě. A fotbalové řády hovoří jasně: "Pokud je hráč amatér, může podepsat profesionální smlouvu kdekoliv, bez ohledu na to, zda s tím jeho mateřský klub souhlasí." Bohemians proti jeho odchodu nemůžou nic namítat. Pokud se s Blšany nedouhodnou na odstupném, určí přestupní částku smírčí komise ČMFS. "Navrhl jsem Blšanům částku dva milióny korun jako odstupné za Polodnu," napsal majitel Bohemians Michal Vejsada na diskuzní fórum Virtuálního ďolíčku.

Leden 2004 - před Polodnou stála svobodná volba. Měl tři nabídky - Blšany, Viktoria Žižkov a Bohemians. "Byl jsem rozhodnutý už dlouho dopředu. Viktorka mě chtěla až od léta a já toužil mít jistotu. Do Bohemky jsem za minulého vedení nechtěl. Když se vrátil pan Uhrin, tak jsem trochu váhal. Několikrát jsme si volali. Nakonec jsem se však rozhodl pro Blšany. Nehraju první ligu od osmnácti let a pořád je to pro mě něco výjimečného, tak si to chci užít," říká nejlepší podzimní střelec Blšan se čtyřmi góly, kterému Bohemka ještě dluží část prémií za jaro 2003.

Polodna podepsal ve vísce mezi chmelnicemi dvouletou smlouvu. "Nevypadá to tady zrovna růžově. Ve smlouvě mám doplněk, že v případě sestupu budu moci odejít za symbolickou částku," naráží Polodna na současnou pozici Blšan. V prvoligové tabulce jsou poslední a na čtrnácté místo ztrácejí čtyři body. "V Blšanech chci hrát ligu. To je pro mě rozhodující. Proto jsem  jim dal přednost před Bohemkou," doplňuje útočník, který za Bohemku odehrál patnáct zápasů  a dal v nich tři góly. To vše ještě v první lize.

Jak šel čas...

leden 2003 - Polodna podepsal v Bohemians smlouvu do 30.6.2005.

červenec 2003 - Polodna zrušil smlouvu v Bohemians a odešel na půlroční hostování do Blšan.

leden 2004 - Polodnovi skončilo hostování v Blšanech a stal se volným hráčem. Stále patřil Bohemians, ale jen jako hráč se statutem amatéra.

únor 2004 - Polodna podepsal v Blšanech smlouvu do 31.12.2005. Blšany musí zaplatit Bohemians "výchovné" - cca 1,5 miliónu korun.