Uhrinovi se rýsuje sestava pro jaro

"Samozřejmě už mám v hlavě sestavu, která by mohla vyběhnout k prvnímu jarnímu utkání druhé ligy," řekl po utkání na Střížkově trenér Bohemians Dušan Uhrin. Zárověň však vzpomenul zdravotní stav několika opor. "Doufám, že se dají všichni dohromady." Proti Střížkovu nechal trenér odpočívat Janáčka, Obermajera, Čapka, Baláže, Bednáře nebo například Pavla Novotného. Ti všichni by se mohli zařadit do základní sestavy.

Uhrinovi se rýsuje sestava pro jaro

"Hřiště na Střížkově má menší rozměry a proto jsme nemohli roztáhnout hru do křídel. Na větším hřšti bychom si vypracovali více šancí," hodnotil Uhrin další remízový zápas zimní přípravy. "Snad začneme vyhrávat v pravý čas. Ty opakující se remízy jsou jen náhoda. Jinou váhu to má s Banskou Bystricí, vedoucím celkem slovenské ligy a jinou teď se Střížkovem. Takové soupeře musíme porážet, i když mají v kádru několik zkušených fotbalistů," připomněl Uhrin přítomnost Šmejkala v obraně našeho pondělního soupeře.

Ačkoliv Uhrin neměl v tomto přípravném utkání k dispozici  všechny hráče, určitou představu o základu pro jaro už má. My se s Uhrinových výpovědí pokusíme vyčíst pravděpodobnou jedenáctku, která vyběhne 6.března v 10:15 na Xaverově.

BRANKA

"Václavík má skvělou práci nohou. Věřím, že bude posilou a jistotou v bráně," řekl Uhrin po příchodu zkušeného gólmana ze Slavie. Ani spolehlivé podzimní výkony zřejmě Rabovi v úvodu jara nepomohou na post jedničky a bývalý pardubický gólman začne na lavičce. Nevděčná role trojky bude přisouzena Štěpánu Kolářovi.

Náš tip na brankářskou jedničku: Václavík

OBRANA

Obrana trpí zdravotními problémy zkušených členů. Miroslav Obermajer, tradiční stoper, celou zimu netrénoval. Střídala se u něj virová a svalová zranění. "Obermajer dlouho nehrál. Prakticky s námi ještě netrénuje a nebude mít jednoduché vrátit se do sestavy. Navíc na jeho místě hraje velmi dobře Švejdík. Rapidně se zlepšil i Japonec Tsuchiya. Přestal zmatkovat, získal klid. Vyzkoušeli jsme ho i na pravém kraji obrany a obstál, tudíž máme více variant pro jeho zařazení," podotýká Uhrin k obranné čtveřici.

"Velmi dobře se jeví také Kamil Novotný. Proti Střížkovu už bylo patrné, že dokáže rozehrát akce po lajně a je jistý v soubojích, což mu zpočátku dělalo problémy," říká Uhrin na adresu zimní posily z Poštorné. Obrana v úvodu přípravy hodně inkasovala. V posledních zápasech se tato statistická čísla vylepšila. "Pracujeme na tom, ale ještě to není ono. Hrajeme typický čtyřobráncový systém se zajištěním. Ubylo individuálních chyb, což je v tomto systému moc důležité. Proti Střížkovu byl inkasovaný gól chyba zálohy, ne obrany," doplňuje kouč. Obrana má asi největší základnu v týmu. Po uzravení Pavla Novotného se o své místo na levém kraji bude obávat Třasák. Pokud Obermajer neodejde do Číny, bude soupeřit o post se Švejdíkem.

Náš tip na složení obrany: K.Novotný, Švejdík, Janáček, Třasák.

ZÁLOHA

"V posledních zápasech zkouším na místě defenzivního záložníka Strnada, který po zranění nastoupil už ve třech utkáních. A nevede si špatně. Ve středu zálohy musíme zacelit největší díru po odchodu Rajnocha," hovoří Uhrin na téma defenzivní záložník. V úvodu přípravy na tomto postu nastupoval Lesák. Jeho využití může být i na pravé straně obrany, a tak trenér zkouší další varianty obsazení klíčového postu. "Když budeme hrát venku, tak je možné, že se hodně stáhneme, což by nahrávalo myšlence se dvěma defenzivními štíty."

Ve středu zálohy směrem dopředu se zdá být jasno. Proti Střížkovu hrál na tomto postu Szabó, ovšem chyběl zraněný Čapek. "Dopředu je Čapek jednička na postu ofenzivního záložníka. Teď má zdravotní problémy, tak musíme počkat," doplňuje kouč. V záloze se po delší pauze objevil také Dozorec. "Na místě pravého záložníka mám Baláže a potřebuji, aby byl rozehraný Baláž. Proto dostává přednost a Dozorec musí na svoji šanci čekat." Proti Střížkovu se dočkal, zatímco Baláž vyklusával s pohmožděným kotníkem za postranní čárou.

Náš tip na zálohu: Baláž, Lesák, Čapek, Táborský

ÚTOK

Do útoku získá Bohemka v nejbližších dnech ještě jednu posilu. Daniel Huňa hrál poslední dva roky amatérskou ligu ve Spojených státech a po návratu domů ho náhodný telefonát přivedl na Bohemku. "Přesně tenhle typ útočníka nám  chyběl. Viděl jsem ho jednou proti Hradci a hned jsem řekl panu Vejsadovi, že ho musíme mít. Je dravý, pohyblivý a dobře napadá soupeře. Svoji aktivitou vytváří prostor i pro spoluhráče," chválí novou tvář trenér Uhrin. Huňa pravidelně nastupuje v přátelských zápasech. Ze sestavy tak vytlačil Koukala, který se vrátil z pardubického hostování. "Proti Střížkovu zahrál dobře Střihavka. Dokázal dobře přihrát i podržet míč," připomíná Uhrin hlavního Bednářova konkurenta.

Náš tip na útok: Bednář, Huňa