Souboj Bednářů - Roman proti Alešovi

Mohli nastupovat spolu v zeleném dresu, ale v neděli se v Mladé Boleslavi postavili proti sobě. Dva útočníci, kteří by se k sobě náramně hodili. Příjmením i herním stylem. Roman Bednář z Mladé Boleslavi a Aleš Bednář z Bohemians. Roman je nejlepším střelcem druhé ligy, Aleš se v této sezóně střelecky příliš neprosazuje, ale hodně pracuje pro mužstvo. "Známe se, ale jinak spolu nemáme nic společného. Roman bydlí několik ulic vedle mého pražského bytu, takže se často potkáváme," vysvětluje klokan Aleš vztah mezi oběma Bednáři.

Souboj Bednářů - Roman proti Alešovi

O víkendu se ani jeden z nich neprosadil. Roman Bednář vytvářel příležitosti pro svého kolegu v útoku Radka Diveckého a ten je mařil. Aleš Bednář odehrál jen 48 minut, ale ještě v první půli prodloužil míč na Švejdíka, který dal jediný gól utkání. "Mám problémy se zády. Táhne se to se mnou už dlouho. V závěru první půle jsem udělal jeden dlouhý sprint a už mě to zase chytlo. Zkusil jsem to ještě chvilku po přestávce, ale nešlo to," popisoval Aleš Bednář svoji zápasovou anabázi.

Mladobaleslavský Roman Bednář začal s fotbalem v pražském klubu ČAFC. Ještě v mládežnických kategoriiích přestoupil do Bohemky a během tří let v dorostu kraloval střeleckým tabulkám. Velkého talentu si během svého působení u elitního týmu klokanů všiml také trenér Vlastimil Petržela. 189 centimetrů vysoký útočník začal ještě jako dorostenec trénovat s A-týmem, ale profesionální smlouvu nedostal. Tu mu nabídla až Mladá Boleslav, kam se Roman Bednář přesunul společně s koučem Petrželou. Obdivovatel útočníků Ronalda a van Nistelrooye teď září ve druhé lize a vede svůj tým do první ligy. Jednadvacetiletý útočník dal v této sezóně deset gólů. Nedávno se mu povedlo nastřílet olomoucké rezervě za půl hodiny čtyři góly.  O tento klenot Bohemka přišla v červenci 2002. Roman má za sebou loňský světový šampionát dvacítek a teď se soustředí na reprezentaci v nově se rodící jednadvacítce.

V Bohemce se nikdy společně nepotkali. "Přišel jsem do Vršovic půl roku po jeho odchodu," vypočítal Aleš. Hodně věcí je rozděluje. Věk, góly, přezdívky. Aleš je o osm let starší, v této sezóně dal jen dva góly. Na Bednáře-klokana pokřikují spoluhráči Bedno nebo Bedny. Bednář z Mladé Boleslavi slyší na přezdívky Bedýnky či Palmič. Jediné, co je spojuje je výška. Oba narostli ke 190 centimetrům.

Už na podzim se jako protihráči potkali na hřišti. Tehdy to ve Vršovickém ďolíčku skončilo smírem. Tentokrát odjížděl do Prahy překvapivě spokojenější Aleš. A to nejen díky tomu, že na něho doma čekala novorozená dcera Terezka. "Byl plný dům, super atmosféra. Mohli jsme je rozstřílet pět, šest nula. Tenhle zápas se nám opravdu podařil," hodnotil vítězné utkání autor gólové asistence Aleš Bednář.