Lesák vyhrál arbitráž, Bohemka bude platit

Ve světě fotbalu je to nevídaný jev - fotbalista dal k arbitráži klub, který ho stále zaměstnává. Většinou se k "fotbalovému soudu" obrací hráči až poté, co klub opustí. Obránce Bohemians Michal Lesák požaduje splacení dluhu 800 tisíc korun. Fotbalový svaz jeho nárok uznal a Bohemka musí platit. Do konce dubna. "Nemáme peníze. Pan Lesák musí počkat až uspokojíme jiné věřitele," říká Michal Vejsada, současný ředitel klubu. "Je mi líto, že to vyšlo na současné vedení. Na arbitráž jsem se obrátil v prosinci, ale celá záležitost se vyřešila až nyní," vysvětluje Michal Lesák. Proč měl Lesák nadstandardní smlouvu? Odpovídá Pavel Švarc. Kolik pobírá Lesák měsíčně? Odpovídá Michal Vejsada. Proč dával Bohemku k arbitráži? Odpovídá Michal Lesák.

Lesák vyhrál arbitráž, Bohemka bude platit

Fakta

Michal Lesák přišel společně Davidem Zoubkem v lednu 2003 z Hradce Králové. Na východě Čech oběma končila smlouva a proto byli k mání za symbolické odstupné. Bohemka se s Hradcem nedohodla, a tak celý spor skončil u Smírčí komise. Ta stanovila cenu za oba hráče dohromady 3,2 miliónu korun. V uplynulé sezóně odehrál Michal Lesák čtrnáct zápasů. Po sestupu do druhé ligy nastoupil Lesák ke dvanácti podzimním utkáním. Přišlo nové vedení v čele s dvojicí Brückler - Vobořil, které Lesáka vyřadilo z kádru, protože prý nebyl ochoten slevit ze svého platu, který byl údajně na druholigové poměry hodně nadstandardní. Michal Lesák dal v prosinci 2003 Bohemku k arbitráži a požadoval splacení dluhu, který se pohyboval okolo 800 tisíc korun. Vznikl nevyplacením částky za přestup a prémií za vítězství. Na začátku roku se však změnil majitel a trenér Bohemians a Lesák byl povolán zpět do kádru. David Zoubek se už ze smlouvy v Bohemians vyvázal a odešel do běloruského Dynama Minsk. Ve čtvrtek 25. března 2004 Arbitrážní komise ČMFS uznala Lesákův nárok a uložila Bohemians splatit dluh do 30. dubna 2004.

Pohled Michala Lesáka

Osmadvacetiletý obránce neprožívá zrovna šťastné dny. 24.února se zranil na tréninku a od té doby se na trávníku neobjevil. Zraněné koleno mu vystavilo stop na několik týdnů. Při verdiktu Arbitrážní komise měl smíšené pocity. "Je mi líto, že to postihlo současné vedení. Mám snahu se dohodnout na odkladu splácení," říká Michal Lesák. V prosinci se rozhodl přes fotbalový svaz vymoci, co mu náleží podle smlouvy. "Bývalé vedení se mnou vůbec nekomunikovalo a když mě vyřadilo z kádru, dohodli jsme se s mým manažerem Vandasem, že předáme celou záležitost Arbitrážní komisi," přibližuje své rozhodnutí zkušený obránce. "Nevím, jaký bude mít celá věc dopad na můj návrat do kádru. Už se uzdravuji, pomalu začnu jezdit na kole. Můj návrat je otázkou týdnů." Lesákovi končí smlouva v Bohemians na konci roku 2005.

Pohled Michala Vejsady

"Rozhodnutí Arbitrážní komise mě vůbec nepotěšilo. Musíme uhradit skoro milión do konce dubna a to v současné situaci Bohemky není možné," řekl Michal Vejsada. V případě, že Bohemka dluh nesplatí, zastaví jí svaz přestupy a po dalších dvou měsících bude případ předán Disciplinární komisi, která přijme další opatření. "Svaz si musí uvědomit, že není státem ve státě. My tady máme závazky vůči mnoha věřitelům, včetně Finančního úřadu a pan Lesák je jen jedním z mnoha." Smlouvu s Lesákem uzavírala ještě dvojice šéfů klubu Švarc - Kavalírek. "Kdo s Lesákem uzavřel takovou smlouvu, měl by nést právní důsledky. Sekretáře Chadimu jsem pověřil tím, aby mi spočítal, kolik Lesák odehrál zápasů a kolik absolvoval tréninků. Nemůže si přece nárokovat plnou částku, když byl chvíli zraněný. Teď leží doma a pobírá základní plat, který činí 106 tisíc korun měsíčně. To si myslím, že je na druholigového fotbalistu trochu příliš," přidává další své názory Vejsada. "Myslím si, že zveřejňování platů je správným krokem. Vstupujeme do Evropské unie a fotbalisté jsou veřejně známé osoby. Fanoušci by měli mít možnost vědět, za kolik hráči hrají a porovnat, zda to odpovídá jejich výkonům." Vejsada zatím o uhrazení dluhu neuvažuje. "Pan Lesák prostě bude muset počkat, až uspokojíme jiné věřitele. Uvažuji, že podám žalobu na toho, kdo s ním uzavíral smlouvu, protože je pro Bohemku krajně nevýhodná. Všichni museli vědět, že takovou částku Bohemka nemůže ve své situaci měsíčně platit."

Pohled Pavla Švarce

Smlouvu s Lesákem uzavíral Pavel Švarc, tehdejší majitel klubu. Na smlouvě též figuruje podpis bývalého ředitele Jana Kavalírka. "Když z Bohemky odešel Šenkeřík, tlačil na mě pan Kavalírek, abychom udělali nějaký přestup. Hráli jsme o záchranu a potřebovali jsme posílit. Přišel manažer Vandas, že hráčům Zoubkovi a Lesákovi končí v Hradci smlouva a budou k mání za směšnou cenu. Na základě těchto informací jsme s nimi uzavřeli nadstandardní smlouvy, protože peníze, které bychom jinak dali Hradci, jsme vlastně přidali oběma hráčům na platech. Taková je běžná praxe," vzpomíná Pavel Švarc. "S Hradcem Králové jsme se ale nedohodli, a tak cenu určila Smírčí komise. Celkově jsme museli uhradit za oba kolem tří miliónů korun. To byla obrovská rána pro Bohemku. Byl to víc než dvojnásobek částky, s kterou jsme původně počítali. Smlouvy s oběma hráči už byly uzavřené. Už nešlo nic vrátit."

P.S.: Fotbalový klub Bohemians prohrál i další případ u Arbitrážní komise. Klokani dluží Pardubicím ještě za přestupy Bednáře a Raby, kteří do ďolíčku přišli v loňském roce. "To je další případ pro právníky. Bývalé vedení Bohemians uzavřelo s Pardubicemi smlouvu z níž vyplývá, že za každý den prodlení, narůstá přestupová částka za oba hráče o jedno procento. Pro příklad: kdyby dluh vůči Pardubicím činil milión korun, každý den k němu přibude deset tisíc korun," uzavřel Michal Vejsada neradostnou bilanci minulého týdne.