Jak si vedou marodi?

Bohemians ještě udržují plamínek naděje na postup do nejvyšší soutěže, ale trenéru Dušanu Uhrinovi mladšímu před druholigovým finišem komplikují situaci zranění důležitých hráčů. Sedm kol zbývá do konce, na druhé postupové místo Bohemka ztrácí devět bodů. Je to hodně, ale Klokany žene dopředu nevídaná série neporazitelnosti, která trvá už dvanáct zápasů. Vstane někdo z marodky a pomůže týmu v závěrečných kolech? Baláž, Lesák, Novotný, Bednář a Táborský - každý z této pětice by hrál v základní sestavě, ale zatím nemůže nastoupit ani jeden.

Jak si vedou marodi?

"Jsou to hráči, kteří mají ligové starty a každý takový fotbalista je pro nás obrovskou ztrátou. Zkušenost budeme v závěru soutěže potřebovat," lituje kouč Bohemians. Většinou se jedná o ofenzivní hráče a absence je znatelná zejména v záloze. Kádr čítá 21 hráčů, znamená to, že téměř čtvrtina fotbalistů je na marodce. "Tihle hráči chybí v rozhodujících momentech zápasů. Právě oni jsou schopní na sebe vzít zodpovědnost, obejít dva, tři hráče a zakončit. Možná i proto máme tolik remíz. Není, kdo by rozhodl," dodává Uhrin. "Šanci však dostávají další a my si alespoň ověříme, kdo na to má a kdo ne."

Libor Baláž

Jaké má zranění: Poranil si kolenní vazy při jednom ze soubojů v utkání.

Kdy hrál naposledy: V 19.kole v Mladé Boleslavi. Utkání odehrál celé, ale druhý den ulehl na lůžko. Bylo to 28. března, tedy před měsícem.

Kdy se vrátí: Před týdnem začal s lehkým tréninkem, od tohoto pondělí se již připojil k týmu. V příštím týdnu by chtěl trénovat už naplno, dohnat fyzické manko a vrátit by se chtěl v utkání v Mostě 9. května.

Jak moc chybí: V této sezóně dal už pět branek a jeho absence je moc znát, i když mužstvo stále drží neporazitelnost. Jeho výpady po pravé straně nedokáže zopakovat žádný fotbalista ze současného kádru. Na jeho místě teď nastupuje Pavel Čapek, ale svoji libereckou formu stále hledá.

Aleš Bednář

Jaké má zranění: Problémy se zády.

Kdy hrál naposledy: Na trávníku se naposledy objevil ve 20. kole proti Pardubicím 4. dubna. V utkání tehdy odešel ve 74. minutě, ale nikoliv kvůli zranění, důvodem byl slabý výkon. Během týdne se mu obnovily bolesti zad, které přetrvávají.

Kdy se vrátí: Nikdo to nedokáže odhadnout. Už trénuje naplno a je možné, že se objeví v nejbližším zápase proti Brnu.

Jak moc chybí: Na jeho místě útočníka alternuje Střihavka a je rovnocennou náhradou za Bednáře. Aleš dal zatím dvě branky, Střihavka už má svém kontě tři zásahy.

Michal Lesák

Jaké má zranění: Poškozené kolenní vazy.

Kdy hrál naposledy: Zranění si přivodil 24. února na tréninku. Od té doby se v zápase neobjevil, tudíž jeho posledním zápisem v druholigových statistikách je start v posledním podzimním utkání proti Hradci Králové. Na jaře mu zdraví zatím nedovolilo nastoupit.

Kdy se vrátí: Lesák už trénuje s týmem a mohl by se vrátit ve 16. května v Kunovicích.

Jak moc chybí: Na pravém kraji obrany ho skvěle nahradil Kamil Novotný, zimní posila z Poštorné. Hře by prospěla Lesákova tvořivost směrem dopředu, naopak Novotný se zdá daleko jistější ve hře dozadu a v hlavičkových soubojích.

Pavel Novotný

Jaké má zranění: Chronické potíže s achilovkou, problémy s plotýnkou.

Kdy hrál naposledy: Poslední mistrovské utkání odehrál v 15. kole proti Hradci Králové. V zimní přípravě nastupoval střídavě, ale na jaře se ještě neposadil ani na lavičku.

Kdy se vrátí: Zima měla neblahý vliv na jeho achilovku, minulý týden přišlo zlepšení se zvýšenými venkovními teplotami, ale při jízdě na kole se pro změnu ozvala záda. Právě plotýnka mu v současnosti nedovoluje naplno trénovat a jeho návrat do konce sezóně je hvězdách.

Jak moc chybí: Na levé straně se na jaře prosadil Táborský, ale Novotný by určitě zvedl konkurenci a především přinesl zkušenost. Všichni si pamatujeme, jak po svém příchodu na hřiště v zápase na Kladně oživil hru a mále zařídil vyrovnání.

Ivo Táborský

Jaké má zranění: Výron kotníku.

Kdy hrál naposledy: V utkání 22. kola 18. dubna proti Spartě B. V 57. minutě si v souboji pochroumal kotník a musel odstoupit. Od té doby netrénoval a jeho stav se jen mírně zlepšil.

Kdy se vrátí: Termín ještě není stanoven. V nejbližším utkání proti Brnu to však určitě nebude.

Jak moc chybí: Na levé straně hodně chybí, protože po vypadnutí Pavla Novotného nemá trenér na tento post typického leváka. Zatím zde zkoušel Dozorce a Koukala, kteří příliš neuspěli. Hledání pokračuje a všichni doufají v Táborského brzké uzdravení.