Bohemka bojuje o první ligu!

Už to přiznal i trenér Dušan Uhrin a ten bývá ve svých prohlášeních hodně opatrný. "Ta možnost tady je, tak proč ji nevyužít," odpověděl na otázku, zda Bohemka cítí šanci na první ligu. V Kunovicích vyhráli jeho svěřenci 1:0 a po závěrečném hvizdu se z místního rozhlasu na stadiónu dozvěděli novinku, která je přibližuje prvoligovým břehům. "Společnost Synot končí s veškerými fotbalovými aktivitami a klub je na prodej," sdělil hlasatel divákům. Kunovice přímo sousedí s Uherským Hradištěm, takže pro většinu diváků to byla šokující zpráva. Mezi příznivci nechyběl ani otec Jana Rajnocha, bývalého hráče zelenobílých.

Bohemka bojuje o první ligu!

"Táta mi to volal hned ze stadiónu, ale my jsme právě měli sezení s Valentovými (majitelé Synotu). V Kunovicích to ohlásili dříve, než to majitelé Synotu sdělili nám," řekl Jan Rajnoch, který v zimě přestoupil z Bohemians právě do Synotu. "Šokovalo nás to, zůstali jsme jak opaření," připojil Rajnoch své pocity po oznámení majitelů klubu. Radostné chvíle nezažíval ani další bývalý hráč Bohemians ve službách Synotu Václav Činčala. "Nikdo neví, co teď s námi bude. Kdo by chtěl koupit klub, o kterém se neví, zda ho náhodou nepošlou do druhé nebo třetí ligy," popřemýšlel o osudu slováckého klubu.

Z celé situace může paradoxně profitovat Bohemka a to v případě, že se Synot nepřihlásí do 20. června do první ligy. Tento den začíná licenční řízení s jednotlivými kluby a do tohoto data musejí být podány přihlášky. Prezident Synotu Miroslav Valenta v oficiálním prohlášení uvedl. "Hledáme kupce a pokud se nikdo seriózní neobjeví, kádr rozprodáme a klub zrušíme." Tezi, že se klub nepodaří prodat potvrdil i současný výkonný ředitel Synotu Jiří Zerzáň. "Klub nejde prodat za stovku a říct: Tak, dělej si s ním, co chceš. To musíte mít miliony, abyste takový podnik rozjel. Jen v hráčském kádru je potenciál převyšující sto milionů.
Kdo ví, třeba se objeví nějaký Abramovič. Ale já jsem trochu pesimista, však víte, že jsme chudý kraj," řekl pro server Idnes.

Pokud se tedy Synot do 20. června nepřihlásí, podle Soutěžního řádu má na uvolněné místo právo třetí tým druhé ligy. Pokud ten odmítne, nabídne se nejvyšší soutěž čtvrtému týmu v tabulce druhé ligy atd. Zde je tedy šance Bohemky, která na třetí Kladno ztrácí pět bodů, ale ve středu ho přivítá na domácím hřišti. "Musíme vyhrát, jen tak můžeme reálně pomýšlet na ligu," podporuje provoligové úmysly trenér Bohemians Dušan Uhrin mladší. Kauza Synot se však může ještě hodně zkomplikovat, takže ani třetí místo nemusí být postupující. My vám nabízíme tři možné varianty celého vývoje.

1. varianta - Uherské Hradiště jede dál

Společnosti Synot se podaří najít kupce, který si ponechá ligu, hráče a klub jen přejmenuje. V tom případě sestupuje Žižkov a Plzeň a do ligy postupují první dva týmy z druhé ligy.

2.varianta - Zrušení klubu

Společnosti Synot se nepodaří najít kupce a do 20. června nepřihlásí klubdo licenčního řízení. V tom případě bude Synot nahrazen třetím týmem druhé ligy, v současnosti Kladnem.

3. varianta -Přeřazení do nižší soutěže

V případě této varianty je jedno, jak se společnost Synot rozhodne. Pokud Disciplinární komise prokáže, že funkcionář Synotu uplácel rozhodčí, může se stát, že Synot vyloučí z ligy. Podle Disciplinárního řádu je v tom případě prvním sestupujícím Synot a druhým poslední celek tabulky. Patnáctá Viktoria Žižkov by v tomto případě zůstala v lize.