Z blázince do reprezentace

"Napiš tam titulek ´Z blázince do reprezentace´," zakončil krátké povídání záložník Bohemians Zdeněk Koukal. Před měsícem se dvacetiletý mladík v Olomouci ohnal po soupeři a byl vyloučen. Šéf klubu Vejsada, tehdy řekl, že Koukal je případ pro Bohnice. Neuplynul ani měsíc a z Koukala už je zase hrdina. Dostal pozvání do repreezntační jednadvacítky. V sobotu nastoupil proti Turecku a hned v neděli odehrál celé utkání proti Drnovicím. "Skoro jsem nemohl chodit, ale jsem šťastný, že jsem se mohl podívat do národního týmu. S Bohemkou jsme navíc porazili Drnovice, takže skvělý víkend," pochvaloval si Koukal.

Z blázince do reprezentace

Zdeněk Koukal zažil bláznivý týden. Ve středu odehrál zápas s Kladnem, ve čtvrtek už se hlásil trenéru Škorpilovi na reprezentačním srazu, v sobotu nastoupil v utkání s Tureckem a v neděli už byl opět k dispozici Dušanu Uhrinovi pro zápas s Drnovicemi. "O nominaci do reprezentační jednadvacítky jsem se dozvěděl od mého manažera Vandase. Moc mě to překvapilo. S trenérem Škorpilem jsem nikdy nemluvil, takže jsem jeho zájem nečekal. Vlastně jsem s ním dosud neprohodil ani pár slov. Když jsem přišel na sraz, tak jsme se jenom pozdravili a pak už jsme spolu nemluvili," popisuje první zážitky ze srazu národního týmu Zdeněk Koukal.

Dvacetiletý záložník ale nebyl v reprezentaci odstrčený. "Už jsem se párkrát dostal do mládežnických výběrů osmnáctky a devatenáctky, takže většinu kluků jsem znal. Znal jsem i trenéra Marečka, který je asistentem u jednadvacítky," připomněl Koukal své reprezentační zkušenosti při kterých ho provázel právě Vlastislav Mareček, bývalý kouč Zlína a nyní Teplic. "Během tréninků jsme nacvičovali rozestavení při hře a při standardkách." Utkání s Tureckem se hrálo v Mladé Boleslavi v sobotu až od osmi hodin večer. "Čekal jsem, že budu hrát. Trenér v kabině řekl, že jde o zkoušku pro kvalifikaci a že šanci dostanou všichni. Hrál jsem třicet minut. Nejdřívě na levé záloze a poté v útoku. Více mi to sedělo na hrotu, ale v reprezentaci si nemůžu vybírat, je pro mě ctí obléknout dres národního týmu."

Česká reprezentace zvítězila 1:0, ale Koukal se do statistik nezapsal. Ihned po utkání se vydal domů, do postele však ulehl až kolem jedné hodiny. "Moc jsem toho nenaspal a už jsem se hlásil na Bohemce na předzápasovém srazu," vzpomíná na hektický víkend. "Trenér se mě ptal, zda to zvládnu. Odpověděl jsem, že ano. Musel jsem hrát, protože hodně kluků mělo karetní tresty a nebylo z čeho vybírat." Koukal odehrál celých devadesát minut a rozhodně nezklamal. Na levé záloze se zasloužil především o několik rohových kopů. "Hrálo se nám líp, než proti Kladnu. Drnovice přijely hrát fotbal a byla to přeci jen otevřenější partie. Chceme uhrát třetí místo, tomu teď podřizujeme všechno," uzavřel Koukal, který má v Bohemians smlouvu do zimy letošního roku.