Do ligy chceme a máme na ni, tvrdí Uhrin

Když <b>Dušan Uhrin</b> vloni poprvé převzal tým Bohemians, dal si jasný cíl, zachránit klub v první lize. Neuspěl a skončil. Proto bylo pro některé fanoušky i hráče překvapením, když se po podzimu objevil znovu u týmu, který se po účinkování trenérské dvojice Zdeněk Hruška, Karol Dobiaš nebezpečně přibližoval sestupu z druhé ligy. Tentokrát si dal cíl skončit s týmem pátý. Překonání této mety a konečné třetí místo může za vcelku očekávaného scénáře znamenat pro Bohemku návrat do nejvyšší soutěže. Uhrin nepoznal za celé jaro jedinou porážku a to už musí být důkazem jeho kvalit. Přinášíme vám obsáhlý rozhovor o minulosti, přítomnosti i budoucnosti jeho působení u týmu ...

Do ligy chceme a máme na ni, tvrdí Uhrin

Byl Váš zimní návrat do Bohemky iniciován ze strany klubu nebo jste se nabídl sám?

Já s tehdejší Bohemkou vůbec nekomunikoval, takže jsem se nijak nenabízel. S nabídkou dalšího působení přišel za Bohemku pan Vejsada.

Asi jste se nevracel do právě nejpříjemnější atmosféry, fanoušci mají v paměti schůzku s hráči, iniciovanou minulým vedením klubu, kde se někteří fotbalisté pustili do kritiky Vašich trenérských metod. Tito hráči potom byli velmi zaskočeni Vaším návratem. Viselo to stále ve vzduchu?

Já tu směšnou schůzku nebral nijak vážně, hráči měli pokyny, co mají říkat. Mluvil jsem o tom jen s jedním z nich a dál už jsem se k tomu nikdy nevracel. Je pravda, že někteří hráči můj návrat nenesli moc dobře, jiní naopak přivítali změnu. Pro jména těch, kteří se s tím těžko vyrovnávali, nemusíme chodit daleko, každý si jistě dokáže domyslet.

Měnil jste po jejich výtkách něco ve svém chování nebo jste zůstal svůj?

Já na sobě nic měnit nemůžu, jaký jsem, takový zůstanu. Přišel jsem s tím, že se mi hráči musí podřídit. Nemyslím si, že by můj přístup k nim byl během prvního působení v Bohemce jakkoliv problémový. Jsem komunikativní a snažím se vše řešit tak, abych byl spravedlivý. Zakládám si na upřímnosti. Ne, nic jsem tedy neměnil, kdo měl se mnou problém, musel si ho vyřešit sám.

Změnil jste něco alespoň v tréninku?

Snažím se tréninkové metody vždy přizpůsobit tomu, jaké mám hráče. Vím, že si stěžovali na údajnou slabou kondici, se kterou jsem je prý po svém odchodu zanechal. To je totální blbost. Jak by potom vysvětlili, že jsme zápasy rozhodovali kolem 80. minuty, když jsme měli herně navrch? A když jsem je tak špatně trénoval, proč se jim na začátku druhé ligy přestalo dařit až po pěti zápasech? Tohle neberu. My jsme v první lize trénovali na hranici možností. Měl jsem omezený kádr a kdybych ještě něco přidal, tak se dva hráči zraní a nebude koho postavit. Tvrdě trénovat jsme přestali až před posledním zápasem se Synotem. Toto jaro jsme trénovali pět až šestkrát týdně, a protože jsem na těch klukách viděl, že nejsou unavení, tak jsem jim před Hradcem a Drnovicemi ještě přidal. Chci trénovat hodně, abychom měli náskok do příští sezóny. Mají teď výbornou kondici a o to lépe si ji udrží přes dovolenou.

Na co jste se při svém návratu ještě výrazněji zaměřil?

Vymyslel jsem hráčům takový program, aby byli co nejvíce pohromadě a necourali se mi kdoví kde. Někteří hráči měli své osobní problémy a bylo potřeba je přivést na jiné myšlenky. Někdy jsou horší než děti. Prvním krokem byla snaha o zvýšení jejich morálky. Po všech problémech jim bylo třeba dát povzbuzení do další práce a oživit tu lepší stránku psychiky. Věděl jsem že v hráčích to je. Ty, u nichž jsem byl přesvědčen, že na to nemají, jsem poslal okamžitě pryč. Z osmadvacetičlenného kádru jsem si nechal zhruba dvacítku těch, kterým jsem věřil. Trénovat spolu musí jen dobří hráči, aby měl každý důstojného sparingpartnera.

Vybíral jste si čistě podle sportovní výkonnosti nebo jste se zabýval kvůli budování pohody i povahou jednotlivých fotbalistů?

Nebyl čas vybírat jinak, než podle fotbalového umu. Pokud by se během sezóny vyskytl nějaký výrazný prohřešek, který by narušoval pohodu týmu, neměl bych problém se s hráčem rozloučit.

Jak se buduje pohoda týmu, který byl zvyklý na neustálé nesplněné sliby, prázdné kapsy a nejasnou budoucnost?

Vysvětlil jsem jim, jak to prostě je. I kdyby peníze nebyly, oni musí hrát za sebe, být stoprocentně zodpovědní. Když se to k dobrému otočí, musí být připraveni hrát tady, když to špatně dopadne, musí být připraveni hrát jinde.

Zdá se, že alespoň co se týká platů, se to otočilo k dobrému.

Pro klub znamenal hrozně moc příchod pana Vejsady. Ten když dá slib, tak ho splní. Stal se pro hráče symbolem jistoty. Je to pro jednání s hráči důležitý argument, oni si pak nemohou na nic stěžovat. Samotného mě velice překvapilo, jak se s panem Vejsadou i panem Křížkem skvěle spolupracuje. Jsou oba velice komunikativní a spolehliví. Je na nich vidět, co pro ně záchrana Bohemky znamená. Oni jednají se sponzory od rána do noci, ani na chvíli se nezastaví a opravdu je toho hodně rozjednáno. Snad to i dopadne.

Vraťme se k Vašemu návratu. Jaký cíl jste si dával v době, kdy jste tým přebíral a Bohemka měla blíže k sestupu než k postupovým příčkám?

Chtěl jsem být do pátého místa, to byl můj reálný cíl.

To je asi odvážnější cíl, než si dával Váš předchůdce Zdeňka Hrušky, který už po porážce s Mostem v desátém kole prohlásil „Teď bude alespoň klid, přestaneme se bavit o postupu“ Nepřipadá Vám to jako zbabělost nehodná jména Bohemians?

K tom, co tu moji předchůdci udělali, se raději nechci vyjadřovat. Člověk musí respektovat každého soupeře ve druhé lize, nesmí ho podcenit, ale do každého zápasu musíme jít s tím, že vyhrajeme a musíme si být vědomí vlastní síly. Já jen mohu říct, škoda, že ti přede mnou nedokázali udělat o čtyři nebo pět bodů víc. Ale to bych tu zase třeba nebyl já.

Byla ukončena anketa o nejlepšího hráče sezóny z pohledu fanoušků (výsledky brzy přineseme), koho byste vyzdvihl Vy za jarní část?

Těžko vybrat nejlepšího, řeknu čtyři hráče, bez nichž by to jaro vypadalo zcela jinak. Třasák, Švejdík, Janáček, Szabó. Tito měli stabilně stoprocentní formu. Mít tak k těmto hráčům ještě Polodnu s Rajnochem, tak máme super mančaft. Dávali bychom víc gólů, podívejte se na Polodnu, kolik letos nastřílel branek. Toho je vůbec obrovská škoda, takový typ útočníka nám na jaře moc chyběl. Schopný vletět do vápna i zakončit.

Právě absence výraznějšího kanonýra Klokanům chyběla, souhlasíte?

Rozhodně. Je dobré vědět, že každý hráč je schopný dát gól, ale lepší je mít někoho, kdo je umí dávat pravidelně. Dlouho jsme do našich hráčů nemohli dostat koncovku. A to jsme se na to zaměřovali neustále. Vymýšlel jsem stále nové varianty tréninků, kombinací, přechodů do vápna a nic. Zápasy byly hrozné nerváky, my prostě neuměli odehrát klidnější zápas. Poprvé s Prachaticemi jsem si během zápasu sedl v klidu na lavičku. Vedeme a neumíme to pojistit, bojíme se až do konce. Typickým případem budiž zápas se Spartou, kdy vedeme, můžeme pojistit výsledek z penalty a místo toho se třeseme až do konce. A to je právě ta schopnost shodit ze sebe tíhu odpovědnosti a v klidu zakončit. Bylo vidět, že když se situace na konci sezóny uklidnila, hráči se uvolnili a rozstříleli. Výsledky hned vypadaly jinak.

Věříte, že by tím vysněným střelcem mohl být v budoucnu Dan Huňa?

Huňa dal tři góly, to zase není tak málo. Určitě s ním počítám, jsem přesvědčen, že bude prospěšný. On měl problémy s přechodem na profesionální přístup k fotbalu. Během pár dnů zhubnul sedm kilo a sám z toho byl rozhozený.

Ve kterém zápase jste na své svěřence byl nejvíce pyšný?

Tady nemusím moc přemýšlet, jsou to zápasy s Mladou Boleslaví a Drnovicemi.

Překvapil Vás na jaře některý z hráčů nebo vše probíhalo podle plánů?

Nejmilejším překvapením pro mě bylo zapracování Strnada, protože náš největší problém byl nahradit defenzivního záložníka. I když slýchám něco proti jeho stylu hry, ten kluk si svoje úkoly plnil. A to ještě zdaleka neprodal to, co v něm je. On by se také potřeboval více uvolnit a pak může předvést mnohem více i směrem dopředu. Určitě na to má. A když nám Strnad na konci vypadl, perfektně ho nahradil Lesák. Ten odvedl po zranění vynikající práci.

Událostí jara je možná probuzení Ondřeje Szaba, kde se v něm ta forma vzala?

Věděl jsem dobře, že to má v sobě, jen to neuměl prodat. V přípravě byl zraněn, takže se s ním nepočítalo do základu. Pak špatně Čapek odehrál zápas s Xaverovem, Ondra dostal příležitost, chytil se jí a až do konce se jí nepustil.

Ztráta kterého hráče by pro Vás byla pro nadcházející sezónu nejbolestivější?

Lesák, Švejdík, Strnad, Janáček, Třasák, Szabó, Obermajer ... vlastně skoro všichni.

Co odchod Kamila Novotného? Neudělal Vám čáru přes rozpočet? (Během rozhovoru Novotný nečekaně “ zmizel“ do Mostu)

Toho kluka je velká škoda, i když ten je z těch nahraditelných. Navíc máme jasnou jedničku na pravého beka, což je Lesák. Teď ale budu muset shánět dalšího. Takový Petrouš je také pravý bek :-)

Když už jsme u Petrouše, bavili jste se spolu někdy v poslední době?

Zrovna nedávno. Michal bude pravděpodobně pracovat pro Bohemku. Vypadá to, že by měl trénovat u mládeže.

Takže žádné osobní problémy spolu nemáte?

Nikdy jsme ani neměli.

Tým se Vám rozpadá pod rukama, bude s kým hrát?

Zase tak hrozné to není, odchody Bednáře a Baláže mě samozřejmě netěší a budeme hledat náhradu. Hráči mají platné smlouvy, takže tým by se nám neměl rozprchnout. Uvidíme, jestli se ještě někdo bude prodávat. Jak to bude s hráči na hostování, se teprve uvidí. Rádi bychom udrželi hlavně Václavíka.

Je složitější motivovat fotbalisty hostující než kmenové?

Někdy to tak bývá, ale to není náš případ. Většina z nich k nám přišla z nižších soutěží a chtěli se ukázat. Motivace jim rozhodně nechyběla.

Na jakých místech chystáte doplnění?

Minimum je pět hráčů, abychom měli klid. Když nebude Václavík, musíme najít náhradu do branky. Dále oba krajní záložníci, jeden obránce a útočník.

Kolik jmen čítá Váš seznam?

Mám tu na stole dvacet jmen, samozřejmě je nemůžeme zatím zveřejňovat. Jde o hráče z nižších soutěží, mezi nimi jednoho zkušeného fotbalistu. S polovinou z nich jsem mluvil, mám jasnou představu, za jakých hrají podmínek teď a jaké podmínky by chtěli u nás. Poslední dny jen telefonuju, včera jsem provolal devět hodin. Provolám, co tu vydělám.

Je mezi nimi druhý Rajnoch?

Není. Takový hráč musí praštit do očí a tady z těch to nikdo být nemůže. Musíme brát to, na co máme. Jednou bych chtěl zažít, abych měl na přestupy peníze. Třeba osm milionů. Jít a koupit si hráče, kterého si vyberu. Takhle je Bohemka vždy až druhá v případě, že po hráči skočí jiný zájemce. Proto nemohu zveřejnit jejich jména. Jednám nejprve s hráči a pak s kluby. I když musím říct, že jsem to dosud férově každému klubu co nejdříve oznámil.

Na Obajdina už se těšit nemůžeme?

Ne, Obajdin mezi plánovanými posilami není. Ale já si stále myslím, že Bohemce pomohl. Na góly nahrával. To, kvůli čemu přišel, ale nesplnil. Hráč s takovými statistikami musí góly dávat. Byl nevyrovnaný, on je typ hráče, kterému se něco nepodaří a už nemůže hrát. Charakterově není špatný, ale má tenhle problém.

Proč byl u týmu Pavel Novotný?

Za prvé, Pavel je v Bohemce úplně zadarmo. Mysleli jsem si, že se dá dohromady a když už to tak vypadalo, zase se zranil. Ještě ho zkusíme, nikam neodchází. Nic nás nestojí.

Co tedy chybí tomu, aby se Vámi vybraní hráči připojili k týmu?

V pátek jdu se seznamem hráčů a jejich cen za panem Vejsadou. On půjde do vrtule a týden mé práce je pryč :-) No, uvidíme.

Při této variantě by asi Bohemka byla doplněna maximálně o dorostence ...

I to se může stát. Pokud nikdo nepřijde, sáhneme zase k hostováním a třeba do dorostu. I když zrovna tam výběr není. Jediný, kdo momentálně má šanci hrát za áčko, je Jungr. Snad se peníze na hráče co nejrychleji seženou, momentálně na přestupy není ani koruna.

Je v této situaci rozumné toužit po návratu do první ligy. Není lepší se zaměřit na budování týmu ve druhé lize?

Určitě chceme postoupit. Příští rok bude druhá liga extrémně silná. Plzeň, Žižkov, Jihlava, Hradec, Most. Máme na to první ligu hrát.

Vy věříte, že Bohemka do ligy půjde?

Jsem o tom téměř přesvědčen. Podle všech regulí musí být Synot vyřazen. Jsou proti němu přímé důkazy a jakýkoliv jiný trest je nemožný.V Itálii stačí na vyřazení pouhé podezření.

Pak je tam ještě Žižkov a pan Horník.

Pro mě také jednoznačná záležitost. Výsledky byly schváleny, podle pravidel musí postupovat třetí tým z druhé ligy.

Dejme tomu, že to tak bude. Dostane ale Bohemka vůbec licenci?

Určitě, licenci pro druhou i první ligu by měla mít.

To zní dobře, ale Bohemka toho moc připraveného nemá. Co stadion?

Pro mě by byla ideální varianta spojení s Xaverovem. Bylo by tam zázemí, hráči ... Pro Bohemku v tuhle chvíli to nejlepší.

Neznamenalo by to ale začátek úplného konce Bohemky? Prvním krokem by mohl být paskvil typu Bohemians Xaverov nebo Bohemians Horní Počernice.

Ne, nic takového, jako je změna názvu, tam nehrozí. Jednání probíhají, ale jejich výsledek je na panu Vejsadovi. Musí se to ale také vyřešit během nejbližších dnů. Fanoušci na webu budou první, kteří se konečné řešení dozvědí.

Je zde korupční aféra, do níž se potápí stále více osob a je prý jen otázkou času, kdy se do ní namočí i další kluby. Jak je na tom Bohemka?

Tady se opravdu není čeho bát. My jsme absolutně čistí a o to víc si vážím těch výsledků z jara. Rozhodčí nám moc nepřáli a my dokázali skončit třetí. Pokud to bude znamenat postup do ligy, bude to nejjednodušší postup v dějinách. Asi víte, jak to myslím.

Jak si budete užívat dovolenou?

Teď dokončuji seznam vyhlédnutých posil a pak už konečně jedu na dovolenou. Během sezóny jsem tak vykolejenej, že nejsem schopný se věnovat ničemu jinému než fotbalu. Já nemohu číst ani noviny, nemůžu si jít zaběhat, i když bych to potřeboval. Jsem prostě úplně mimo. Teď s koncem sezóny se to zlepšilo, také jsem se uvolnil. Musím co nejdřív začít něco pro sebe dělat, v posledních dnech jen telefonuju.

Děkuji za rozhovor