Perleťový pohár míří do Vršovic

V sobotu proběhl v Žirovnici 71. ročník nejstaršího fotbalového poháru v České republice, kterým je klání o Perleťový pohár. Při své historicky třetí účasti se týmu Bohemians podařilo tento pohár vybojovat, když si Klokani poradili jak s týmem Jablonce (1:0), tak i ve finále s mužstvem Jihlavy (2:0). V mužstvu se objevilo mnoho nových tváří, přesto Bohemka byla herně nejlepším týmem turnaje a prvenství jí patří zaslouženě. <br/><br/>Podrobnosti, sestavy, fotografie uvnitř článku.

Perleťový pohár míří do Vršovic

Bohemians - Jablonec 1:0 (0:0) (2x30 minut)
branka: 39. Szabó z penalty
červená karta: 45. Třasák
rozhodčí: Jiří Jech
sestava: Raba - Liptaj, Obermajer, Švejdík, Třasák - Sláma (31. Hrubina), Lesák (31. Strnad), Szabó, Koukal - Huňa, Macháček

Vyrovnaný první poločas branku nepřinesl, když tvrdou střelu Koukala vytlačil nad břevno Lovásik a na druhé straně největší příležitost Severočechů v provedení Šenkeříka zlikvidoval Raba. Ve druhém dějství nejprve dostal příležitost přímého kopu po faulu na Macháčka z hranice pokutového území Szabó, trefil ale jen hlavu jednoho z bránících hráčů. Stejný střelec pak v 39. minutě potrestal ruku jednoho z jabloneckých hráčů precizně zahraným pokutovým kopem. Po červené kartě pro Třasáka se museli Klokani čtvrt hodiny bránit přesilovce soupeře, ale postup do finále si nenechali vzít, když je na konci zápasu podržel zákrokem na brankové čáře Raba.

Jihlava - Pardubice 1:0

O třetí místo:
Pardubice - Jablonec 1:1,
na penalty zvítězili Pardubičtí

Finále:
Bohemians - Jihlava 2:0 (0:0)
(2x35 minut)
branky: 65. Strnad, 67. Koukal
rozhodčí: Jiří Jech
sestava: Ilizi - Liptaj (36. Macháček), Obermajer, Švejdík, Lesák - Hrubina (45. Janák), Hanus, Strnad, Sláma (36. Koukal) - Klesa (45. Huňa), Gak

Ve finále se hrál rychlý a bojovný fotbal. Zpočátku měla Jihlava mírnou převahu a její akce byly nebezpečnější. Ze strany Bohemians se k zakončení dostal nejprve v 10. minutě z přímého kopu Lesák, ale namířil svou tvrdou ránu kousek vedle pravé tyče. Oba týmy se do poločasu nedostávaly do větších šancí, pokutové území si spolehlivě hlídali oba gólmani. Po přestávce Klokani převzali otěže zápasu, s přibývajícími minutami byli stále nebezpečnější, ale Huňa si několikrát nedokázal poradit se zakončením. První branka zápasu tak přišla až v 65. minutě, když Koukal z levé strany pěkně zatočil míč z rohového kopu na hlavu Strnada a jeho tečovaná střela skončila za zády jihlavského brankáře. Za dvě minuty předvedl akci z "Barošovy učebnice fotbalu" Koukal, když svůj sprint zakončil blafákem po pravé ruce gólmana a nasměroval míč podruhé do sítě. Konečný výsledek 2:0 zajistil Bohemce zisk Perleťového poháru.

Pořadí 71. ročníku turnaje o Perleťový pohár:
1. Bohemians Praha
2. Jihlava
3. Pardubice
4. Jablonec