Klokani vezou další pohár

Dva turnaje, dvě trofeje. To je dosavadní bilance Bohemky v letošní letní přípravě. Tentokrát se před Klokany musely sklonit na turnaji v Hlinsku týmy Hradce, Drnovic i Českých Budějovic. Trenér Uhrin opět prozkoušel množství hráčů a ti ho nezklamali. Prvoligové Drnovice srazil do kolen navrátilec Kulvajt, výhru pak zpečetil Szabó. Finálové klání po nerozhodném výsledku 1:1 v základní hrací době, trefil se Sláma, musely rozhodnout pokutové kopy. Přesnější muškou mířili hráči Bohemians, a tak se vedle perleťového poháru z Žirovnice bude blyštět i trofej z Hlinska.<br/><br/><i>Reportáže uvnitř článku.</i>

Klokani vezou další pohár

Bohemians - Drnovice 2:0 (0:0) (2x30 minut)
branky: 40. Kulvajt, 48. Szabó
žluté karty: Třasák, Strnad

sestava: Ilizi - Lesák, Macháček, Vizingr, Třasák – Kulvajt (44. Klesa), Strnad, Szabó, Gögh (31. Sláma) – Huňa, Koukal (60. Matuszny)

První poločas přinesl vyrovnanou partii, s minimem šancí na jedné či druhé straně. Drnovický gólman Bureš se zapotil poprvé v 19. minutě, když se natáhl po centru Szaba na rozběhnutého Koukala. Za minutu se protáhl také Ilizi, jenž zpod břevna vyškrábl Ševinským přizvednutý přímý kop. Aktivita se pomalu přenášela na kopačky Klokanů, větší příležitost si ale do přestávky nevytvořili.

Ve druhé půli vtlačila Bohemka Moravany do vlastní šestnáctky a zasypala jejich gólmana sprškou střel, z nichž jedna orazítkovala břevno. Nastřelená konstrukce ale mrzela zelenobílé jen necelou minutu, neboť potom přeťal Koukalův centr ve vzduchu zavěšený Kulvajt a oslavil svůj návrat gólem na 1:0. Ve 45. minutě se do obrovské příležitosti probojoval Klesa, ale v rozhodujícím okamžiku zakloněn minul míč. Pojistku tedy přidal až za tři minuty Szabó, když Huňou připraveným míčem prostřelil vše, co mu stálo v cestě, 2:0. Drnovičtí se už na odpor nezmohli a Bohemka tak po velmi dobrém výkonu postoupila do finále.

České Budějovice – Hradec Králové 0:1

O třetí místo:
České Budějovice - Drnovice 0:0, na penalty zvítězili 5:3 Jihočeši

Finále:
Bohemians – Hradec Králové 1:1 (0:0), na penalty 4:3 (2x40 minut)
branky: 67. Sláma – 64. Černý
penalty:
Koukal – Šmarda; Třasák – Kučera; Matuszny – Gorol; Huňa – David; Sláma – Černý

sestava: Raba – Lesák, Obermajer, Vizingr, Třasák – Matuszny, Macháček, Hanus (51. Szabó), Janák (41. Sláma) – Klesa (51. Kulvajt), Boniatti (51. Koukal)

S obavami stavěl trenér Uhrin do finále naprosto nesehranou sestavu, pouze obranu ponechal v režii zkušených. Přesto Klokani od první minuty hráli s Východočechy vyrovnanou partii a byli i o něco nebezpečnější než soupeř. V 6. minutě pálil Hanus, ale míči v cestě zabránily nohy v ofsajdu stojícího Lesáka. Hradec poprvé zahrozil po dvaceti minutách přímým kopem letícím těsně vedle šibenice Rabovy branky. Za dvě minuty Boniatti posadil chytrým obloučkem míč na hradecké břevno. Lesák před koncem poločasu mířil po vtipně rozehraném signálu mimo branku, stejně se dařilo při několika pokusech z dálky i Votrokům a poločas skončil bez branek.

Skvělým zákrokem proti střele z bezprostřední blízkosti uchránil čisté konto deset minut po přestávce Raba. Ten byl ale bezmocný při nájezdu dvou fotbalistů Hradce, kteří se k brejku dostali po velkém nedorozumění obránců Bohemky. Černý situaci vyřešil blafákem a poslal Hradec do vedení. Jenže za pár okamžiků Sláma nechal vzpomenout na slavný gól van Bastena z finále Mistrovství Evropy 1988 a totožným kouskem překonal hradeckého gólmana, 1:1. Když Kulvajt minutu před koncem neproměnil svůj hlavičkový pokus, dospělo finále do penalt.

První se postavil k míči Koukal a chladnokrevně uspěl. Stejně úspěšný byl ale Šmarda. Třasák se také nemýlil. Poté se rozběhl Kučera a předvedl kousek pro silvestrovské Branky, body vteřiny. Míč z jeho kopačky minul o několik metrů branku a zamířil do stánku s pivem, který stál asi deset metrů za hřištěm, na úrovni, považte, rohového praporku! Matuszny byl mnohem úspěšnější, stejně tak za soupeře Gorol. Nemýlili se v další sérii ani Huňa s Davidem. Mečbol měl na kopačce Sláma, jenže jeho pokus gólman kryl. Raba ale vše napravil, když vytlačil Černého penaltu na tyč a mohlo se slavit. Pohár z Hlinska putuje do Vršovic.

Pořadí turnaje v Hlinsku:
1. Bohemians Praha  Fotografie vítězného týmu
2. Hradec Králové
3. České Budějovice
4. Drnovice