Bohemka dostane 24 miliónů korun!

Zástupce majoritního vlastníka Bohemians Tomáš Böhm (na obrázku) přivedl do klubu nového sponzora. Anglická firma Montrock Limited vloží v několika splátkách do klubu 24 miliónů korun. Jedná se o příspěvek na jednu sezónu. Internetovým stránkám to v úterý večer oznámil předseda představenstva klubu Michal Vejsada. Nejprve při telefonickém rozhovoru chvilku hledal smlouvu ve svém kufříku, ale po pár desítkách vteřin vítězoslavně pravil. "Už to mám. Jmenují se Montrock Limited. Je to firma, kterou sehnal pan Böhm." Snažili jsme se o anglické firmě získat podrobnější informace, ovšem na internetu o ní podle prvních průzkumů není sebemenší zmínka. Naše pátrání bude ve středu pokračovat. Ale už nyní vám přinášíme rozhovor s Michalem Vejsadou.

Bohemka dostane 24 miliónů korun!

Před pár dny jste oznámil, že pan Böhm přivede do klubu zahraničního sponzora. Jak vypadá situace?

"S panem Böhmem jsem měl jednání, na kterém mi předložil podepsanou smlouvu s novým sponzorem. Je to firma Montrock Limited a do klubu by v několika splátkách měla vložit 750 tisíc EUR (v přepočtu asi 24 miliónů korun). Jedná se o smlouvu na jeden rok."

To je hodně vysoká částka. Co za to firma požaduje?

"To zatím nevíme. V nejbližších dnech nám zástupci firmy předloží představu, jak by měla vypadat prezentace jejich firmy na dresech, reklamních panelech a podobně. Zatím jen vím, že se jedná o anglickou firmu."

Bohemka zatím jako jediný klub první a druhé ligy nemá licenci. Je smlouva s novým sponzorem tou rozhodující změnou?

"To se ještě uvidí. Čekají nás ještě náročná jednání. Do pátku musíme předložit všechny potřebné materiály Licenční komisi fotbalového svazu a právě smlouva s novým sponzorem bude jedním z důležitých bodů. Ta částka nám pokryje většinu rozpočtu. Licenci bychom měli dostat, vše jsme poctivě zpracovali a předem jsme byli dohodnuti na odkladu do pátku. V pátek zároveň proběhne i odložené zasedání valné hromady klubu. Bude sice bez mé účasti, ale hlavní slovo budou mít především akcionáři. Pan Böhm s kolegy chtějí řešit další směřování klubu. To bude jeden z dalších důležitých dnů pro Bohemku."

S příchodem nového sponzora by mohly přijít i nové posily...

"S posilováním už příliš nepočítáme. Rádi bychom dořešili všechny příchody, které jsme doposud uskutečnili."

To znamená, že hráči, kteří v letní pauze přestoupili do Bohemians nebo přišli na hostování ještě nejsou definitivně v zelenobílém?

"Bohužel. Arbitrážní komise nám na základě požadavku Pardubic zastavila veškeré přestupy, takže nemůžeme zaregistrovat hráče. Dlužíme Pardubicím tři milióny korun. Když do Bohemians přišel z Východu Čech brankář Raba, uzavřel prezident Švarc "výhodnou" smlouvu. Přestupová částka za Rabu byla 1,5 miliónu korun, ale po určitém datu splatnosti začal běžet úrok jedno procento denně. Takže v současnosti je ta částka 3 milióny. Pan Böhm se snaží celou záležitost do pátku s Pardubicemi vyřídit tak, abychom mohli hráče zaregistrovat, protože už příští týden je na programu první kolo poháru."

Ovšem záhy může přijít další rána od Arbitrážní komise. V pondělí je na programu kauza "Hruška-Dobiaš". Bývalí trenéři Bohemians požadují vyplacení zbývající mzdy za své působení ve Vršovicích.

"Jelikož ve středu odjíždím na týden mimo republiku, snažil jsem se jednání přeložit, ale zatím jsem z fotbalového svazu nedostal žádnou odpověď. V případě, že se arbitráž v pondělí uskuteční, bude Bohemku zastupovat pan Křížek, který je se vším seznámen. Budeme bojovat za zájmy Bohemky."

Blíží se také start druhé ligy. Už je definitivní, že budeme hrát na Strahově?

"Už je to téměř jisté. Musíme ještě složit kauci 400 tisíc korun. Kanceláře zůstávají na Bohemce, zároveň zde budeme i trénovat. Alespoň část podzimní soutěže, protože na konci roku možná začne přestavba stadiónu. Tu má na starost městská část a společnost Bohemians Real."

Kdy bude hrát Bohemka své domácí zápasy?

"Nahlásili jsme termín na neděli v 17 hodin. Je to většinou proti zápasům Sparty. Hrajeme na hlavním strahovském stadiónu, kde se budeme střídat se Slavií. Termíny zápasů se samozřejmě mohou měnit, ale v zásadě vycházíme z uvedeného dne a času."