Rozhovor s novým šéfem Markem Vítem

Před fotbalisty poprvé předstoupil v pátek 30. července, den poté jeho podřízení ostudně prohráli v Českém Brodě a navíc se nepředstavily letní posily. Nebyly zaregistrovány. To nebyl pro Marka Víta zrovna šťastný vstup do funkce šéfa klubu. V pondělí si nový boss přečetl negativní ohlasy fanoušků na svoji osobu a rozhodl se dát první větší rozhovor po svém jmenování internetovým stránkám Bohemians. "Fanoušci psali, že budu poslední prezident Bohemky, protože ji přivedu do záhuby. Tak to rozhodně ne. Se mnou v čele to horší než teď nebude. Chci dovést Bohemku do plusu," tvrdí odhodlaně stejně jako jeho tři předchůdci na této pozici za poslední rok.

Rozhovor s novým šéfem Markem Vítem

Co Vás přimělo promluvit k fanouškům?

"Dnes (v pondělí) mě jeden fotograf z MF Dnes (Sváči - pozn.aut.) nabádal, ať se podívám na internetové stránky Bohemky a začnu komunikovat s fanoušky. Tak jsem odpoledne poprosil sekretářku paní Dozorcovou, aby mi otevřela klubové stránky. Byl jsem velmi překvapen, když jsem si přečetl negativní reakce fanoušků. Že prý přivedu Bohemku do záhuby, to byl ještě jeden z těch slušnějších příspěvků. Já jsem nepřišel klub vytunelovat."

A proč jste tedy vlastně přišel?

"Můj kamarád Tomáš Böhm (skrze společnost Bohemians Football vlastník klubu - pozn.aut.) mě požádal, zda bych mu nepomohl. Před dvěma měsíci koupil fotbalový klub Bohemians a potřeboval nějak zajistit jeho chod. Udělil mi tedy generální moc a ve vedení klubu působím jako zástupce vlastníka. Na Valné hromadě jsem odvolal představenstvo a jmenoval jsem nové. Naši předchůdci rozhodně nepracovali špatně. Panu Vejsadovi jsem poděkoval, odvedl skvělou práci a má dveře na Bohemku otevřené. Ale potřeboval jsem nový vítr."

V souvislosti s Vaším příchodem se zmiňuje jméno firmy Montrock Limited, nového sponzora Bohemians, který má údajně vložit do klubu 24 miliónů korun. Jak jste spjat s touto firmou?

"S firmou nemám nic společného. Je to náš významný sponzor a zajistí velkou část rozpočtu."

Ale většině fanoušků připadá, že představení sponzora byl jeden velký výmysl, aby Bohemka dostala licenci. Firma Montrock Limited sídlí na Gibraltaru. To je jeden z daňových rájů, kde se zakládají firmy na tzv. praní špinavých peněz. Většina sponzorů by se mediálně prezentovala. V tomto směru je vystupování investiční společnosti dosti rozpačité. Jak je to tedy s firmou Montrock Limited?

"Také jsem si z počátku myslel, že s tou firmou není vše v pořádku, ale v minulých dnech jsem se potkal s představiteli firmy a ti mi potvrdili, že opravdu chtějí investovat do Bohemians. Ale připravuji i vstup dalších sponzorů. Jedním z nich je firma OEHRY, která se zajímala o koupi Sparty, ale neuspěla. Její zájem investovat do fotbalu trvá. Jsou to Češi sídlící ve Švýcarsku a já jsem s nimi stále v kontaktu."

Už minulý týden měly být vyřešeny dluhy vůči Pardubicím, aby mohly být zaregistrovány letní posily. Nestalo se tak. Jak dlouho ještě bude trenér Uhrin čekat?

"Po svém nástupu do funkce jsem se ihned spojil s pardubickými funkcionáři. V úterý s nimi mám schůzku. Jsme připraveni vše ve čtvrtek uhradit, abychom mohli proti Ústí nastoupit v nejsilnější sestavě."

Z čeho chcete dluhy uhradit, když nový sponzor vyhlásil, že peníze na dluhy nedá? Bude prý financovat jen provoz klubu v této sezóně.

"Jsme téměř dohodnutí s jedním sponzorem, který nám poskytne částku 3 800 000 korun a uhradí tak veškeré pohledávky Pardubic. Za to bude mít dva roky na Bohemce reklamu."

To už mluvíte o třetím sponzorovi, jehož příspěvek bude v řádu miliónů. Není těch sponzorů najednou nějak hodně?

"Všichni čekají na odblokování přestupů a jsou připraveni do Bohemky vstoupit. Byl jsem i na Finančním úřadě a po uhrazení splátky nám odblokovali účty. Všichni mi vycházejí vstříc, jsem až překvapen. Myslím, že se to hýbe dobrým směrem."

Bohemians mají od nové sezóny nastupovat k domácím zápasům na Strahově. Minulé vedení to prezentovalo jako hotovou věc. Jak se k tomu stavíte Vy?

"Já chci hrát v Ďolíčku! Když může hrát doma například Jihlava, tak nevím, proč by vršovický stadión nemohl vyhovět parametrům druhé ligy."

V tom až takový problém není. Ale když Klokani nebudou hrát na Strahově, musí klub zaplatit dvoumiliónovou pokutu za nedodržení smlouvy, kterou před lety podepsal tehdejší prezident Švarc.

"Prostudoval jsem si to a ta smlouva platí jen pro první ligu. Takže až Bohemka postoupí bude muset odejít na Strahov. Ale teď nemusí."

Takže proti Mostu hrajeme ve Vršovicích?

"To nemůžu slíbit. Uděláme všechno, aby to tak bylo. Dojdu za Honzou Obstem a probereme to. Známe se velmi dobře, nemyslím, že by mně ze známosti nějak pomáhal, ale v rámci svazových řádů zkusíme v tomto směru ještě něco udělat. Když to nestihneme do prvního domácího zápasu, tak to zkusíme do dalšího."

Jakou máte představu o fungování fotbalového klubu?

"Musíme dostat klub z minusu a začít budovat. Chci přinést Bohemce trochu ze svých zkušeností. Velmi dobře znám jihoamerický trh s hráči. Mám představu, že to bude fungovat asi takto: firma koupí hráče z Jižní Ameriky za levný peníz, dá ho do Bohemky. Klub ho bude živit a vychovávat. Když se hráč zviditelní, výhodně se prodá a zisk se rozdělí mezi firmu a klub - půl na půl. Bohemka na tom neprodělá - buď získá zadarmo hráče nebo zbohatne z prodeje."

Kdy by měl takový projekt začít fungovat?

"Za čtrnáct dní přiletí do Prahy čtyři Brazilci a dva z toho půjdou do Bohemky."

Vy sám říkáte, že na Bohemce nechcete zbohatnout. Proč jste tedy tu nabídku přijal?

"Je to láska k fotbalu. Já tady nepobírám žádný plat, dostávám jen provize za sehnání sponzora, ale takovou možnost má kdokoliv. Prostě chci pomoci Bohemce."