Vít: Hráči a fanoušci odehnali sponzory

Ve čtvrtek krátce před polednem zaslal Marek Vít na adresu internetových stránek Bohemians dopis, který zároveň adresoval majiteli klubu Tomáši Böhmovi. Vít oznamuje, že ve funkci prezidenta klubu končí. Ve vedení vršovického klubu vydržel jen dvacet dní, ale během jeho vládnutí se Bohemka nikam výrazně neposunula. Marek Vít v dopise zdůvodňuje své kroky ve funkci, objasňuje zajímavé okolnosti přestupu Ondřeje Szaba do Teplic a popisuje další okolnosti svého působení. Klub v současnosti řídí představenstvo v čele s Josefem Plachým. Internetové stránky vám přinášejí Vítův dopis v plném znění:

Vít: Hráči a fanoušci odehnali sponzory

Vážený pan

Tomáš Bőhm

FC Bohemians

 

Věc:  odstoupení

                                                                                                          v Praze dne 19.8.2004

Vážený pane Bőhm,

 

dávám Vám tímto na vědomí, že odstupuji z funkce prezidenta FC Bohemians. Tuto skutečnost Vám zdůvodňuji takto:

Na Vaši žádost a po dohodě jsme Vám chtěl pomoci oddlužit klub, sehnat sponzory a vrátit tak tomuto proslulému pražskému klubu jeho zvučné jméno a ke stému výročí v roce 2005 se probojovat do 1. Gambrinus ligy, kam Bohemians neodmyslitelně patří.

 

Po výměně představenstva jsme s Finančním úřadem dohodli splátkový kalendář dluhu ve výši 14 mil. Kč. Třetí den jsem společně s panem Vlastimilem Jarolímem (Umbro) dohodl smazat dluh 1 mil. Kč a prodloužit s firmou Umbro smlouvu na 5 let. Po těchto vstřícných krocích jsme předstoupil před mužstvo s velkým sebevědomím, jak všechno klape a slíbil jsem odblokovat Pardubice – dluh 3,8 mil. Kč. Nestalo se tak, s panem Ryvou nebyla žádná dohoda a to i přes fakt, že původní dluh byl 1,2 mil. Kč, zbytek jsou úroky. K tomu se však ještě přihlásil dluh 3,5 mil. Kč za Čontofalského, 330.000 Kč Teplice a 40.000 pan Korda. Tyto tři problémy se však podařilo vyřešit.

 

Hráči a fanoušci začali být nervózní, svými výroky nám, resp. mně neulehčili nic a odehnali dohodu se sponzory a investory. Představenstvo a celý tým se rozdělili na tři party a opustila nás veškerá spolupráce. Jeden den se něco řeklo, druhý den se to změnilo a přepsalo. Jednou má podpis ten, a druhý den zase někdo jiný. Sám jsem z toho dostal obavu, neboť v minulosti jsem byl spojován s vykonstruovaným návodem ke zpronevěře a dodnes bojuji s očištěním svého jména, neboť se považuji za slušného člověka. Vrcholem všeho byl pak fakt, když jste dovolil prodat hráče Szaba (což je v pořádku), ale pár lidí hned zapomnělo, že se zachraňuje Bohemians a je potřeba co největší částku za prodej. Oslabený o kádr trenér Uhrin byl ještě tak vstřícný, že řekl, že Szaba umí prodat za 2 mil. Kč. Toto Vám i osobně potvrdil p. Šeterle, který měl zájem o jeho přestup do Mladé Boleslavi. Szabo byla ale prodán do Teplic za 1 mil. Kč na hotelu Praha a vrcholem všeho byl fakt, že u přestupu mne z nepochopitelných a neznámých důvodů byl přítomen pan Švarc.

Já se toho nezúčastnil, nic jsem nepodepsal, pouze jsem se to dozvěděl a nevěřil vlastním očím. Bohemians tak přišli o možný 1,0 mil. Kč navíc. Přestup se uskutečnil v sestavě
p. Nevrlý, p. Křížek, p. Svoboda a p. Švarc. Proto doufám, že chápete můj odstup.

 

Pevně jsem věřil, že se nám společnými silami podaří vše stabilizovat bez dalších půjček a dluhů a uvést vše do sportovního a marketingového standartu. Já jsem udělal velkou chybu, když jsem hráčům slíbil odblokování přestupů. Nebyl to však špatný úmysl, jen sportovní sebevědomí a věřte, že je to jen v lidech a pan Rýva a pan Koukal na to měli jiný názor a Bohemians tím nepomohli.

Společně s tímto dopisem Vám vracím 2x originál generální plné moci k zastoupení klubu ve věci jeho oddlužení a jednání se sponzory a vypovídám Vám zároveň Vámi mne udělanou plnou moc k zastupování Vaší osoby na valných hromadách.

 

Se sportovním pozdravem

 

Marek Vít