Kdybych odešel, byl bych zrádce

Trenér Dušan Uhrin mladší ve svých šestatřiceti letech zažívá nejtěžší období trenérské kariéry. "Už tři týdny nespím, pořád myslím na to, jak postavím sestavu. Jestli budu mít dost hráčů. Nemůžu se věnovat rodině, všechen čas mi zabere Bohemka. Nesmíme to vzdát, je velká naděje, že přežijeme," řekl trenér během půlhodinového rozhovoru po středečním dopoledním tréninku.

Kdybych odešel, byl bych zrádce

Pane Uhrine, máte za sebou skvělou přípravu s úplně jiným týmem. Teď je Bohemka na posledním místě, každý den přicházíte o klíčové hráče. Má to vůbec cenu?

"Kdybych neviděl naději, tak to nedělám. Naděje je obrovská. Pořád z toho mám dobrý pocit, kdybych ho ztratil, je konec. Já pořád věřím, že s klukama něco dokážu, ten tým má na to zachránit soutěž a o to teď jde. Alespoň po té sportovní stránce."

Vás tedy netrápí, že se Vám každý den mění kádr?

"Samozřejmě, je to příšerné. Říkal jsem to klukům, připadám si jak někde ve vojenském klubu. Tam se taky stahovali mladíci a bylo potřeba z nich udělat tým za krátký čas. Tady je to podobné. Přicházejí dobří mladí kluci, mají na to, se zapracovat do týmu."

Smějete se, máte dobrou náladu. Vypadáte spokojeně?

"To je jenom maska. Už tři neděle nespím. Pořád musím myslet na to, s kým nastoupím, jestli nás bude dost. Potřebuji osmnáct hráčů, abych mohl v klidu vést přípravu na zápas. Teď je mám, ale nevím, co od nich čekat. Proto nám nejdou standardky, není čas je nacvičovat. Navíc se přidaly i další momenty. Huňa má trest na čtyři zápasy, čekám, jak rozhodnou o Strnadovi."

Vaši svěřenci už na podzim dostali tři červené. Může za to i situace v klubu?

"Určitě, kluci jsou podráždění. Vyřešili jsme to pokutami, ale ti hráči tady tolik neberou, nejde takto postupovat do nekonečna."

Povolal jste mladíky z Bohemky i ze Slavie. Vybral jste si je nebo Vám byli "přiděleni"?

"Trošku mě zklamal přístup pana Bušty z dorostu Bohemky. Řekl svým klukům, že kdo k nám půjde hrát, ať nepočítá s tím, že bude ještě kopat za dorost. Řekl, že dorostenci budou trénovat s dorostem a někoho nám vždy na víkend půjčí. Takhle to ale nejde. Já potřebuji s hráči nacvičovat signály. Teď tady máme dva kluky z dorostu Bohemky, tak uvidíme, jak se situace vyvine. Ze Slavie přišli dva mladíci, jsem spokojen hlavně s reprezentantem osmnáctky Zelinkou. Ten je nejrychlejší z celého mužstva a může hned naskočit do základu. Ještě mám zájem o Šimůnka ze Sparty."

Začal školní rok a dorostenci ještě chodí do školy. Jak to budete řešit?

"Musíme tréninky přizpůsobit škole, to znamená, že budeme trénovat asi více odpoledne. Máme většinou dvě fáze, takže se to dá udělat i tak, že mladí kluci budou chodit na odpolední. Někteří, jako třeba Vaňous, mají školu do sedmi do večera. Musím zajít za ředitelem školy a dohodnout mu individuální plán."

Vy děláte manažera, otce a trenéra v jedné osobě...

"Samozřejmě bych se raději soustředil na fotbal, ale v současné Bohemce to jinak nejde. Fotbal se hraje týmově. Nám teď jisté články v týmu chybí, takže je musíme nahrazovat vlastními silami."

Mluvilo se o zájmu Drnovic o Vaší osobu a o Michala Lesáka?

"O Lesáka to byl vážný zájem, ale kdyby odešel, tak už to tady můžeme zavřít. U mě to nebylo nic zvláštního. Byla to jen taková slovní hříčka s drnovickými funkcionáři. Já teď z Bohemky nemůžu odejít. připadal bych si jako zrádce. Jsme uprostřed cesty a musíme začít sbírat body. Mám svoji zodpovědnost. Kdyby přišla nějaká extra nabídka, tak bych o ní přemýšlel, ale zatím to není na pořadu dne."

O víkendu vás čeká Jihlava. Chystají se změny v sestavě?

"Některé budou možná vynucené. Asi změním gólmana. Do branky půjde Kolář, Raba byl proti Žižkovu nejistý. Jinak uvidíme, kdo bude k dispozici. Chceme alespoň bod, to je náš cíl a doufám, že nám fanoušci pomohou. Zatím jsou výborní. Je vidět, že chápou naší situaci a jde jim o Bohemku. Díky."