Bez Lesáka nemůžeme hrát, ví Uhrin

Vynikající výkon Štěpána Koláře a Michala Lesáka stojí za prvním vítězstvím Bohemians. To je názor trenéra Dušana Uhrina mladšího. "Rozhodující bylo, že Kolář chytil penaltu. Tam se to utkání zlomilo," tvrdí kouč. Nad ostatní ještě vyzdvihuje výkon Michala Lesáka. "Střed zálohy byl vynikající. I Strnad si tam odehrál svoje. Vybojoval spoustu míčů. Nesmíme zapomenout ani na obranu. Kluci se zlepšují, je to vidět každý zápas," neskrývá radost trenér Bohemians. Proti Brnu B se jeho svěřenci dočkali prvního vítězství v sezóně.

Bez Lesáka nemůžeme hrát, ví Uhrin

Neporazilnost Klokanů v Ďolíčku trvá už téměř rok. Naposledy vršovickou pevnost (nebo spíše zříceninu) dobyl Most 29. září 2003. Od té doby fotbalisté Bohemians na domovském pažitu neprohráli. Do této statistiky se samozřejmě nepočítá prohra s Viktorií Žižkov ve vyhnanství na Strahově. "Návrat do Ďolíčku nám hodně pomohl. Diváci byli vynikající. Neslyšel jsem žádné nadávky, ani v první půli, kdy se nám tolik nedařilo. Pro mladé hráče je to obrovská vzpruha, když cítí takovou podporu. Fanoušci se tentokrát hodně podíleli na našem vítězství," chválil Uhrin devět stovek věrných a velmi hlučných příznivců.

"První poločas nebyl úplně podle našich představ. S tímto kádrem musíme hrát zezadu, ale toto byl až moc opatrný výkon. Mladí kluci si ještě nevěří, nevědí, co si mohou dovolit. Výsledkem byly jen dvě střely nad branku. Pozitivum bylo, že Brno se nedostalo do žádné šance," hodnotil Uhrin první polovinu utkání. Po obrátce se hosté dostávali blíže ke Kolářově brance a vše vyvrcholilo po hodině hry penaltou, kterou však Kolář chytil. "Byl to jeho nejlepší výkon, jaký jsem od něj viděl. Udělal jen jednu malou chybu, když vyrazil hlavičku před sebe a hosté nebezpečně doráželi," pozastavil se Uhrin nad výkonem nové brankářské jedničky.  Radost dělá trenérovi i pravý obránce Jaroslav Žáček, zatím nejlepší z dorostenců. "Už podruhé odehrál výborný zápas. Je na tuto soutěž dobře silově připraven, proto je lepší než jeho vrstevníci. Například Zelinka je hodně rychlý, ale v silovém pojetí druhé ligy nemá příliš šancí se prosadit. Zkušenější obránci ho odstaví tělem," hodnotí kouč přínos mladých nadějí.

Utkání rozhodl Jaroslav Janák, který tentokrát nenastoupil v základní sestavě. "Minule v Jihlavě nevydržel celých devadesát minut a brzy chtěl střídat. Já nechci měnit hráče už po šedesáti minutách, že nemůžou. Musím tam nasadit fotbalisty, kteří vydrží až do konce. Takhle brzy střídat jde jen kvůli výkonnosti, což byl tentokrát případ Zelinky." Právě místo něho šel na hřiště Janák a krátce po svém příchod na hřiště dal jediný gól utkání. Uhrin má o Janákovi podrobné reference. "Vím, že měl v minulosti problémy se životosprávou, ale během působení u mě v týmu se nic nepřihodilo. Teď po zápase jsem ho však upozorňoval, aby nepřeháněl oslavy. Musí zůstat na zemi," popisuje Uhrin.

Do Olomouce už odjede téměř kompletní Uhrinova družina. Chybět bude jen zraněný Raba a ve čtvrtek Disciplinární komise rozhodne o trestu pro Hanuse, který byl vyloučen. Do sestavy se vrací útočník Daniel Huňa. Karetní hrozba visí nad Lesákem. Ten má tři žluté karty a případná čtvrtá mu vystaví stop pro další zápas. "Bez Lesáka si současný tým nedokážu představit," říká Uhrin a dodává. "Do Olomouce jedeme bodovat. Remíza by byla úspěchem."