Kauza mládež: reakce Michala Vejsady

V nejistotě nyní žije nejen dospělé "áčko", ale i mládež zelenobílých. Fanoušci se jen těžko vyznají ve kauzách, které nyní poškozují jméno klubu. Bývalý majitel Bohemians Michal Vejsada v době svého vládnutí vstoupil do sporu se šéfem mládeže Petrem Svobodou. Přinášime reakci Michala Vejsady na článek "Co bude s mládeží Bohemky?". Doslovné znění Vejsadova prohlášení si můžete přečíst v Diskuzním fóru (21.09.2004 21:06).

Kauza mládež: reakce Michala Vejsady

"Firma ve firmě"

"Během působení pana Petržely v Bohemians si sám trenér hlídal pohyb dorostenců a celou mládež. Po jeho odchodu se Petr Svoboda stal sportovním ředitelem FC Bohemians Praha a uzavřel si smlouvu mezi CU Bohemians Praha - mládež a FC Bohemians Praha, a.s.. Tato smlouva byla podepsána pod nátlakem panem Švarcem z důvodu, že pan Svoboda věděl o účetních praktikách pana Švarce. Tuto informaci mi Švarc podal při osobním jednání, kdy jsem se ho tázal na uzavřené smlouvy mezi občanským sdružením a akciovou společností. Smlouva uzavřená mezi akciovkou a OS byla pro akciovku velice nevýhodná. Proč má akciovka platit 100 tisíc měsíčně, když by to při normální standardní smlouvě mělo být obráceně, neboť OS hospodaří s majetkem akciovky. Petr Svoboda si prodával hráče do 18 let dle svého uvážení, s akciovou spol. to nekonzultoval a Bohemka si nakonec odkupovala svoje odchovance."

Kompenzace za Václavíka

"Není pravda, že jsem s Petrem Svobodou nekonzultoval převod dvou dorostenců do Slavie. Pred uzavrením smlouvy jsem telefonicky kontaktoval pana Svobodu za přítomnosti pánů Chadimy, Plachého a Jinocha (manažera Slavie) a ptal jsem se jej na tyto dva dorostence. Svoboda nám odpověděl, cituji: "Já je ani pořádně neznám, jsou to průměrní hráči." Na základě této informace byla podepsána dohoda mezi Slavií a Bohemkou. Kdyby mi Svoboda sdělil, že se jedná o talenty, kteří mají předpoklady stát se dobrými hráči, určitě bychom dohodu zvážili. Mimo jiné, byli ve Slavii na hostování. Kolik za ně OS za hostování vyinkasovalo, nám nebylo sděleno."

Grant od státu

"Vůbec se nejedná o žádné dělení. Jedná se pouze o to, aby byl přehled, jak se se státní dotací nakládá. Firma, která dostala zakázku od pana Svobody na vybudování zázemí mládeže není důvěryhodná (z právního hlediska se k tomu nemohu více vyjadřovat). Je sice hezké, že Svoboda shání peníze pro mládež, ale proč to samé nečinil pro akciovku, když byl jejím zaměstnancem? (Petr Svoboda v minulosti působil na postu výkonného ředitele a sportovní ředitele akciové společnosti FC Bohemians Praha - pozn.aut.) "

Reklama na stadionu

"Nebudu se vyjadřovat, zda měl souhlas s umístěním reklam na stadiónu či neměl, ale písemně povoleno nic nebylo. Bylo to bráno jako automatická věc. Když jsem požádal pana Svobodu, aby mi předložil dohodu s akciovkou o umístění reklam na stadiónu, rychle mi přinesl žádost o povolení umístění reklamních panelu (20.4.2004). Je třeba, aby si pan Svoboda uvědomil, že když přijde kontrola s Finančního úřadu a zjistí, že při utkáních byly vystaveny reklamy, ze kterých a.s. nemá příjem, znamenalo by to daňový únik."

Příspěvek 100 tisíc korun od a.s.

"Akciová společnost platila 100 tisíc Kč měsíčně a to formou placení trenérů mládeže, včetně pana Svobody, který dostával základní mzdu 33.000,- Kč měsíčně. Zbytek byl rozdělen mezi tři trenéry: p. Šturma, ing. Landa, p. Kostelník + náklady za služby - mobily atd. Tyto částky se přestaly vyplácet na základě vypršení mandátních smluv."

Vandas

"S panem Vandasem jsme řešili otázku jeho dluhu, který vznikl v době, kdy pan Svoboda vykonával funkci sportovního ředitele. Byl tedy zároveň ve vedení a.s. a OS. Dluh panu Vandasovi ve výši 400 tisíc Kč a úroky byl kompenzován převodem čtyř hráčů na pana Vandase, po souhlasu jejich rodičů. Jedná se o hráče - Tlustý (kompenzace - hostování Václavíka, dluh Vandas), Rodinger (kompenzace - dluh Vandas), Brych (kompenzace dluh Vandas), Koláček (kompenzace dluh Vandas). "

Výpověd

"Bohužel jsem dnes zjistil, na základě článku na internetových stránkách, že výpověď byla skutečně zrušena, ne však za korektního jednání. Bylo využito situace, kdy pan Plachý a pan Puršl (členové současného představenstva) přebírali vedení v akciové společnosti. Toto zrušení výpovědi jim bylo podstrčeno Ing. Svobodou, zástupcem pana Zlámala a Petrem Svobodou (mezi oběma není žádný příbuzenský vztah - pozn.aut.). K tomuto bodu se musí vyjádřit Ing. Plachý a JUDr. Puršl, kterých se to týká. Dle mých informací bude zítra (ve středu) podána nová výpověď a o to více se celá záležitost v Bohemce komplikuje. "

Dluhy

"Musím dále upozornit na skutečnost, že Občanské sdružení - mládež dluží a.s. 793 tisíc Kč. Dluh měl být splatný do 31.12.2003. Jednalo se půjčku. Smlouva byla uzavřena dne 15.1.2003."