Klokani do boje proti bývalému majiteli

Zápas v Kroměříži bude mít i mimosportovní rozměr. Za druholigovým nováčkem totiž stojí Zdeněk Zlámal, bývalý majitel Bohemians, který ale v současnosti už nevlastní žádné akcie vršovického klubu. Kroměříž doma ještě neprohrála, třikrát remizovala a porazila Kladno. Bohemku čeká těžký soupeř a možná ještě něco navíc. Připoměňme si slova kladenského trenéra Koubka po porážce v Kroměříži: "Jsou chycený! Šmejdi černý! Nic se nezměnilo, všechno jede dál!"

Klokani do boje proti bývalému majiteli

Zlámal vlastnil Bohemku od 1. října 2003. Většinový balík akcií (51%) mu tehdy předal Pavel Švarc, ale Zlámal byl vždy jen "nastrčenou figurkou" a jeho kroky fakticky řídil Švarc. Moravský podnikatel tehdy na setkání s fanoušky prohlásil: "Bohemka postoupí do ligy, proto jsem tady. Je to třetí nejslavnější klub v republice a musí se vrátit tam, kam patří."  Během svého působení však u Botiče nezanechal pozitivní stopu. Ve výkonných funkcích v klubu byli v té době pánové Vobořil a Brückler. 6. ledna 2004 Zlámal většinu svých akcií odevzdal Michalu Vejsadovi, a ustoupil tak do pozadí. Až v minulých týdnech prodal zbývajících 29,5% a definitivně opustil vršovický klub. Zdeněk Zlámal v současnosti údajně vlastní kroměřížský fotbalový klub. Jeho bratr se proslavil jako brankář a nyní působí jako masér ve Slavii. Zdeněk Zlámal podniká v zemědělství a ve stavebnictví. V minulosti se často mluvilo o jeho vlivu ve zlínském fotbale.

Vliv majitele se projevuje i do kádru. Branku Kroměříže hájí jeho osmnáctiletý syn Zdeněk. Nováček druhé ligy má stejně bodů jako Bohemians, ale na kontě jen jedno vítězství. Z osmi zápasů Hanáci pětkrát remizovali. Za pozornost stojí ofenzivní hráči. Michal Nehoda, syn legendárního Zdeňka a bývalý fotbalista Žižkova, Chebu, Českých Budějovic, Příbrami a Zlína. Dohromady nasbíral 125 ligových startů a dal dvanáct gólů. Na hrotu se pravidelně objevuje i Jaromír Paciorek, který od svých šestnácti let působil ve Feyenoordu Rotterdam. V roce 2001 se vrátil do české ligy v dresu Brna, kde však odehrál jen pět zápasů a poté se stěhoval do svého rodiště do Kroměříže.

Hanácká Slavia Kroměříž sází na spolupráci s ligovým Zlínem, odkud přišli čtyři nováčci: brankář Kořínek, záložník Hlavňovský a útočníci Nehoda s Kalodem. Další letní posilou byl obránce Žižka z Baníku Ostrava. Kroměříž loni prolétla třetí ligou - prohrála jen tři zápasy, ovšem ve druhé lize má skromnější cíle. "Chceme se zachránit," tvrdí její kouč Alois Skácel.

Sestava z posledního zápasu v Hradci Králové (2:2): Kořínek - Stojaník (86. Žižka), Klabal, Ryška, Buksa - Klimek (72. Jurčík), Julina (77. Farbák), Hlavňovský, Světlík - Nehoda, Kalod.