Co dostane Bohemka za Uhrina? Nic.

Když druholigový klub prodává hráče pod smlouvou, dostane za něho většinou odstupné v řádu miliónů korun. Trenér Bohemians Dušan Uhrin mladší měl v klubu smlouvu až do léta 2005. Mladá Boleslav ho však získala úplně zadarmo a Bohemka nedostane ani korunu. "Nechtěli jsme mu bránit. Kdybychom požadovali nějaké odstupné, Boleslav by jednala s někým jiným a zkazili bychom Uhrinovi ligové angažmá," zdůvodňuje výkonný ředitel Bohemians Michal Vejsada. S Uhrinovým odchodem vypluly na povrch další problémy. Ten největší - klubu hrozí konkurs.

Co dostane Bohemka za Uhrina? Nic.

Zdá se, že Uhrinův odchod jen dokumentuje současnou neutěšenou situaci uvnitř klubu. Vedení příliš nevystupovalo na veřejnost, ale v zákulisí situace nevypadá vůbec dobře. "Kdybychom teď Uhrina nikam nepustili, klidně by se mohlo stát, že by sice trénoval Bohemku, ale v pondělí bychom mu řekli, že klub je v konkursu a může si hledat práci. Bylo by to od nás nezodpovědné. Mladá Boleslav deklarovala, že pokud budeme chtít nějaké peníze, začne jednat s někým jiným. Hráče jsme požadovat nemohli, jelikož je nemůžeme zaregistrovat, kvůli zablokovaným přestupům," osvětlil Vejsada zamotanou situaci. "Od Boleslavi jsme nechtěli nic," dodal. Na otázku, zda to v současné době není pro Bohemku přílišný luxus, odpověděl. "Rozhodli jsme se nebránit Uhrinovi. Udělal toho pro Bohemians hodně. Vydržel tady v době, která byla opravdu těžká. Za jeho práci jsme mu poděkovali a už dopoledne jsme rozhodli, že ho uvolníme."

Majitel klubu Jiří Křížek se v pondělí večer vrátil ze zahraniční cesty a nestačil se divit, co všechno se událo během jeho nepřítomnosti. "Pan Křížek byl pryč a když jsem v pondělí ráno přišel na Bohemku, našel jsem papír podepsaný předsedou představenstva Plachým o tom, že fotbalový klub se připojuje ke konkursu na sebe sama. Okamžitě jsem to stopnul," líčil Vejsada své pondělní odhalení. Návrh na kokurs akciové společnosti FC Bohemians podala firma Dřevospol Březnice. Klub jí ještě z doby vládnutí Pavla Švarce dluží částku 350 tisíc korun (z toho sto tisíc tvoří úroky). "Ta zakázka není úplně košér. Firma měla do útrob vršovického stadiónu dodat nábytek, ale ten nikdy nedorazil. Proto považuji smlouvu za neplatnou a budeme se bránit," řekl Vejsada. Mají se tedy fanoušci Bohemians obávat konkursu? "Tento týden se rozhodne. Buď uděláme důležitý krok v podobě dohody s jedním subjektem nebo půjde klub s největší pravděpodobností do konkursu. Pak by záleželo na hráčích, zda by chtěli celou soutěž dohrát," přiblížil Vejsada katastrofický scénář.

Konkurs sám o sobě neznamená zánik klubu. Do podobné situace už se dostaly Drnovice nebo Brno a dokázaly si s tím poradit. V případě Bohemky je situace složitější. "Návrh na konkurs už existuje. To je první krok. Pokud by ho soud uznal, přišel by do klubu správce konkursní podstaty, který by spravoval majetek. Prodal by tolik, aby uspokojil věřitele. Ovšem v Bohemce je tolik dluhů, že se obávám, aby získané peníze z prodeje hráčů stačily na získání tří desítek miliónů. Pokud správce zjistí, že už není co prodat, prohlásí, že je společnost v likvidaci, což v praxi znamená konec. Pořád věřím, že to tak nedopadne," zakončil Vejsada.