Nejmladší gólman v historii Bohemky?

Historikové marně pátrají v paměti. Nikdo si nepamatuje mladšího gólmana než je Dominik Rodinger, který by nastoupil v dresu Bohemians. Sedmnáctiletý dorostenec se do branky zelenobílých postaví v neděli v Prachaticích. Když se Petr Kouba dostal poprvé do základu Bohemky, bylo mu devatenáct, největší gólmanský talent poslední doby Petr Čech se mezi tyčemi objevil ve svých sedmnácti letech a pěti měsíci. Rodinger je ještě o dva měsíce mladší. "To je můj sen. Dotáhnout to daleko jako Petr Čech," říká Rodinger pár hodin před svou velkou premiérou.

Nejmladší gólman v historii Bohemky?

Gólman Pavel Raba je zraněný, Štěpán Kolář má čtyři žluté karty, proto musí do branky Dominik Rodinger. "Definitivně jsem se to dozvěděl ve čtvrtek. Řekl mi to trenér Hruška. Zatím nejsem nervózní, nikdy jsem zvláštní trémou netrpěl," vypráví Dominik, který často vystuje v diskuzním fóru tohoto webu pod přezdívkou Dominques. "V neděli si ten zápas chci užít. Taková šance možná už v životě nepřijde. Nervózní asi budu před utkáním, ale s hvizdem to ze mně musí spadnout." Neutěšenou situaci v klubu dokumentuje i situace na lavičce. Jako druhý brankář usedne v Prachaticích Raba, přestože není zcela zdráv. "Rabič mě před utkáním také rozcvičí. Říkal mi, že nesmím dostat červenou, aby nemusel do branky," směje se Rodinger.

Jeho brankářský život začal v šesti letech. "Chytal jsem v Libuši. Po dvou letech jsem se ale přesunul na pravého beka a vlastně až do desíti jsem byl obránce. Do Bohemky odešel náš trenér a vzal si mě s sebou. Od mladších žáků jsem Klokanem jako hráč i jako fanoušek," popisuje Dominik své začátky. "Většinou jsem poté chytal vždy o kategorii výš. Tak je tomu i nyní. Věkem jsem dorostenec, ale jsem s áčkem." Právě Bohemka ovlivnila jeho rozhodování, zda hrát v poli nebo se postavit mezi tyče. "Obdivoval jsem Koubu a Blažka, proto jsem chtěl chytat. Když jsem přišel do Vršovic, působil tady Jarda Blažek. Jednou týdně byly vždycky společné tréninky brankářů od mladších žáků až po muže. Dalo mi to strašně moc. Pak jsem to zažil ještě s Čontofalským. Pro nás mladý to mělo velký přínos," vzpomíná Rodinger na své brankářské vzory.

V  Bohemce narazil na samé dobré lidi. "Za mým brankářským růstem stojí především pan Kostelník. Jako bývalý brankář si mě vzal do parády, byl jako můj táta. To on mě dal brankářský styl. Rád hraji takového falešného stopera, jsem hodně vytažený a často pracuji nohou," přibližuje svůj styl. Problémem, zvláště v dospělé kategorii, pro něho mohou být centry. Mezi gólmany není největší a ještě si nepřivykl na důraznou hru. "Mám 186 centimetrů, ale prý ještě tak o tři centimetry vyrostu. Pak už to bude dobrá výška pro gólmana," říká Rodinger, který v těchto dnech podepisuje v Bohemce profesionální smlouvu. V sedmnácti už má i svého manažera - v obchodních věcech ho zastupuje manažer Vandas.    

Dominik Rodinger přichází na scénu. Zřejmě nejmladší brankář v historii Bohemky nastoupí v neděli v Prachaticích. V ten den mu bude 17 let 2 měsíce a 21 dní. "Můj děda vždycky fandil Bohemce. Škoda, že se nedožil mého prvního startu. Určitě by měl radost."