Zaplatí Bohemians dluhy?

Disciplinární komise ČMFS určila fotbalovému klubu Bohemians, aby zaplatil dluhy fotbalovým subjektům do 30. listopadu 2004. Pokud se tak nestane, přijde Bohemka o tři body z tabulky druhé fotbalové ligy. "Snažíme se dohodnout o možnostech splátek pro všechny věřitele. Každému jsme něco nabídli a do pátku nám mají všichni odpovědět, jak se k naší nabídce postaví," řekl výkonný ředitel Michal Vejsada. Bohemka nabízí převážně své hráče.

Zaplatí Bohemians dluhy?

Hruška - Dobiaš, dlužná částka: 939 tisíc korun
Vejsada: "Nabídli jsme jim tři platy, které jim náležely dle platné smlouvy. To znamená panu Hruškovi 120 tisíc a panu Dobiašovi 105 tisíc. Podle názoru našich právníků jsou dodatky, kde se předchozí vedení zavázalo zaplatit dvanáct platů, neplatné."

Teplice, dlužná částka: 308 tisíc korun
Vejsada: "Domnívali jsme se, že dluh byl smazán přestupem hráčů Szaba a Koukala do Teplic, ale k našemu překvapení tomu tak nebylo. Proto teď nabízíme Teplicím jednoho hráče z našeho současného kádru."

Čontofalský, dlužná částka: byt 4+1
Vejsada:  "Jsme připraveni předat panu Čontofalskému byt 3+1 na libovolné adrese. Dodatek o konkrétním bytu 4+1 je podle názoru našich právníků neplatný."

Pardubice, dlužná částka: cca 5 miliónů korun
Vejsada: "Navrhli jsme Pardubcím, že jim vrátíme gólmana Rabu. Jeho původní cena byla 1 250 000 korun. K Rabovi bychom přidali dva fotbalisty ze současného kádru. Penále platit nehodláme, jelikož smlouva je neplatná."

Bohemians mají od července 2004 zablokované přestupy a nesmí registrovat žádné nové hráče. Dokud nezaplatí tyto dluhy, nebudou moci do klubu přicházet hráči a navíc dojde k odečtu bodů. Nejprve Disciplinární komise odečte tři body, poté bude pokračovat stejnou sankcí až k součtu dvanácti bodů. Poté hrozí Bohemians i vyloučení ze soutěže.

Výňatky z Dicplinárního řádu ČMFS

Odebrání soutěžních bodů družstvu se použije i jako opatření k vynucení úhrady peněžitých trestů a jiných peněžitých plnění. Pro projednání takového opatření se použije přiměřeně zásad disciplinárního řízení. Protože toto opatření není trestem, je možno v takovém případě vyslovit odebrání soutěžních bodů družstvu i opakovaně, aniž by došlo k porušení ustanovení čl. 21 odst. 3. Proti uložení tohoto opatření disciplinární komisí není možné se odvolat.
Trest vyloučení družstva ze soutěže lze ukládat pouze ve výjimečných případech za zvlášť závažné činy odporující principu poctivého sportovního soutěžení, v jejichž důsledku došlo k ovlivnění utkání nebo soutěže neregulérním způsobem. Disciplinární orgán určí s ohledem na závažnost provinění třídu soutěže, v níž bude moci družstvo startovat v příštím soutěžním ročníku.