Rukověť fanouška Bohemians

Dožije se Bohemka v příštím roce svého stého výročí? Šance existuje. Naděje je to poslední, co nám zbývá. Fanoušci jsou zmateni, média přinášejí různé informace, málokdo však zná celé pozadí současné situace. Předkládáme Vám materiál, který postihuje nejpalčivější oblasti současné Bohemky. Tento článek přináší také subjektivní pohled na vztahy uvnitř klubu. Některé informace nejsou oficiální a jsou jen pohledem autorů Virtuálního Ďolíčku. Bez nich by však sonda do současné Bohemky nebyla kompletní.

Rukověť fanouška Bohemians

INTERNETOVÉ STRÁNKY

Virtuální Ďolíček jsou oficiální internetové stránky klubu, ovšem s akciovou společností Bohemians nemají nic společného. Virtuální Ďolíček založil před sedmi lety Antonín Jelínek pod heslem "Od fandů pro fandy" a tento nadšený příznivec Klokanů vlastní, provozuje a finančně (desítky tisíc korun ročně) podporuje stránky dodnes. Všichni, kdo píší na tyto stránky, vykonávají svoji činnost zdarma. Klub se nikdy na přímém financování nepodílel ani nepodílí. Proto je Virtuální Ďolíček názorově nezávislý a může Vám přinášet i své pohledy na situace. V těchto týdnech se návštěvnost našich stránek pohybuje okolo čtyř tisíc unikátních návštěvníků denně, což web Bohemians řadí mezi tři nejnavštěvovanější weby fotbalových klubů u nás. Internetové stránky Bohemians navštívilo dosud cca 2 200 000 fanoušků.  

FANOUŠCI

Fanoušci Bohemians se na chodu klubu sami podílí. V profesionálních fotbalových soutěžích v České republice neexistuje podobný model soudržnosti příznivců s klubem. Kromě internetových stránek vyrábějí fanoušci na své náklady i program k jednotlivým utkáním, jelikož klub přestal pravidelný bulletin vydávat. Příznivci Klokanů pravidelně vyhlašují i nejlepší hráče sezóny prostřednictvím těchto internetových stránek. Sami fanoušci pak dodávají ceny pro hráče. Pro velké osobnosti, které v nedávné minulosti opouštěly Ďolíček, fanoušci nechali vyrobit dresy. Nedávné úmrtí legendy Bohemians Tomáše Pospíchala vyburcovalo příznivce ke sbírce na smuteční věnec. Během jednoho dne se vybraly tři tisíce korun. Výroba nových vlajek v řádu desítek tisíc korun je už věcí, která se vyskytuje i v dalších klubech, proto jí zde nebudeme podrobně rozebírat. Uvedené údaje dávají fanouškům právo podílet se na chodu klubu a spoluurčovat další vývoj.

SOUČASNÝ MAJITEL

Fakta: Současným majitelem Bohemians je Jiří Křížek, který v klubu už dříve působil v roli výkonného ředitele. Tehdy byl majitelem Michal Vejsada. Křížek převzal sto procent akcií od bývalého bosse klubu Tomáše Böhma 30. září 2004. Od té doby vládne vršovickému klubu. Výkonným ředitelem je v současné době Michal Vejsada, předsedou představenstva je Josef Plachý. Více se o změnách majitelů dočtete v rubrice Téma (odkaz je na hlavní stránce, podélná levá lišta).

Pohled: Proč Křížek do Bohemians vstupoval, když věděl, v jaké situaci se klub nachází? Na to existuje několik možných odpovědí. Určitě věděl, že ze svých peněz Bohemku neuživí, spoléhal na pomoc dalších podnikatelů, mimo jiné i Tomáše Böhma. Böhm, ředitel vydavatelství Ringier ČR, klub převzal na začátku letošního roku, ale záhy mu odešel generální partner AAA Auto a Böhm se ocitl bez prostředků na uskutečnění velkých snů. Udělal několik přehmatů (angažování manažera Marka Víta do čela, nesplněné sliby hráčům...), za které byl mediálně propírán. Klubu se chtěl za každou cenu zbavit. To se mu podařilo, ale z Bohemkou má ještě nevyřízené účty. Výplaty platil hráčům ze svého a v současnosti má v Bohemians ještě několik miliónů a chce je zpět. Křížkovi nevyšla jednání s možnými partnery a stejně jako předtím Böhm zbyl na financování sám. Hráči dostali všechny platy za poslední měsíce, ale Křížek musel dávat peníze ze svých aktivit. Podobně do klubu "půjčil" peníze i Vejsada. Proto teď oba neprodají klub jen za "pár drobných". Všichni zainteresovaní chtějí své vložené peníze zpět. I to může být dle našeho názoru problém při vyjednávání s možnými kupci.

DLUHY

Fakta: K 15. listopadu činily dluhy Bohemians 36 739 000. Z toho je téměř deset miliónů fotbalovým subjektům. Tyto dluhy v poslední době uznala Arbitrážní komise ČMFS: Hruška a Dobiaš - 939 tisíc korun, Teplice - 308 tisíc korun, Čontofalský - byt 4+1, Pardubice - cca 5 miliónů korun. Kvůli těmto závazkům má Bohemka pozastavené přestupy (od července 2004) a hrozí jí odečtení tří bodů. Bohemians dále dluží Finančnímu úřadu a dalším firmám (za úpravy na stadiónu, dodávky do kanceláří...).

Pohled: Dluhy - to je to slovo, které sráží Bohemku na dno. U ostatních týmů jsou dluhy podobné, proč zrovna Bohemka by kvůli nim měla skončit? Protože dluhy neustále narůstají a protože klub nemá žádné sponzory na provoz. Dluhy v Bohemians vznikly za vládnutí Pavla Švarce. Klokan srdcem rozdával směnky na potkání, a postupně tak posílal klub do záhuby. Zpočátku do Bohemky investoval své vlastní peníze, ale účetnictví pro něho bylo neznámým pojmem. Podepisoval smlouvy s pokutou jedno procento denně. Právě jím podepsané smlouvy jsou největším současným problémem. Klub za jeho vlády zdánlivě fungoval, protože si půjčoval, ale své závazky nesplácel. Teď se jeho přístup k účetnictví projevil v plné nahotě. Devadesát procent současného stavu zapříčinil právě Švarc.
Chybou stávajícího dua Křížek - Vejsada je, že nesehnalo žádného sponzora. Současní funkcionáři vytvořili okolo klubu mýtus, že je to jedna velká žumpa, do které vlastně nemá cenu dávat peníze. Jediným viditelným partnerem je TOP HOTEL PRAHA. Hráči jeho logo nosí na dresech. A čím tento největší sponzor přispívá? Hráči mohou zdarma využívat každé úterý rehabilitační linku (bazén, sauna) v tomto hotelu. Ostatní kluby mají sponzory na provoz, Bohemka nemá nic.

VSTUP UKRAJINCŮ

Fakta: Švýcarská firma UB Corporation, kterou vlastní ukrajinští podnikatelé, chce přijít do Vršovic. UB Corporation vlastní SFC Opava a záměr je takový, že opavský klub se v zimní přestávce přestěhuje do Prahy a přejmenuje se na Bohemians Praha. Od jarní části by tak "nová Bohemka" nastupovala v první lize. O celé situaci hodně napoví Valná hromada opavského klubu 10. prosince. Více se o jednání s UB Corporation dočtete v rubrice Téma (odkaz je na hlavní stránce, podélná levá lišta).

Pohled: Představa je to vcelku lákavá. Někteří fanoušci Bohemians sice protestují, že by se narušila historická kontinuita, ovšem pokud by celá plán vyšel podle Vejsadova scénáře, bylo by za chvilku vše zapomenuto a Bohemka by žila dál. Ovšem na cestě do ráje je několik úskalí. Důvěryhodnost švýcarské firmy s ukrajinskými majiteli je velmi malá, což dokazují články uveřejněné i na našich inteŕnetových stránkách. Celý převod navíc musí posvětit svaz, kde podle našich informací není příliš velká vůle k tomuto kroku. Fotbalový svaz ještě minulý rok sepisoval výzvy na radnice prvoligových měst, aby podpořily fotbal investicí do stadiónů. V Opavě uposlechli. Město investovalo do rekonstrukce stadiónu 80 miliónů korun a teď by mělo o fotbal přijít? A svaz by se na tom podílel, byť jen schválovacím úkonem. To by byl špatný signál pro ostatní města. To je jeden z možných pohledů. Nebo mohou představitelé Opavy a Bohemians přijít na svaz a říci: "Buď vám v zimě zkrachuje jeden nebo dva kluby. Tak si vyberte." Na svazu se zaleknou, že se nedohraje ani jedna ze dvou nejvyšších soutěží v plném počtu a umožní Opavě pokračovat v první lize v Praze pod novým názvem. Oba pohledy jsou možné. Uvidí se ve druhé polovině prosince.

KONKURZ

Fakta: O konkurzu už se vážně zmiňuje i současný výkonný ředitel Bohemians Michal Vejsada. Správce konkurzní podstaty by ale příliš majetku nezískal. Akciová společnost vlastní jen hráče a mládež. Logo, název ani stadión akciovce nepatří.

Pohled: Mnozí poukazují na úspěšné konkurzní očistce Drnovic a Brna, jenže ti měli alespoň nějaký majetek a peníze na provoz. To současná Bohemka nemá. Jediným pozitivem konkurzu by bylo zastavení narůstajích dluhů. Správce konkurzní podstaty totiž vyhlásí termín, do kterého se musí věřitelé přihlásit o své dluhy. Kdo se nepřihlásí, má smůlu a už nikdy v budoucnu nemůže své pohledávky nárokovat. Z tohoto pohledu je konkurz dobré řešení. Případný nový majitel musí každopádně zaplatit fotbalové dluhy (v současnosti 10 miliónů), na které se váže licence. V současnoti tedy konkurz není žádná velká výhra, ale jeví se jako nezbytnost. Jinak se nikam neodrazíme.

KRISTEK

Fakta: Bývalý ředitel Bohemians Emil Kristek (za doby Pavla Švarce) nabídl Křížkovi nejdříve 2,3 miliónu korun a poté 3 milióny korun za sto procent akcií fotbalového klubu. Za Křížka jednal Vejsada a nabídku odmítl.

Pohled: Varianta, do které fanoušci Bohemians vkládali největší naděje. Kristek zřejmě za akcie nabídl málo, Křížek s Vejsadou do klubu vložili více a nechtějí končit s mínusem na vlastním kontě. Vejsada chtěl po Kristkovi záruky, že po sobě jen nechce zahladit stopy v účetnictví z doby svého působení v Bohemians. Kristek však říká, že nikdy do účetnictví v Bohemians nezasahoval a tato obvinění jsou nesmyslná. To znamená, Vejsada chce záruky, že Kristek má nejen tři milióny na akcie, ale i další peníze na provoz. Ten říká, že peníze má, ale nic písemného nepředložil. Objevovaly se různé spekulace, kdože za Kristkem stojí, skutečnost je taková, že v současnosti jde Kristkovu soukromou aktivitu. Má po boku bohemáckou ikonu Antonína Panenku, příslib pomoci několika firem, dalších bývalých fotbalistů Bohemky, stejně jako jednoho momentálně volného trenéra. Nedávno proběhlo jednání Kristek Böhm (který zřejmě stále má v klubu své peníze), kde Kristek zmínil jako jednoho z možných partnerů společnost Sekyra Group, což si Böhm okamžitě ověřil. Vejsada však trvá na předložení písemných záruk, jen tak se asi lze pohnout z místa. Jinak se v této kauze nic nestane.

MLÁDEŽ

Fakta: Mládež Bohemians je občanské sdružení, které je neziskové a spadá pod akciovou společnost. Má oddělené účetnictví, hospodaří samo, ale v současnosti nemá příliš pravomocí. Podpisová práva na hráče mládeže vlastní akciová společnost (Křížek, Plachý, Vejsada). Spolupráci mezi akciovou společností a občanským sdružením určuje smlouva. V současné době běží výpovědní lhůta ze strany akciové společnosti. Pokud by šla Bohemka do kokurzu, putovala by tam i mládež.

Pohled: Naprosto zbytečný spor mezi akciovkou a mládeží požírá Bohemku zevnitř. Jakoby nestačily problémy s věřiteli, osobní averze funkcionářů škodí klubu samotnému a co více, poškozují i nejmenší děti. Občanské sdružení pod vedením Petra Svobody funguje už čtyři roky. Mládež měla vždy dostatek sponzorů, i díky dotacím státu vybudovala vynikající tréninkové centrum pár stovek metrů od hlavního stadiónu Bohemians. Prostě o mládeži se během vládnutí Švarce příliš nemluvilo, fungovala bez problémů. Až s příchodem Michala Vejsady do čela klubu se otevřela otázka mládeže a jejího odděleného fungování. Spor o jednoho hráče mládeže rozdmýchal mezi Petrem Svobodou a Michalem Vejsadou osobní spor, který přerostl ve vzájemné osočování. Svoboda už nechodí na zápasy "A" týmu a dospělý fotbal ho přestal zajímat, Vejsada se ho snaží z mládeže vyštípat pomocí výpovědí.
Svoboda během vládnutí Švarce působil chvíli jako sportovní ředitel, což je škraloup na jeho profesním listě, jelikož moc dobře věděl, jak funguje ekonomika Bohemians. Vejsada mu to teď rázně připomíná a chce udělat mládež podle svého. Ovšem mládež doposud fungovala výborně, naopak byla ze strany "Áčka" opomíjena. Například Dušan Uhrin mladší ani jednou nepřišel na zápasy dorosteneckých týmů a o mládežníky projevil zájem až v době letní krize. Svoboda dal v současnoti akciovou společnost k arbitráži. Chyby jsou na obou stranách. Je to už čistě osobní spor, který zasáhl i do dorosteneckého týmu. Předtstavitelé mládeže zakázali dorostencům, kteří nastupují za "A" tým, trénovat a hrát za dorost. Funkcionáři na obou stranách svým jednáním škodí jménu Bohemians a ubližují dětem, které si vybraly Bohemku jako svůj klub.

DISKUZNÍ FÓRUM

Záměrně zatím nenabízíme řešení. Tyto řádky měly sloužit všem, kteří stále hledají odpovědi na mnohé otázky. Další materiály pro Vás připravíme na základě příspěvků v Diskuzním fóru. Tímto vyzýváme i všechny zainteresované strany k otevřenému dialogu v Diskuzním fóru těchto stránek tak, jak už tomu v minulosti několikrát bylo. Bohemku můžeme společnými silami zachránit!