15. prosince: Bohemka do konkurzu

Osud Bohemians se naplňuje. Už zbývá jen pár dní a kdysi slavný klub spadne do konkurzu. "Na 99 procent se 15. prosince připojíme ke konkurzu, který na akciovou společnost Bohemians navrhla firma Dřevospol," potvrdil internetovým stránkám Bohemians výkonný ředitel klubu Michal Vejsada. Následné dny hodně napoví o dalším osudu Bohemky. Přežije klub vánoční svátky? Oslaví příští rok sté výročí od založení? Takové otázky teď trápí fanoušky zelenobílých. Existují dvě varianty - Bohemka bude pokračovat dále s licencí Opavy nebo si klub někdo koupí z konkurzu. Připomínáme Vám dny, které rozhodnou o budoucnosti.

15. prosince: Bohemka do konkurzu

Čtvrtek 9. prosince 2004

Ve čtvrtek zasedá Disciplinární komise ČMFS. Před Károlyiho tribunál předstoupí i zástupci Bohemians. Na Strahov se chystá majitel vršovického klubu Jiří Křížek a předseda představenstva Josef Plachý. "Už dříve jsme na disciplinárku zaslali dopis, kde jsme uvedli důvody, proč jsme nezaplatili dluhy. Nabídli jsme fotbalovým věřitelům řešení, ti ho nepřijali," popsal kroky Bohemians Vejsada. Disciplinární komise bude požadovat doklady o zaplacení těchto dluhů: Hruška a Dobiaš - 939 tisíc korun, Teplice - 308 tisíc korun, Čontofalský - byt 4+1, Pardubice - cca 5 miliónů korun. Bohemka nepředloží žádný doklad, proto jí reálně hrozí odečtení tří bodů. Pokud Károlyiho komise tři body Klokanům odečte, rozhodně to celý případ neřeší. Bohemka musí dluhy zaplatit. "Určíme další termín splatnosti a sankcí bude stejný trest. Tedy znovu minus tři body," řekl Virtuálnímu Ďolíčku před týdnem předseda komise Alexander Károlyi. Disciplinárka může body odečíst opakovaně až do celkového součtu dvanácti. Kvůli neplacení dluhů může být Bohemka i vyloučena ze soutěže.

Pátek 10. prosince 2004

Na pátek je naplánována Valná hromada Slezského fotbalového klubu Opava. Majoritní vlastník opavského klubu, firma UB Corporation, s největší pravděpodobností navrhne změnu sídla klubu. Z Opavy se klub přestěhuje do Prahy. Nová adresa bude: Vršovická 31, Praha 10. Tedy vršovický Ďolíček, současné sídlo Bohemians. "Nikomu nechceme nic krást. Čekáme, jak to v Opavě dopadne, podle toho se zařídíme," říká výkonný ředitel Bohemians Vejsada. Pokud většinoví vlastníci  Opavy prosadí přestěhování klubu do hlavního města, budou současný majitel Bohemians postupovat s firmou UB Corporation společně. Požádají Výkonný výbor ČMFS o schválení změny sídla a následně přejmenují klub z SFC Opava na Bohemians Praha. Podle tohoto scénáře by Bohemka hrála na jaře první ligu s licencí a obchodním IČO (indentifikační číslo) Opavy. Páteční Valná hromada tedy rozhodne o prvním kroku. Zvítězí buď minoritní akcionář město Opava nebo většinový vlastník firma UB Corporation.

Středa 15. prosince 2004  

Příští středu se mají zástupci Bohemians dostavit k soudu. Firma Dřevospol podala návrh na konkurz FC Bohemians Praha a.s. kvůli dosud nesplacenému dluhu 300 tisíc korun. "15. prosince máme soudci sdělit, zda máme strategického partnera a dluh zaplatíme. Na 99 procent se ale ke konkurzu připojíme, čímž bude na Bohemku fakticky vyhlášen konkurz. Nemá cenu prodlužovat agónii. Pokud bychom teď zaplatili 300 tisíc Dřevospolu, za pár dní vyplují na povrch další závazky a takto by to šlo do nekonečna. Tomu chceme udělat přítrž. Situace se konečně rozsekne jasným směrem," zdůvodňuje kroky vedení Vejsada. Ani konkurz však ještě neznamená zánik Bohemians. "Klub si může z konkurzu někdo koupit. Musí však počítat s tím, že je nutné zaplatit na začátku minimálně deset miliónů fotbalovým subjektům, aby byly odblokovány přestupy," doplňuje Vejsada. Bohemians už jednou návrh na konkurz odvrátili. V první polovině letošního roku požadovala společnost Elseremo zaplacení dluhu ve výši jeden milión korun. Tehdejší majitel Tomáš Böhm dluh zaplatil a konkurz odvrátil.