Pohled na dluhy očima věřitelů

Červená niť dlužných částek táhnoucí se z dob hospodaření Pavla Švarce nabírá s přibývajícím časem podobu velkého klubka, které nerozmotalo ani současné vedení Bohemians. To ho háže zpět k věřitelům, odkud se vrací ještě o něco objemnější. Bývalý výkonný ředitel Bohemians a v současnosti člen představenstva SFC Opava Michal Vejsada se už dříve vyjádřil, že některé z dluhů nehodlají Bohemians zaplatit, neboť vznikly na základě podle něj neplatných smluv. Na poslední chvíli nabídl věřitelům vyrovnání v podobě hráčské kompenzace, ani to ale nevedlo k úspěchu. Důsledkem toho bylo odečtení tří bodů v tabulce druhé ligy a hrozba opakování tohoto trestu v případě nesplnění závazků do 31.1. 2005. V rámci objektivity jsme kontaktovali některé z věřitelů a získali pohled z druhé strany. Sportovní ředitel FK AS Pardubice <b>Jiří Rýva</b>, ředitel FK Teplice <b>František Hrdlička</b> a bývalý gólman Bohemians <b>Kamil Čontofalský</b> objasňují, jak probíhala jednání s představiteli Bohemians a vysvětlují, proč tato jednání selhala. Všichni také přiznali, že jednali se zájemcem o klubové akcie Emilem Kristkem, který sondoval možnosti oddlužení Bohemky v případě, že by mu byl klub předán. Autentická vyjádření oslovených doplňujeme komentářem Michala Vejsady.

Pohled na dluhy očima věřitelů

Francúzův byt (Kamil Čontofalský)

Jako prvního z věřitelů se podařilo na telefonu zastihnout bývalého gólmana Bohemians Kamila Čontofalského, který si v těchto dnech užívá lyžařskou dovolenou v Rakousku. Ten po vršovickém klubu vymáhá 3 350 000,- Kč. Původ dlužné částky vysvětluje současný hráč Zenitu Petrohrad takto: "Měl jsem smlouvu na tři a půl roku, jejíž součástí byla dohoda o tom, že na mě pan Švarc přepíše družstevní byt 4+1, pokud si do jeho tržní ceny doplatím půl milionu. Tato částka mi byla během mého působení v Bohemce strhávána, zatímco přepisování bytu se odkládalo prý kvůli nižšímu zdanění do pozdější doby. Stále se nic nedělo a to ani po mém odchodu, při kterém mi bylo slibováno, že smlouva bude samozřejmě dodržena. Uplynul rok, dva a stále nic. Celý případ šel tedy k arbitráži, kterou jsem vyhrál. Ve smlouvě bylo uvedeno, že smluvní pokuta za její nedodržení bude tři miliony korun. Těch 350 000,- jsou potom další úroky. Bohemka mi teď tedy dluží 3 350 000,-"

O vyrovnání dluhu se pokoušel z pozice výkonného ředitele Bohemians Michal Vejsada, jeho nabídka byla ale pro Čontofalského neakceptovatelná. "Stejně jako předchozí vedení ani oni nemají peníze. Moje právní zástupkyně říká, že jednání bývají velice zvláštní. Zdá se, že jednou se vyrovnat chtějí, podruhé zase ne. Potom přijdou s tím, že na tuto náhradu nemám nárok. Jsem rád, že arbitráž potvrdila jeho oprávněnost. Já už se o to s Bohemkou tahám od 30. 6. 2000, to je více než čtyři roky," dodává otráveně fotbalista s přezdívkou Francúz.

Čontofalský přiznává, že jednal i s Emilem Kristkem o řešení této kauzy v případě, že by se skupina podnikatelů kolem Kristka dostala k akciím klubu. "Ano, je to tak, s Emilem jsme dohodnuti, že bychom hledali společné řešení. Mluvili jsme o splátkovém kalendáři. Z mé strany není problém, abych ustoupil v případě, že uvidím snahu ten dluh řešit. Když dostanu nějakou sumu na začátku, dejme tomu polovinu, potom klidně počkám na doplacení a stáhnu arbitráž. S Emilem se znám, přijde mi schopný a hlavně komunikace z jeho strany je o něčem jiném."

Vyjádření Michala Vejsady:
"Problém bytu, na který si Čontofalský dělá nárok je v tom, že v dodatku, který podepsal p. Švarc je 4+1, citovaná přesná adresa bytu. Tento byt však není v majetku klubu (ani nikdy nebyl), tudíž nemůžeme tento byt p. Čontofalskému vydat. Zároveň ale tento dodatek neřešil bod ve smlouvě, kde má p. Čontofalský přiznán byt 3+1. P. Švarc byl dále neoprávněn podepsat dodatek ke smlouvě. Po konzultaci s právníky má p. Čontofalský nárok na byt 3+1 a jeho právnička to taktéž potvrdila. Tuto variantu jsme p. Čontofalskému nabídli. Řeší ji současné představenstvo."

---

Případ Raba (Jiří Rýva)

Největší dluh vymáhají po Bohemians Pardubičtí. Jedná se o částku za gólmana Rabu, ve které jsou zahrnuté i následné pokuty za nedodržování splátkového kalendáře. Suma podle sportovního ředitele klubu Jiřího Rývy se pohybuje nad pěti miliony korun. On sám ale nijak neskrývá nechuť pokračovat se současným vedením Bohemians v dalším jednání: "Pardubice nikomu problémy nikdy dělat nechtěly. Ale už pětkrát nás tahali za nos, stejně jako to činilo předchozí vedení klubu. Dohody neplnil nikdo, ať už to byl Vít a Böhm nebo Křížek s Vejsadou. My jsme přicházeli s ústupky a oni si z nás dělali akorát srandu. Všechno si mohla určit Bohemka. My jsme říkali, že je nám jedno, jestli to budou splácet rok či dva, mohli si sami určovat splátkový kalendář. Měli jsme ale podmínku, aby v tom byla zahrnuta i ta pokuta za neplacení. Vejsada s námi jednal, znal důsledky toho, když nezaplatí v dohodnutém termínu. Kdyby zaplatil do 30. 6. tohoto roku, ta suma by byla o 1,3 milionu nižší. Jenže s nimi se nedá mluvit, jejich jednání překročila všechny meze, už se s nimi bavit nebudeme. Arbitráž podepsal pan Křížek, souhlasil s tím rozhodnutím. Nyní je vše zpochybňováno, ale já můžu říct jediné, ta smlouva je naprosto v pořádku."

I Jiří Rýva jednal s Emilem Kristkem, stejně jako v případě Čontofalského došlo k oboustranné dohodě o snaze řešit dluh pokojnější cestou. "Jak jsem říkal, Pardubice nikomu problémy dělat nebudou. Dohodli jsme se, že v případě, že by převzal Bohemku on, vyjdeme mu vstříc. Známe se, nikdy jsem s ním neměl problémy, zatím vždy dodržel vše, co slíbil," potvrdil snahu o společné řešení sportovní ředitel pardubického klubu.

Vyjádření Michala Vejsady:
"Smlouva o koupi brankáře Raby má několik záhad. 1) p. Rýva měl jít v lednu 2004 vykonávat funkci ředitele do FC Bohemians Praha, a.s. na žádost p. Švarce. 2) p. Panenka řekl, že brankář Raba měl být do Bohemky dán zadarmo. Toto mám potvrzeno z více zdrojů. 3) Celé jaro jsme projednávali s p. Rývou a p. Koukalem sloučení Bohemky s Pardubicemi, které bylo neustále p. Rývou protahováno z důvodu nejasné akcionářské struktury v Pardubicích. 4) Já osobně jsem doplatil p. Rývovi za hráče Bednáře a byla dohoda, že do 30.6.2004 se doplatí částka za Rabu. Šlo cca o 2 mil. Kč. Když se tato částka měla potvrdit vstoupil do jednání p. Böhm s p. Vítem. 5) Když jsem se vrátil zpět do Bohemky v 10/04, nechal jsem celou smlouvu posoudit právníky, což mohu doložit (právní rozbor). Bylo zjištěno, že smlouva je neplatná, a to z důvodu, že p. Rýva nebyl oprávněn k podpisu této smlouvy."

---

Penále za pronájem stadionu (František Hrdlička)

Pokutu za pozdní zaplacení pronájmu stadionu ve výši 308 000,- Kč by rádi ve své kase viděli i představitelé FK Teplice. Ředitel severočeského klubu František Hrdlička k tomu dodává: "Nebráníme se jednání s nikým, zatím však nebyl zájem ze strany současného vedení Bohemians tuto částku uhradit. Bylo nám nabídnuto, abychom si v Bohemce vybrali nějakého hráče. Po dlouhém hledání jsme projevili zájem o jednoho dorostence, ale Bohemka za něj nasadila cenu, kterou jsme údajně nemohli akceptovat. Respektujeme, že na tom chtěli vydělat, ale pro nás to opravdu nebylo únosné."

V případě převzetí klubu Kristkem věří Hrdlička v urovnání dlužné částky. "Jsme v kontaktu a dohodli jsme se, že bychom určitě našli nějakou cestu, jak vše uvést do pořádku. Jsme mezinárodní společnost, takže by nemohlo jít o ústupek v podobě snížení nebo odpouštění dluhu, ale řešení bychom určitě našli. Jaké přesně, to už by bylo na osobním jednání," přislíbil případnou ochotu další komunikace František Hrdlička.

Vyjádření Michala Vejsady:
"Existují dvě smlouvy. Jedna kopie s podpisem p. Hrdličky (oprávněn k podpisu) a jeden originál s podpisem p. Nevrlého (neoprávněn k podpisu). Originál byl založen na Bohemce, kopie byla založena v Teplicích."