Termín konkurzu Bohemians: 17.12.2004

Klub založený v roce 1905 se po 99 letech existence nezadržitelně řítí do konkurzu. "Ve středu jdeme k soudci a poradíme se jak dál. Vidím to tak, že v pátek se přihlásíme ke konkurzu," říká majitel všech akcií Bohemians Jiří Křížek. O dva dny se tak posune definitivní oznámení o důležitém kroku. "Ke konkurzu se připojím i já sám. Budu také věřitelem Bohemky," prohlásil Křížek. "Dali jsme do klubu dohromady kolem osmi miliónů korun," přidal svůj postoj Michal Vejsada, bývalý výkonný ředitel Bohemians, který se též v konkurzním řízení přihlásí do zástupu věřitelů.

Termín konkurzu Bohemians: 17.12.2004

Konkurz ještě neznamená definitivní konec Bohemians. V současné situaci se zdá být nevyhnutelným východiskem. "Až se ke konkurzu připojíme, bude dle mého soudu okamžitě vyhlášen. Už se nemusí na nic čekat," prohlásil Křížek. Dluhy Bohemians se pohybují okolo čtyřiceti miliónů korun, Arbitrážní komise uznala závazky vůči fotbalovým věřitelům ve výši zhruba deseti miliónů korun. Bohemka už konkurz několikrát odvrátila, naposledy bývalý majitel vršovického klubu Tomáš Böhm zaplatil jeden milión korun společnosti Elseremo, která poté stáhla návrh na konkurz akciové společnosti Bohemians. Městský soud v Praze kontaktoval firmu REPO ČR, která podala na Bohemku návrh na konkurz, aby uvedla další věřitele akciové společnosti Bohemians. Soudce v současnosti prověřuje, zda jsou jejich nároky oprávněné. Mezi tyto věřitele patří:

FK AS Pardubice, a.s.
JUDr. Zdeněk Nehoda - NEHODA-SPORT
KOVIS s.r.o.
FRIEND TOUR spol. s.r.o.
INPRESS, a.s.
Mgr. Petr Svoboda
Ing. Jaroslav Šturm
Ing. Jaroslav Landa
Pražská plynárenská, a.s.
REPO ČR s.r.o.

To jsou jedni z mnoha subjektů a osob, kterým Bohemians dluží. Redakce Virtuálního Ďolíčku nemá k dispozici přesnou výši dluhů a důvody zadlužení výše uvedeným firmám. Následující řádky jsou proto jen spekulací.
Pardubice si zřejmě i u soudu nárokují peníze za brankáře Rabu. Odstupné se vyšplhalo už na více než pět miliónů korun. Manažer Zdeněk Nehoda s Bohemians spolupracoval při odchodu Martina Koláře do Anderlechtu v roce 2002. Společnost Friend-tour pravidelně poskytovala autobus pro fotbalisty Bohemians. Firma Inpress podniká v tiskařském průmyslu a v minulosti tiskla například programy Klokan. Petr Svoboda je ředitelem mládeže Bohemians a v občanském sdružení CU Bohemians Praha působí společně s dalšími dvěma věřiteli uvedenými na listině - Jaroslavem Landou a Jaroslavem Šturmem. "Já jsem se ke konkurzu nijak nepřipojoval. Jen mi volal soudce a ptal se mě, zda mi Bohemka dluží peníze. Odpověděl jsem ano," řekl Svoboda.

Majitel Bohemians Jiří Křížek tedy v klubu brzy ztratí vliv. "Po uvalení konkurzu přijde správce konkurzní podstaty. Do třiceti dní se musí přihlásit všichni věřitelé, na další přihlášky v pozdějším termínu nebude brán zřetel. Správce prověří smlouvy a oprávněnost finančních nároků věřitelů. Klub bude fungovat dál, správce musí najít zdroj financování," popisuje Křížek začátek konkurzu. "Přihlásím se také jako věřitel, protože chci být ve věřitelském výboru, kde budou největší věřitelé. Správce musí zjistit, zda je možné udržet klub při životě a bude hledat možného kupce. Z případného prodeje se pak uspokojí věřitelé," doplňuje Křížek. Bohemians v současnosti postihlo bezvládí. Křížek je sice stále majitelem klubu, ale už ho nehodlá financovat. "Hráči za listopad výplaty nedostanou. Jen by se zvýšil dluh, který budu na Bohemce jako věřitel vymáhat," řekl Křížek. V Ďolíčku tak v současnosti úřaduje jen předseda představenstva Josef Plachý, hráči mají do 3. ledna dovolenou.

Zimní přípava je zatím zahalena nejasnostmi. "Jsou naplánována soustředění a zimní turnaje, ale nikdo je v současnosti nebude hradit. Musí se čekat na fotbalový svaz až rozhodne v lednu. Do té doby nikdo nebude dávat peníze do něčeho, co mu nepatří. To samé platí s případnými posilami," popsal patovou situaci, která nastane v Bohemians i v Opavě, Michal Vejsada, bývalý výkonný ředitel Bohemians a v současnosti člen představenstva SFC Opava.