Co bylo, co je a co bude...

Přinášíme Vám shrnutí hektického čtvrtečního dne. Výsledek jednání je už tradiční - řešení se odkládá. Nové konkrétní datum je pátek 21. ledna ve 14 hodin. V tento čas by hráči měli dostat výplaty v hotovosti. Pokud se tak nestane, přebírá akcie klubu znovu Jiří Křížek. Hráči nastoupí k pátečnímu tréninku a budou doufat v pozitivní zprávy. Co se tedy stalo za posledních 24 hodin?

Co bylo, co je a co bude...

Před třinácti dny, 7. ledna 2005, Jiří Křížek po dlouhém vyjednávání a zvratech prodal Bohemku za jednu korunu Gustavu Bubníkovi. Ten v současnosti vlastní sto procent akcií jako fyzická osoba, ale fakticky zastupuje skupinu podnikatelů, která by měla chod vršovického klubu financovat. Podle kupní smlouvy se Bubník zavázal složit na speciálně zřízený účet deset miliónů korun. "Peníze jsou tam, kde mají být," odpověděl na otázku, zda částku opravdu složil. Bubník po svém nástupu prohlásil, že prioritou je splacení závazků vůči hráčům a fotbalovým subjektům, které uznala Disciplinární komise. Deset miliónů korun by tyto výlohy téměř přesně pokrylo. Dodnes však nejsou uhrazené výplaty ani dluhy Pardubicím, Teplicím a Čontofalskému.

Krátce po Bubníkově nástupu se objevily spekulace o jeho neslavné minulosti. Na jeho majetek bylo prý vydáno několik exekučních nařízení a jeho dluhy prý dosahovaly až šesti miliónů korun. Gustav Bubník to však ve svém následném prohlášení popřel. "To je minulost, v současnosti je vše v pořádku. Pokud něco dlužím, tak to řádně splácím. Jsou na mě vedeny dva spisy. Konkrétně starý účet za mobil a nedoplatek na PSSZ. Oba dva tyto spisy dohromady nepřevyšují částku 40 000,- Kč," uvedl v prohlášení. 

V pondělí 17. ledna měli hráči dostat výplaty za polovinu listopadu a za celý prosinec. Nestalo se. Gustav Bubník řekl, že mzdy dorazí hráčům na jejich účty do čtvrtka 20. ledna. "Právě odcházím z banky, kde jsem dal téměř tři desítky příkazů k odeslání peněz. Za tři dny by všichni hráči měli mít na účtech peníze, které jsme měli domluvené. To znamená, polovinu výplaty za listopad a celou za prosinec," prohlásil v pondělí v pět hodin večer, kdy podle svých slov opouštěl pobočku Volksbank. 

Na středečním jednání se sešel Gustav Bubník s Michalem Vejsadou, jedním z bývalých majitelů Bohemians, který stál v čele vršovického klubu na začátku minulého roku a poté působil v roli výkonného ředitele. Vejsada jednal s pověřením minulého majitel Bohemians Jiřího Křížka. Smlouva mezi Křížkem a Bubníkem o prodeji klubu obsahovala i klauzuli, že pokud Bubník nevloží do klubu slíbené finanční prostředky, bude smlouva neplatná. Právě tento bod možná brzy bude hrát klíčovou roli. Přišel čtvrtek 20. ledna a situace se vyostřila.

ČTVRTEK 20. LEDNA

čas 8:30 - Hráči si kontrolují stav účtů. Nic nedorazilo. "Byl jsem v bance, Žádná platba na můj účet nepřišla," potvrzuje kapitán týmu Miroslav Obermajer.

čas 9:30 - Fotbalisté Bohemians se scházejí k pravidelnému tréninku. V kabině koluje zpráva, že Bubník vzkázal, ať už hráči druhý den na trénink nechodí, že nemá peníze na chod klubu.

čas 10:00 - Začíná trénink pod vedení trenéra Vladimíra Hrušky a zároveň začíná jednání trojice Gustav Bubník Michal Vejsada, Jiří Křížek.

čas 12:10 - Jsou známé závěry z jednání. "Dali jsme Bubníkovi poslední šanci. Zítra (pátek) ve 14 hodin musí hráči i zaměstnanci dostat výplaty v hotovosti," řekl Jiří Křížek. "Akcie jsou uložené u mého právníka. Pokud Bubník slib nesplní, klub se vrací do rukou Jiřího Křížka," doplnil Michal Vejsada. "Do úterý 25. ledna musí Bubník uhradit další závazky, na kterých jsme se dohodli. Do 4. února pak musí být na určeném kontě pro potřeby klubu třicet miliónů korun," upřesňuje Křížek. Tyto všechy podmínky musí Bubník splnit, jinak se všech sto procent akcií vrátí bývalému majiteli Jiřímu Křížkovi. Michal Vejsada přibližuje složení vrcholných orgánů klubu. "Já budu v představenstvu, pan křížek v dozorčí radě, abychom měli kontrolu a možnost zatáhnout za ruční brzdu," říká Vejsada.   

čas 12:30 - Začíná narychlo svolaná schůzka mezi Gustavem Bubníkem a "radou starších". Za hráče se jednání účastní Michal Lesák, Pavel Raba a Martin Třasák. Bubník hráčům vysvětluje, proč nedorazily peníze na účty. Hráči nesmějí komunikovat s novináři, Gustav Bubník se podle vlastních slov vyjádří v pátek v patnáct hodin.

čas 14:00 - Fotbalisty čeká druhá tréninková fáze, tentokrát zaměřená na regeneraci. V Top hotelu Praha se schází většina kádru a při tréninku diskutuje o dalších krocích.

Pátek - Fotbalisté mají od jedenácti hodin naplánovaný trénink na umělé trávě v Edenu, ke kterému nastoupí. Ve čtrnáct hodin se poté shromáždí ve vršovickém Ďolíčku, kde by měli v hotovosti obdržet výplaty. Ani v případě negativních zpráv se zatím nechystá stávka místo sobotního utkání Tipsport cupu proti Mladé Boleslavi.