Reportáž psaná na oprátce

Název knihy Julia Fučíka přesně koresponduje se situací ve vršovickém Ďolíčku. Fotbalový klub Bohemians visí na oprátce, řeší se otázka, kdo podkopne židli, kterou postupně bývalí či současní majitelé podřezávají. Páteční odpoledne bylo ve vršovickém Ďolíčku plné pesimismu. Když Gustav Bubník ve čtrnáct hodin dorazil na stadión, všichni byli v očekávání. Když stejný muž o hodinu později chatrný fotbalový chrám opouštěl, už bylo jasno. "Myslím, že to spěje ke konci Bohemky," pronesl smutný brankář Pavel Raba. "Bubník je druhý Vít," přidal se trenér Vladimír Hruška.

Reportáž psaná na oprátce

Krátce před druhou hodinou dorazili do kabin vršovického stadiónu hráči, mezi kterými ale chyběli například Tomáš Strnad nebo kapitán Miroslav Obermajer. "Míra má problémy s malou dcerkou, tak zůstal doma," zdůvodnil neúčast kapitána Michal Lesák. Kapky deště a sněhové vločky zkrápěly i tři desítky novinářů, kteří čekali na rozhodnutí. "Bubník vůbec nedorazí," zněl většinový názor. Majitel Bohemians však přeci jen přijel. Sedm minut po druhé hodině vjela do brány vršovického stadiónu stříbrná Lancia a z ní vystoupil Gustav Bubník. V pochmurných barvách - v černém obleku s šedivou košilí, bez úsměvu a hlavně bez peněz. Ale to v tuto chvíli ještě nikdo netušil. Dětský hrdina z pohádek teď čelil tvrdé realitě a kladným hrdinou rozhodně nebyl. Blížil se okamžik, kdy měl oznámit, zda hráči dostanou slibované výplaty. Hráči byli v kabině shromážděni, Bubník mezi ně předstoupil pár minut po druhé hodině odpolední.

Jeho proslov trval dvacet minut. "Říkal nám, že peníze nejsou, protože mu investor po mediálním tlaku zmrazil přislíbené milióny. Na základě jeho verdiktu, jsme oznámili, že nenastoupíme k sobotnímu utkání proti Mladé Boleslavi," popisoval debatu Michal Lesák. Hráči měli dostat výplaty už 17. ledna. Bubník termín odložil s tím, že 17. ledna peníze teprve odeslal z účtu a mzdy tak dorazí k hráčům do 20. ledna. Peníze však nepřišly. "Šlo o technické a administrativní problémy na straně banky," vysvětloval Bubník, proč k hráčům slíbené odměny nedorazily. Bubník tedy přišel s dalším slibem. Výplaty dostanou hráči v pátek 21. ledna ve 14 hodin v hotovosti. Ale ani tentokrát se fotbalisté nedočkali a domů šli s prázdnou. "Vzhledem k tomu, jaká se proti mě a proti Bohemce vee v médiích kampaň a jak se situace vyostřila za posledních čtyřiadvacet hodin, se investor, který má financovat klubu, rozhodl své prostředky zmrazit a vyčkat do doby, až se vše uklidní. Proto nemám peníze v hotovosti a hráči se znovu nedočkali. Chápu jejich postoj, že nenastoupí v sobotu na Tipsport cupu," přednesl Bubník další svojí obhajobu.

Hráči se po půl třetí pomalu začali rozcházet domů. Vše podstatné si vyposlechli. Dvouměsíční čekání na výplatu pokračuje dále, každý z fotbalistů si navíc odnášel povolení k individuální přípravě. "Teď se budeme připravovat každý v místě svého bydliště. Na společný trénink dorazíme, až dostaneme mzdy. V pondělí nás čeká ještě jedna schůzka se současným majitelem," upřesnil brankář Štěpán Kolář. Sobotní zápas Tipsport cupu proti Mladé Boleslavi se neuskuteční. Hráči odmítli nastoupit, klub za to bude pykat finanční pokutou a kontumační porážkou 0:3.

Už nikdo nevěří Bubníkovi, že přinese slíbené peníze. Podle smlouvy mělo být složeno deset miliónů korun na speciálním účtu pro potřeby klubu. Byla to podmínka předání akcií. Jiří Křížek předal akcie a potvrdil, že peníze jsou složené. "Peníze jsou tam, kde mají být," dodal tajemně Bubník, když kupoval klub za jednu korunu. Teď se ukazuje, že žádné peníze nesložil. "Ty prostředky jsou kvůli zmíněnému mediálnímu tlaku zmrazené. Na důkaz, že investor ty peníze má, připravujeme nový projekt, který budu znovu reprezentovat já. Uvidíte, že peníze budou a byly by i v Bohemce, kdyby byla vůl dalších lidí," prohlásil Bubník na včerejší improvizované tiskové konferenci.

Hned poté, co Bubník opustil sál plný novinářů. Objevil se v chodbě vršovického stadiónu Michal Vejsada, který se právě vrátil z utkání staré gardy. "Pan Křížek je služebně v Německu a požádal mě, abych jej teď zastupoval," vysvětlil Vejsada nepřítomnost bývalého majitele klubu. Vejsada předstoupil s nekompromisními názory. "Peníze hráči nedostali, pan Bubník propásl poslední možnost. Je to podvodník a jako majitel Bohemky skončil," začal zostra Vejsada. Zároveň ukázal smlouvu podepsanou Jiřím Křížkem a Gustavem Bubníkem, kde se druhý jmenovaný zavazuje, uhradit hráčům výplaty do pátku do čtrnácti hodin. Pokud se tak nestane, akcie se vracejí zpět do Křížkových rukou a kupní smlouva se stává neplatnou. "Akcie jsou teď u mého právníka a v pondělí rozhodneme o jejich dalším osudu. Já to vidím jasně. Akcie se musí vrátit, pan Bubník nemá viditelně ani korunu," řekl Vejsada.

Co ale bude dál, nikdo neví. "Ve hře je stále švýcarská společnost UB Corporation. její zástupci už do Opavy neinvestují a vyčkávají. Vidím to zatím jako jedinou možnost," zmínil Vejsada opětovný zájem firmy ukrajinských podnikatelů. Pomyslná židle už má jen jednu nohu a povážlivě se houpe. Smyčka nad stoletým klokanem se utahuje. Naděje však umírá poslední.