Chystá se pohřeb. V sobotu se Slavií.

Bude tom poslední zápas Bohemians na dlouhou dobu. Už se to zdá být téměř jisté. V sobotu ve 13 hodin vyběhnou Klokani v Horních Počernicích k utkání s rezervním týmem Slavie. Pak už bude jen pusto a prázdno. "Snad dám dohromady jedenáct hráčů. Hodně jich je nemocných," zoufá trenér Vladimír Hruška. Nový majitel klubu Michal Vejsada sice oddaluje rozhodnutí, ale vypadá to, že není jiné cesty. "V pondělí řekneme hráčům, jak to bude s budoucností klubu. Přes víkend se ještě budeme snažit," říká Vejsada, ovšem hráči už v pátek dostali jasný pokyn: "Hledejte si angažmá!" Co se teď stane s Bohemkou, ptají se fanoušci. Snažíme se najít odpověď.

Chystá se pohřeb. V sobotu se Slavií.

Bohemians jsou v současnosti na posledním místě druhé ligy a na nestupovou pozici ztrácejí dva body. Jarní část soutěže ale Klokany asi nebude vůbec zajímat. Je velmi pravděpodobné, že pro Bohemku letošní sezóna skončila. "Ještě to není definitivní," upozorňuje Vejsada. Co by se ale muselo stát, aby Bohemians nastoupili i k jarním odvetám?

  • museli by se odblokovat přestupy, což znamená, zaplatit částku převyšující deset miliónů korun. Bohemka dluží Pardubicím, Teplicím, brankáři Čontofalskému, obránci Kozlovi a trenérské dvoji Zdeněk Hruška, Karol Dobiaš. Pokud tyto závazky Bohemians neuhradí, bude jim Disciplinární komise zhruba po měsíci pravidelně odečítat tři body. Aktuálně tato sankce hrozí 31. ledna. Na 3. února jsou zástupci klubu dokonce už předvoláni na Disciplinární komisi, aby předložili doklady o zaplacení. To znamená, že 3. února Bohemka přijde o další tři body.
  • nesměli by prodávat hráče. Trenér Vladimír Hruška už prakticky nemá s kým nastoupit k sobotnímu utkání Tipsport cupu. Miroslav Obermajer odešel do Českých Budějovic, další hráči si shánějí angažmá.
  • museli by zajistit rozpočet na jaro, protože to požaduje Licenční komise ČMFS. Bohemians patří mezi ohrožené kluby, kterým šéf komise Stanislav Rýznar pohrozil odebráním licence. Podklady musí vršovický klub dodat do 10. února. Jen na platy hráčů je v jarní části zapotřebí sedm a půl miliónu korun.
  • museli by odvrátit konkurz, který stále hrozí a jeho prohlášení se zdá být otázkou několika dní. Společnost Repo ČR, která zastupuje podnik Dřevospol, požaduje po Bohemians splacení dluhu ve výši 300 tisíc korun. Pokud se tak nestane, soudce prohlásí konkurz a jelikož nemá Bohemka prostředky na chod klubu, znamená to fakticky likvidaci stávající akciové společnosti.
  • museli by začít splácet dluhy, které dosahují čtyřiceti miliónů korun a týkají se především Finančního úřadu Prahy 10.

Všechny tyto podmínky musí Bohemians v současné době splnit, jinak je jarní sezóna ztracená. V současnosti vlastní Bohemku Michal Vejsada, který nemá zdroje na uhrazení výše uvedených závazků. "Jsme všichni strašně zaskočení tím, že k obchodu nedošlo, protože ještě v pátek ráno předběžné dohody platily. Tuhle situaci nikdo na Bohemce nečekal," prohlásil Vejsada. "Pan Křížek tím, že jednal s panem Kristkem vyslyšel prosbu fanoušků. Jednali jsme s ním prakticky od října s přestávkama. Pana Kristka jsme do ničeho nenutili, předložili jsme mu vše co chtěl. Sám nám zavolal, že má o klubové akcie zájem a obnovil přerušená jednání," dodal Vejsada.

Budoucnost Bohemky, která v letošním roce slaví sto let od svého založení je ve hvězdách. Zde jsou možné varianty dalšího vývoje v případě, že Bohemka neodehraje jarní část soutěže.

  • Bohemians na jaře nenastoupí a uhradí pokutu. Pokud klub nenastoupí k jarní části soutěže, jeho výsledky z podzimu se anulují. Zároveň fotbalový svaz udělí Klokanům pokutu minimálně v řádu sta tisíců a bude požadovat její okamžité uhrazení. Pokud se tak stane, sestoupí Bohemka do nejbližší amaterské soutěže a od léta bude hrát třetí ligu, tedy ČFL. Stále na ní budou ale vázány dluhy z minulosti.
  • Bohemians neuhradí pokutu. V případě, že pokutu Klokani neuhradí, pošle je svaz do nejnižší soutěže - do III. pražské třídy. Tam by zelenobílí zahájili další sezónu. Logo a název Bohemians vlastní Tělovýchovná jednota. Komu jej pronajme, ten bude moci začít s čístým štítem v nejnižším soutěži.
  • Jiný klub převezme název Bohemians. Třetí možnost už zde jednou byla ve hře. V minulých týdnech se do Prahy měla přestěhovat Opava a změnit svůj název na Bohemians Praha. Taková varianta, i když s jinými klubu, může být další možností, jak pokračovat s názvem Bohemians.

Současný majitel Michal vejsada zatím střádá plány. "Převzal jsem akcie od pana Křížka. Konec Bohemky nebude. Udělám všechno pro to, abych to zdravé z Bohemky zachránil – tedy její jméno a historii. V pondělí máme sraz s hráči, kde jim povíme co dál," řekl v pátek v poledne. "Teď přes víkend si musíme sednout a rozhodnout o tom, co bude dál i o tom zda Bohemka dohraje druhou ligu. Spolupráci s UB Corporation v tuhle chvíli vylučuji, protože je na druhé straně ticho," dodal k případné spolupráci s vlastníkem fotbalové Opavy. Vejsada nemá hotovost ani investory na splácení dluhů.. "V první řadě jsou hráči, to ostatní mě v tuhle chvíli nezajímá. Já nemám tiskárnu na peníze," ukončil povídání staronový vlastník Bohemians.