Herec Josef Dvořák - Mé fotbalové srdce je zdrcené

"Řeknu vám, že tohle byl ten nejsmutnější rozhovor, který jsem kdy dělal," říká dlouholetý fanoušek Bohemians a populární herec Josef Dvořák. Na počátku osmdesátých let se přestěhoval ze severních Čech do Prahy a přemýšlel, kterému mužstvu tu začne fandit...

Herec Josef Dvořák - Mé fotbalové srdce je zdrcené

Proč jste se rozhodl pro Bohemku?
 
Byl tam Tonda Panenka, a hlavně odjakživa nejlepší fandové. Měli jsme neuvěřitelně rodinné prostředí! Na vršovickém stadionku jsme byli všichni součástí utkání, a navíc tehdy - před dvaceti lety - se ještě fandilo tak, že jste na fotbal mohli vzít i děti.
 
S jakými pocity jste tehdy do Ďolíčku chodíval?
 
Těšil jsem se na všechno, co udělá Toníček. Na to, co ten dakáže vymyslet a kopnout, na to se tam přece chodila podívat většina lidí; byla to jedna velká fotbalová radost! Víte, dnes se koukám s potěšením na anglickou ligu, raduju se z toho, co všechno se dá na hřišti vymyslet a s jakou krásou a nasazením se dá hrát jeden na jednoho. A tuhle radost a odvahu jsme tenkrát viděli i na Bohemce!
 
A jak jste se cítil po zápasech?
 
Nadšeně jsem se hrnul za svou ženou a kreslil jí, jak byli soupeřovi obránci jurodiví z Tondy. Jak při jeho trestňácích stavěli širokou zeď a nejradši by ji postavili ještě víc do výšky, vzali si někoho na ramena... Jejich gólman by s takovou zdí mohl být za normálních okolností klidný, ale na Bohemce si byl jistý tím, že balón proletí nějakým zdánlivě nemožným místem.
 
Chodil jste na fotbal i v posledních letech?
 
Pořád, a vůbec jsem netušil, že to může vzít takový konec. Věděli jsme, že na tom Bohemka není dobře, že peníze nejsou, a když odcházel Vlasta Petržela, tak jsem si říkal, "tohle je hodně nepříjemný, ale určitě se zvedneme." Pořád jsem věřil, že Pavel Švarc dokáže dát dohromady finance...
 
...a vidíte, právě on stloukl základ bohemácké rakve.
 
Neviděl jsem do zákulisí. Sice jsem rád chodil mezi hráče, ale nejsem špion a nikdy jsem neměl ctižádost vytahovat informace. Takže i když jsme byli s Pavlem kamarádi, tak jsem ho nikdy nezpovídal.
 
Fandil jste i na druhé lize?
 
Samozřejmě, moje srdce by nedopustilo, abych se na klub vykašlal. Já bych býval chodil i na třetí ligu, ale teď už je vidět, že nebude chodit kam.
 
Komu začnete fandit?
 
O tom teď samozřejmě vůbec nepřemýšlím. Ještě jsme naživu, tak by mi takové úvahy připadaly morbidní. Jako fanda jsem dostal tu nejtěžší ránu a je zákon schválnosti, že se to stalo při stoletém výročí. Kdyby někdo řekl ve chvíli, kdy jsme získali titul, že fotbal ve Vršovicích za dvacet let skončí, tak by mu nikdo nevěřil.
 
Myslíte, že se dožijete velkého zelenobílého návratu?
 
To je virtuální realita, Bohemka by se musela vynořit z nějaké prázdnoty. A to se nestane. Myslím, že je s námi konec.