DFB a AFK vyjednávají s věřiteli

Přichází rozhodující etapa záchrany Bohemians. Fanoušci ukázali, že jim na klubu záleží. Už se vybraly téměř tři milióny korun. Tento týden by měl být klíčový v otázce vyrovnání s věřiteli. Ustoupí ze svých požadavků a stanou se spoluzachránci Bohemians nebo budou chtít vyplatit všechny své peníze, čímž pohřbí Bohemku a nakonec nedostanou nic? Zdánlivě jednoduchá volba. Drtivá většina říká: "ANO, vzdávám se peněz a chci zachránit Bohemku." S těmi zbývajícímí se stále ještě jedná. Pokud se Družstvo fanoušků Bohemians a společnost AFK Vršovice nedohodnou se všemi věřiteli, celý projekt padne.

DFB a AFK vyjednávají s věřiteli

Jednání probíhají se všemi fotbalovými věřiteli. To znamená s bývalými hráči, manažery, trenéry a kluby, kterým Bohemka v minulých letech neuhradila finanční odměny podle uzavřených smluv. Jedná se o dluhy z dob vládnutí Pavla Švarce i všech jeho následovníků. Neschopnost bývalých majitelů teď musejí řešit fanoušci. "Ze sponzorů nikdo peníze na minulost nedá. Proto se snažíme s hráči, trenéry i kluby dohodnout na vyplacení minimální částky. Většina z nich chápe, že je to jejich poslední možnost, jak alespoň nějaké peníze dostat. Pokud jim je nedáme my, nikdo jim v budoucnu už nedá ani korunu," říká Antonín Jelínek, předseda Družstva fanoušků Bohemians. DFB a AFK nabízejí věřitelům tři možné varianty vyrovnání:

1. Deset procent z dlužné částky - AFK Vršovice

Společnost AFK Vršovice nabízí věřitelům deset procent z výše jejich přihlášené částky. Věřitelé měli za povinnost nahlásit své pohledávky správci konkurzní podstaty a nástupnický subjekt, který koupil klub od správce má za povinnost se s věřiteli dohodnout. Nabídka AFK znamená, že pokud například hráči dlužila akciová společnost Bohemians sto tisíc korun, nový subjekt mu vyplatí deset tisíc. Zbývajích peněz se podpisem smlouvy věřitel vzdává, stejně jako nároku na poměrnou část výnosu z konkursu..

2. Vzdání se nároku

Pokud věřitel podepíše toto prohlášení, vzdává se nároku uplatňovat uvedenou pohledávku na nástupnickém subjektu, pokud jím bude družstvo fanoušků nebo společnost AFK. Zároveň ale věřitel zůstává v konkursním řízení a čeká, kolik na něj zbyde z konkursu. Laicky řečeno, po novém majiteli klubu nebude chtít nic, ale počká si spolu s dalšími nefotbalovými věřiteli, kolik přinese konkurs. Výnos z konkursu bude na závěr poměrně rozdělen mezi všechny věřitele.

3. Částka stejná jako z konkursu - DFB

Tato varianta vyjde věřitele finančně stejně jako předchozí možnost. Věřitel se postupuje svoji pohledávku drusžtvu fanoušků, které mu za ní vyplatí stejnou částku, jakou by dostal z výnosu z konkursu. V současnosti lze odhadovat, že se bude jednat zhruba o pět procent z přihlášeného dluhu.