Michal Petrouš ukončil kariéru

Bývalý obránce Bohemians už měl nakročeno do Ďolíčku. V posledních dnech často měnil rozhodnutí - odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil. Bylo to jako v pohádce, ale toto byla realita. Michal Petrouš se rozhodl ve čtvrtek odpoledne: "Končím s kariérou, budu trénovat v Plzni." Přitom pár hodin předtím ještě tvrdil, že jde do Bohemians.

Michal Petrouš ukončil kariéru

Poslední květnový den, v úterý odpoledne, se Michal Petrouš v Ďolíčku sešel s ředitelem Bohemians Jiřím Steinbrochem. "Panu Steinbrochovi jsem řekl, že pokud nepřijde lukrativnější nabídka, podepíšu smlouvu na Bohemce," popsal Petrouš finální jednání. "To je pravda. Když jsme si podávali ruce na důkaz naší dohody, Michal toto řekl. Nabízeli jsme mu hodně nadstandardní podmínky. Chtěli jsme Michala přivést hlavně pro fanoušky, pro které hodně znamená," prohlásil Jiří Steinbroch.

V úterý byl tedy Petrouš považován za první posilu Bohemky, ve středu už bylo všechno jinak. V Plzni, kde Petrouš odehrál celou sezónu, se měnily trenérské poměry. Dosavadní kouč rezervního týmu Stanislav Purkart byl povýšen do role asistenta u druholigového áčka a Petroušovi klub nabídl místo na lavičce divizní rezervy. "Znamenalo to pro mě jistotu a perspektivu. Kdybych v Bohemce hrál a zranil bych se, těžko bych živil rodinu. Potřebuju pravidelný měsíční příjem a větší jistotu jsem cítil v Plzni," zdůvodnil své rozhodnutí. 

Ve čtvrtek ráno už byla situace zase opačná. "Všechno jsem si rozmyslel. Nemůžu to fanouškům udělat. V Plzni jsem ještě nic nepodepsal, jdu do Bohemky," znělo jeho stanovisko v deset hodin ráno. "Dohodli jsme si na třetí hodinu odpolední schůzku, že podepíšeme smlouvu. Michal ale ve čtvrt na tři volal, že musí někam  s manželkou a že to nestihneme a musíme najít nový termín. Ten jsme nechali otevřený. Za hodinu volal trenéru Bustovi, že do Bohemky nejde, že zůstává v Plzni," popsal chod posledních událostí ředitel Steinbroch.

"Odehraju ještě konec sezóny za béčko a pak s fotbalem skončím. Bylo to těžké rozhodnutí. Budu dělat trenéra," řekl Petrouš o svých plánech. "Nabízeli jsme mu budoucí trenérské uplatnění i v Bohemce. Nevadí, v jednání jsou další zkušení hráči, kteří by měli tvořit kostru týmu a okolo nich postavíme mladíky. Taková je představa nového vedení," přibližuje Jiří Steinbroch, ředitel Bohemians.

Pětatřicetiletý Michal Petrouš patřil mezi opory zadních řad zelenobílých v éře trenéra Vlastimila Petržely. V rámci oslav 95 let od založení klubu byl dokonce vyhlášen nejlepším hráčem klubu v období let 1996-2001. Na pravém kraji obrany působil dlouho jistým dojmem, jako kapitán si dokázal získat i fanoušky, kteří ho milovali. "Bohemka je můj klub," říkal loni, i když hrál v dresu Plzně. Přitom z Ďolíčku neodcházel v dobrém. V listopadu 2002 ho tehdejší kouč Dušan Uhrin mladší vyřadil z kádru kvůli slabým výkonům a Petrouš si musel hledat nové angažmá. Našel ho v Plzni, kde působil necelé tři roky jako hráč, teď ve Štruncových sadech bude pokračovat i v roli trenéra. Michalovi za jeho služby pro Bohemku můžeme jen poděkovat a povzdechnout si: "Škoda...".