Bohemka předložila nabídku Kuchařovi

V klidu stál a odpovídal na všechny dotazy novinářů. Poprvé se ocitl pod větším mediálním tlakem. Osmatřicetiletý kouč Zbyněk Busta měl za sebou první modelové utkání. Celých devadesát minut stál u postranní čáry, dělal si poznámky, na hráče vůbec nekřičel, jen si občas něco řekl pro sebe a prohodil pár slov s asistentem. Tím mu bude pro nadcházející sezónu Petr Kostelník, bývalý skvělý gólman, který v této roli působil už za trenéra Dušana Uhrina mladšího. Busta po tréninku odpovídal otevřeně, nic netajil. "Panu Němcovi vykám, je to pan fotbalista," přiznal kouč. "Tomáše Kuchaře bych do týmu chtěl, je to tak na padesát procent," řekl v rozhovoru.

Bohemka předložila nabídku Kuchařovi

Máte za sebou první poznávací trénink. Co Vám ukázal?
"Ještě se hodně okoukáváme. Dvě třetiny hráčů sice znám, pozval jsem si je na základě osobní zkušenosti, jednu třetinu vidím třeba i poprvé v životě. Například jako Milan Strnad. Když jsem před pár lety pročítal noviny, všiml jsem si, že za Benešov dává góly pořád jen Strnad. Stejné jméno se objevovalo v kolonce střelců i v minulé sezóně u Tábora. Tak jsme mu zavolali a dneska na tréninku patřil k nejlepším."

Už se dá podle dnešního tréninku usuzovat, kdo bude posilou pro tým?
"Samozřejmě víme, na kom chceme stavět, ale všichni si to musí vybojovat. Na prvním tréninku bylo ještě znát, že je po dovolených, nebyla tam agresivita, jakou bych si představoval. Chleba se bude lámat ve středu a ve čtvrtek, kdy budou hráčům docházet síly a pojede se na morál. Až tam uvidíme, kdo bude pro tým přínosem."

Jak bude probíhat to rozhodování?
"V pátek vybereme dvaadvacet hráčů ze současných osmatřiceti a vyrazíme na soustředění. Postupně s nimi začneme uzavírat i smlouvy. Kádr ještě ale nebude uzavřený. Máme dohodu s prvoligovými kluby, že nám poskytnou hráče na hostování, až zúží své kádry. Počítám, že by takto mohlo přijít třeba až sedm hráčů."

Už jste uzavřeli smlouvu se Slezákem, Freislerem, před podpisem je Obermajer. Naopak stále se čeká na vyjádření Jiřího Němce?
"Pan Němec vyjádřil přání, porozhlédnut se okolo sebe. Chce poznat tým, zázemí, aby tady potom rok neběhal s devatenáctiletými zajíci. Měl by se rozhdnout v polovině týdne. My o něj máme velký zájem, pokud bude chtít hrát, může nám hodně pomoci."

Říkáte "pan Němec". Znamená to, že mu vykáte?
"Ano, vykám mu. Neznám ho a navíc je to pan fobalista. Je o rok starší než já, tak mi přijde správné mu vykat."

Další posilou by měl být Jiří Rosický?
"U něj je vše závislé na zdraví. Rok nehrál, je to něm znát, trochu přibral. Když mu vydrží koleno, bude přínosem."

Máte zájem ještě o další hráče?
"Jednáme ještě s Tomášem Kuchařem. To by byl takový bombónek pro fanoušky. Na konci června mu končí v Polsku smlouva. Bohemka mu předložila konkrétní nabídku i s finančními podmínkami. Byl jsem s Tomášem na obědě a cítím, že ho to do Vršovic moc táhne. Vidím to tak na padesát procent. Má ještě nabídku z maďarského Debrecínu, který vyhrál ligu a míří do Ligy mistrů. Finančně samozřejmě konkurovat nemůžeme, ale kdyby k nám Tomáš šel, tak je to o srdci a ne o penězích. Navíc, kluk mu jde v létě tady v Praze do školy. Tomáš váhá, zda ještě vydělávat peníze venku a nebo už se usadit. Uvidíme po 30. červnu."

Fanoušci mají o Bohemku velký zájem, bylo to vidět i na dnešním tréninku a bude to i cítit na tlaku, který bude vyvíjen. Budete hrát jednoznačně na postup?
"Určitě chceme hrát v popředí, nesmíme fanoušky zklamat. Právě lidi na tribunách budou naší největší výhodou a když jsme jednali s klukama, tak většina fotbalistů jsem šla právě kvůli fanouškům. Teď se do Bohemky pro peníze nechodí, teď se sem chodí kvůli atmosféře. I z tohoto pohledu budeme takovým mercedesem ČFL a chceme se o postup poprat. Ovšem není to nutnost. Hlavně se musíme sehrát, tady se rodí úplně nový tým."