První drobné ztráty: dva zranění

"Hej, hej!" - to jsou nejčastější pokřiky na tréninkovém kempu Bohemky. Hráči se mezi sebou příliš neznají, a tak využívají všech možných i nemožných neutrálních oslovení. I přesto je ale v kabině dobrá parta. "Všichni se vzájemně respektují," říká obránce Miroslav Obermajer a jeho kamarád z obrany Tomáš Freisler dodává: "Věřím, že tady bude stejně skvělá parta jako za mého posledního působení. Pak to můžeme dotáhnout daleko." Trenér Zbyněk Busta zatím na hřišti působí tichým dojem, ačkoliv jako kouč je při zápasech hodně velký bouřlivák. Trenér už počítá i první ztráty. "Janů a Horváth se při srážkách s protihráčem zranili, ale ve čtvrtek snad zasáhnou znovu do přípravy. Jinak je vše v nejlepším pořádku."

První drobné ztráty: dva zranění

Úterní program přesně kopíroval pondělí. Podobné bylo i chování trenérů. Zbyněk Busta stál u postranní čáry, hráčům neuděloval při hře žádné pokyny. Jen si zapisoval. "Musíme všechno pečlivě vážit. Moc času nemáme. Navíc je velké horko, vidím, že toho mají kluci plný brejle. Definitivní verdikt oznámíme hráčům v pátek v poledne a páteční odpolední fázi už zrušíme. Vybereme dvaadvacet hráčů, kteří odjedou na soustředění do Vrchlabí," popisuje kouč strategii výběru.

Už teď si ale může osmatřicetiletý trenér udělat obrázek o jednotlivých hráčích. "Jirka Němec dneska už více mluvil, líbil se mi, zdálo se, že ho to baví. Vynikající je Tomáš Freisler. Má neuvěřitelnou fyzičku. Při odpoledních trénincích hrajeme v intervalech a i když byl třeba hodně vyčerpaný, okamžitě zakočil za zraněného spoluhráče, i když měl třeba tříminutovou pauzu."

Fanoušci Bohemians se prostřednictvím emailu ptali na možnost příchodu Pavla Kuky, který skončil ve Slavii. "Samozřjmě nás to taky napadlo, ale nakonec jsme zvolili do útoku Slezáka, protože má k Bohemce přeci jen větší vztah. A o to teď především půjde. Nemůžeme z toho zase dělat nějakou starou gardu, jeden zkušený útočník stačí," zdůvodnil kouč Busta volbu hrotového hráče.

Trenér Busta má při ruce asistenta Petra Kostelníka, který ve stejné roli působil už za kouče Dušana Uhrina mladšího. "Po Uhrinově odchodu jsem se vrátil k mládeži Bohemky, kde jsem i předtím pracoval. Poslední tři měsíce jsem byl na Dukle u ročníku 94 jako trenér brankáčů. Když přišla nabídka od trenéra Busty, vůbec jsem neváhal," osvětluje bývalý skvělý brankář svoji zpáteční cestu do Ďolíčku. Kostelník skvěle zná dorostence, v tom je na tom podobně s Bustou, narozdíl od hlavního kouče si tyká s Jiřím Němcem. "Ještě jsme spolu hrávali za Duklu. Tři roky jsem uváděl Jirku do života," dodává s úsměvem.

Úterý, den druhý. Vše probíh podle předpokladů. Na druhé modelové utkání dorazil i právník společnosti Bohemians 1905 Pavel Fráňa, samozřejmě přihlížel i ředitel klubu Jiří Steinbroch. Už se blíží termín zúžení kádru. "Podepsaní jsou tři hráči - Slezák, Freisler, Obermajer. Zde jsme domluveni i s kluby. Do odjezdu na soustředění chceme podpis dalších asi pěti hráčů, jejich jména už známe. Postupně tak vznikne celý tým," doplňuje Steinbroch.