Tomáš Freisler chce rodit v Praze

Fanoušci na hlavní tribuně si ho dosyta užijí. "Je to jezdič," říká o něm trenér Zbyněk Busta. Pokud bude Tomáš Freisler nastupovat na svém tradičním místě pravého obránce, bude okupovat celou pravou postranní čáru. "Lítám tam a zpátky, problémy s fyzičkou většinou nemám," hlásí pětřicetiletý obránce. Do Prahy ho přivedla touha po domově. "Stavíme u Prahy domek a manželka je navíc těhotná. Chceme už rodit v Praze," pojmenoval Freisler jeden z důvodů návratu do hlavního města.

Tomáš Freisler chce rodit v Praze

Většina příznivců Bohemians si Tomáše pamatuje ještě z jeho prvního působení v Ďolíčku. Modrooký obránce přišel z Chrudimi v roce 1998. "Můj první velký zážitek s Bohemkou byl postup do ligy. Pod trenérem Petrželou se tehdy sešla výborná parta. Pamtuji se, jak jsme si v posledním zápase obarvili vlasy na zeleno a pak jsme slavili postup," vzpomíná Freisler. "V Bohemce jsem zažil krásná léta. Petržela byl náročný kouč, ale s tím jsme problémy neměl. Podobný typ je i Lubomír Vlk, který mě vedl potom ve Vítkovicích. I díky nim mám v mých letech vynikající fyzičku." Od roku 1996 do roku 2001 odehrál pod trenérem Vlastimilem Petrželou třicet zápasů ve druhé lize a šestadvacet v nejvyšší soutěži. Poté putoval přes Horní Počernice do Vítkovic, kde působil dosud.

"Už jsem chtěl ve Vítkovicích končit dříve, ale ještě mě přemluvili. O mém úmyslu odejít teď věděli dopředu a proto nedělali žádné problémy. Chtěl jsem jít do Prahy kvůli bydlení i kvůli rodině. Bohemka byla ideální řešení a věřím, že to tady dotáhneme daleko," nastiňuje Freisler své plány. "Měl jsem ještě nějaké nabídky z nížších soutěží v Rakousku, ale Bohemka dostala přednost. Tradice, fanoušci - to vše hrálo svoji roli." Freisler podepsal s Bohemians 1905 dvouletou smlouvu. "Těším se na vynikající partu, která tady byla už dříve. Já jsem se v jednom týmu tady v Ďolíčku během svého předchozího působení potkal se Slezákem a Charvátem. A když se ještě dotáhne příchod Obermajera, tak to bude další člen staré party."

Tomáši Freislerovi je pětatřicet let. Během své profesionální kariéry vystřídal Havířov, Chrudim, Bohemians, Xaverov a Vítkovice. Ve Vítkovicích pravidelně nastupoval v obraně, v posledních čtyřech sezónách vždy odehrál přes dvacet zápasů. Jeho místo je buď na pravém kraji obrany nebo ve středové stoperské dvojici.