Ing. Tomáš Freisler: kapitán a pokladník

Bohemka už má své vůdce. "Kapitánem jsme určili Tomáše Freislera, jeho zástupce bude Dalibor Slezák. Byla to jednoduchá volba. Tomáš má vztah k Bohemce, je to inteligentní kluk a ve svých pětatřicet je velkou autoritou i pro mladé hráče. Stejně tak Dalibor," odůvodňuje volbu trenér Zbyněk Busta. "Kapitánem jsem už byl i ve Vítkovicích a potom si vzpomínám, že i v Dukle Hranice na vojně. Ale to už je dávno," rekapituluje své postavení na kapitánském můstku Tomáš Freisler. Měl by být zároveň i nejzodpovědnější z týmu. Jako jediný ze současné Bohemky je ženatý a má dítě.

Ing. Tomáš Freisler: kapitán a pokladník

"Už mám doma kluka, teď čekáme v srpnu asi holku. I to je jeden z důvodů mého návratu do Prahy,ů připomíná Freisler první impuls, proč se rozhodl přijmout nabídku Bohemky. Z pozice kapitána velí už na soustředění ve Vrchlabí. "Líbí se mi, jak pracuje s mladými. Na začátku soustředění třeba vstal od stolu a nařídil: odpleldne an trénink černé teplákovky a bílé trenky. Dokáže udělat v týmu pořádek, jinak chodili kluci pokaždé v něčem jiném na tréninky, ale jeho hned poslechli," popisuje jednu ze seznamovacích historek trenér Busta.

Fresiler si pochvaluje přístup mladíků. Během pár dní ve Vrchlabí poznal, že tým bude silný. "Jsem překvapený, jak jsou pracovití. Všichni mají fotbalové základy, nidko při náročné přípravě neplete nohama a hlavně mají chuť a vůbec neodmlouvají," rekapitulujem první dny s novým týmem. Pětatřicetiletý obránce spí na pokoji s Daliborem Slezákem, se kterým už v Bohemce prožil spoustu zajímavého. Třeba i angažmá pod trenérem Vlastimilem Petrželou. Ten byl znám svým tvrdým tréninkem, navíc hráče dostával pod tlak slovními narážkami ohledně jejich dalšího působení v klubu. "Přesně tak, diplomaticky řečeno. Pod Petrželou to byla tvrdá příprava a navíc velký tlak. Ale to bylo dobře pro některé hráče. Teď jedeme stejný objem, jen přístup trenéra je přátelštější. Řekl bych, že Busta je takový Petržela s lidskou tváří," dodává s úsměvem zkušený obránce.

"Čtyři fáze tréninku, to jsem ještě v životě nezažil. Jezdíme od rána do večera. Ve středu jsem trochu cítil únavu, ale to musíme zvládnout. Pak z toho budeme čerpat celý rok," dodává si Freisler kuráže do posledních dnů kondičního soustředění. V sobotu půjde poprvé v čele svého týmu s kapitánskou páskou. "Jsem kapitán, který volí individuální přístup. Umím zařvat i pochválit. Musím vědět, co na koho platí. Někdo se třeba stáhne od ulity a je pod stresem, když se mu hodně nadává."

Kromě kapitána bude mít Tomáš Freisler i další klíčovou funkci - pokladníka. Patří mu právem, vždyť Tomáš je vystudovaný ekonom. "Studoval jsme v mládí, když jsem hrál ještě za Porubu divizi. Pak jsem už dělal pravidelně pokladníka ve většině klubů. I v Bohemce za trenéra Petržely. Ovšem tentokrát je to speciální role. V každém klubu je stanoven sazebník drobných pokut, které se dávají do pokladny a na závěr sezóny se za to platí společný večírek. Ale tady se rodí úplně nový tým, takže si musíme s Daliborem sednout a stanovit ceník, aby se začalo už brzy vybírat. potřebujem koupit třeba kazeťák do šatny," vypočítává starosti pokladníka Tomáš Freisler, nový vůdce zelenobílé party.