Návrat k neděli aneb co se dělo na tribunách

Do Ďolíčku se v neděli vměstnalo 7 344 diváků, což je nejvyšší návštěva za poslední dva roky. Naposledy bylo tolik lidí na Bohemce při derby se Slavií v únoru 2003. Tehdy tribuny zaplnilo 8 350 příznivců, ale to byla ještě v provozu trbuna u pošty. Málokdo věřil, že tentokrát přijde tolik lidí, ČFL takovou návštěvu už dlouho nepamatuje. Snad jen před třinácti lety přišlo na souboj Viktorie Žižkov a Blšan dvanáct tisíc diváků. Oba kluby tehdy byly na vzestupu a bojovaly o postup do druhé ligy a shodou okolností u toho byl také současný ředitel Bohemians 1905 Jiří Steinbroch, který působil na Žižkově. Ale zpátky do Ďolíčku, takovou atmosféru asi většina většina z přítomných dlouho nezapomene.

Návrat k neděli aneb co se dělo na tribunách

Už hodinu před zápasem stáli fanoušci v zelenobílých dresech před vchodem na stadión. Tvořily se fronty, ale nikomu to nevadilo, vládla přátelská atmosféra. Když dorazil chlapík v v zelenobílém dresu s hvězdou, všichni se s ním chtěli fotit, právě jeho trikot byl symbolem souznění mezi oběma kluby. " Dneska to bude bomba," říkal mladík v zelenobílém, který právě mířil ke stánku se suvenýry. "Narychlo jsme vyrobili šály s novým logem a v půl čtvrté, tedy hodinu a půl před zápasem, už byly vyprodané," říkal prodejce firmy Calcio Marcel Ulich. Zelenobílá mánie zachvátila Ďolíček a pokračovala i při zápase. Ředitel klubu Jiří Steinbroch toho na Bohemce už hodně zažil, ale tentokrát to bylo něco nového i pro něj. "Byl jsem zaskočený a to mám něco za sebou. Přes dlouhou pauzu jsem prožil na Bohemce 35 let a něco takového nepamatuji. Nešlo o počet diváků, na Bohemce bývalo diváků mnohem více, ale o to, co bylo ve vzduchu, co všichni cítili. Ta slavnostní nálada, ta láska k Bohemce, to bylo dojemné," vyprávěl Steinbroch.

Nebylo slyšet žádné nadávky, tisíce fanoušků se těšily na úvodní hvizd, který na Bohemce v mistrovském zápase neslyšely už téměř rok. Když přišel na hlavní tribunu Karol Kisel, současná hvězda Sparty, příznivci začali skandovat jeho jméno. Moc dobře si pamatují, co odvedl v Bohemce a přejí mu hodně štěstí i v další kariéře. Sám Kisel si toho moc váží. "V Bohemce jsem prožil nejkrásnější roky. Škoda, že jim to proti Slavii nevyšlo," říkal po utkání v útrobách hlavní tribuny, když šel pozdravit své staré známé. Kisel nebyl jedinou známou osobností na tribuně. Premiéra Bohemky přilákala i další hráče minulosti. Třeba Marka Nikla, fotbalistu bundesligového Norimberku. "Mám teď nějaké problémy s trenérem, tak mám volno a přijel jsem se podívat," odůvodnil Nikl svoji návštěvu v Praze. V hledišti nechyběl ani herec a člen DFB číslo 001 Ivan Trojan, přestože měl významné výročí v rodině. "Po zápase mi volal Ivan Trojan a chtěl, abych vyřídil klukům poděkování za bojovnost," sděloval Steinbroch přání velkého Klokana Ivana Trojana.

V čestné lóži zasedla i největší legenda Klokanů Antonín Panenka, v jeho blízkosti seděl i premiér České republiky Jiří Paroubek, který patří k věrným příznivcům Slavie, ale tentokrát přišel na pozvání Bohemky. I kvůli němu se trochu pozdržel začátek utkání. "Čekali jsme v tunelu a najednou mezi námi prošel premiér a zamířil si to na tribunu. Byli jsme trochu nervózní, říkali jsme si, ať už to začne," popisoval poslední okamžiky před utkáním brankář Štěpán Kolář. "Jen jsem stačil pana premiéra pozdravit, jinak jsme s ním nemluvili," doplňoval Jiří Rosický. Premiér Paroubek přežil pískot tribun a poté viděl vítězství své Slavie. Pět minut před koncem zápasu v doprovodu ochranky opustil stadión.

Začátek zápasu byl hodně emotivní. Při nástupu hráčů diváci vstali a vítali je bouřlivým potleskem, nad kotlem se vznášel barevný oblak z několika dýmovnic. Slovo si vzal předseda DFB Antonín Jelínek a poděkoval všem fanouškům za jejich podporu. "Fanoušci, dokázali jsme to. Díky," vykřikl nakonec pohnutým hlasem. Odpovědí mu byl dlouhotrvající potlesk. Stejné odměny se dočkal chvíli poté i ředitel klubu Jiří Steinbroch.

Kdo přišel na poslední chvíli, už nestačil pověsit vlajku na plot pod tabulí. Osmdesátimetrový plot byl obsazen už půl hodiny před výkopem, staré i nové vlajky dotvářely neobyčejnou atmosféru třetiligového střetnutí. Nechyběly ani další trasparenty. Proti kotli visel děkovný text: "Fanoušci, dokázali jsme to. Bohemka žije!" Skupina příznivců v kotli pak během druhé půle rozvinula obrovitý transparent s nápisem: "Doba temna končí, pro nás slunce opět vyšlo." Pod vlivem těchto emocí, nebyl konečný výsledek až tolik důležitý. Všichni si přáli zakřičet gól, byl by to krásný pocit. I přes porážku se ale ve Vršovicích ještě dlouho po utkání děkovalo. Hráči strávili na hřišti po závěrečném hvizdu deset minut a s oběma tribunami absolvovali tradiční děkovačku. Nedělní podvečer vrátil do Ďolíčku radost z fotbalu. Fanoušci Bohemky dokázali, že jsou nejlepší.

Návštěvy na 1. kole ČFL
Bohemians - Slavia B   7 344
Teplice B - Varnsdorf     220
Čáslav - Příbram B         670
Chomutov - Břevnov      382
Krč - Strakonice            138
Náchod/Deštné - Prachatice     580
Jablonec B - K.Vary/Dvory      200
České Budějovice - Liberec B  300

CELKEM:  9 834 diváků