Do Jablonce dorazily stovky fanoušků

Pro fotbal hodně netradiční čas začátku utkání - sobota, 10:15. To byla asi největší nevýhoda prvního výjezdu, který absolvovali fanoušci Bohemians ve třetí lize. Znamenalo to, odjet z Prahy nejpozději v devět hodin, což pro mnohé příznivce byl v sobotním pošmourném ránu velký problém. Nakonec do Českého Dubu dorazilo přes tři sta fanoušků v zelenobílém. Na útulný stadiónek přišlo celkem osm stovek diváků, což byla čtyřikrát vyšší návštěva než na úvodní domácí zápas s Jabloncem proti Karlovým Varům. Na Bohemku byli zvědaví i Šenkeřík, Petržela, Janáček a další.

Do Jablonce dorazily stovky fanoušků

Už na dálnici z Prahy na Liberec bylo ráno vidět zelenobílé barvy. Vlajky z několika aut vesele vlály, bouřlivá atmosféra byla v autobuse, který vypravoval klub a do Českého Dubu se s ním dopravilo čtyřicet fanoušků. Domácí klub se na nájezd Pražanů důkladně připravil, pro místní policii to bylo náročnější utkání než nedělní první liga v podání Jablonce a Olomouce. čtyři desítky policistů v helmách a se štíty byly ve střehu, ale nakonec vůbec nemusely zasahovat. Vše proběhlo v klidu a bez incidentů. Fanouškům Bohemky byla vyhrazena celá strana na proti hlavní a jediné tribuně. Za metrové zábradlí se naskládaly zhruba tři stovky příznivců, další v zelenobílých dresech byli k vidění i na hlavní tribuně a hlavně u stánků s občerstvením. Největší problémy nastaly při věšení obřího dresu, který má na výšku dobrých šest metrů. Dvojice odvážlivců proto vylezla na přilehlé stromy a uvázala dres do koruny místního dubu. Pořadatelé zpozorněli, když další z fanoušků pověsil svoji vlajku na opřený podběrák. "Kluci, to nedělejte. Tím lovíme míče z potoka, to potřebujeme," křičel jeden z pořadatelů. Dostalo se mu ujištění, že podběrák dostane v pořádku zpět, a tyč tak mohla sloužit k potřebám příznivců.

Těsně před nástupem obou týmů vzplály v sektoru fanoušků Bohemians římské svíce a na hřišti se objevilo několik dýmovnic. Kotel vřel, domácí fotbalisté se jen nevěřícně dívali, co vše je na malebném stadiónku možné. Ale k žádným násilnostem nedocházelo, dýmovnice uhasly, mužstva nastoupila a utkání v poklidu začalo. Stadión v Českém Dubu by se klidně mohl nazývat "severočeský Ďolíček", protože leží v údolí mezi kopci a divákům skýtá lahodící pohled na všudypřítomnou zeleň. Ale ani to fanoušky Bohemky nemohlo uklidnit po nervózním závěru, kdy tým trenéra Busty inkasoval v poslední minutě vyrovnávací branku.

Bohemka získala svůj první bod, ale při závěrečné děkovačce bylo na hráčích i na divácích patrné velké zklamání. Fotbalisté se chtěli předvést, na utkání se přišlo podívat spoustu fotbalových osobností ze severočeského regionu. Dorazil i bývalý trenér Bohemians Vlastimil Petržela, který bydlí v nedalekém Liberci. V síťované černé bundě a v módních jeansových kalhotech se současný kouč ruského Zenitu Petrohrad po utkání procházel pod tribunou, ale s nikým z vedení současné Bohemky se nebavil. Poblíž fanoušků Bohemians sledoval utkání i Zdeněk Šenkeřík. Do myslí zelenobílých příznivců se zapsal svoji věrností klubu, když během svého působení ve Vršovicích odmítl i lukrativní nabídku Liberce. Teď je oporou Jablonce. Přímo do kotle zavítal i se svým potomkem dlouholetý stoper Bohemians Libor Janáček. "Hraju teď krajský přebor za Hrádek a jsem spokojený. Nemusím moc cestovat a už hraji jen pro radost," říkal Libor, který se tak do Českého Dubu podívá i jako hráč, protože místní Podještědský SK hraje právě krajský přebor.

Cesta do Prahy mohla být hodně veselá, nebýt pokažené koncovky utkání. I tak ale fanoušci Bohemky udělali na severu Čech dobrý dojem a patří jim velký dík, že v tak hojném počtu a nezvyklém čase přijeli povzbudit svůj tým.