My jsme Bohemka, vy nejste nic!

Tento pokřik zněl nejsilněji z hrdel tisíců fanoušků na Strahově a asi nejvíce vystihoval současnou situaci v kauze Bohemians. Fotbal se hraje pro fanoušky a těch střžkovských dorazilo jen pár desítek, i když nikdo je v davu zelenobílých nemohl identifikovat. Příznivci Bohemians 1905 pojali utkání jako velká happening. Vše se neslo bez násilností a sprostých nadávek. Pro fanoušky Klokanů začal den velmi brzy - v 8:45 byl sraz na Dejvické.<br /> <br /> Video nahrávku z pochodu <a href="http://www.fc-bohemians.cz/bohemkatv/">vysílá BOHEMKA TV</a><a href="http://www.fc-bohemians.cz/bohemkatv/">.</a>

My jsme Bohemka, vy nejste nic!

Budíček před osmou, rychlá snídaně, převléci se do zelenobílých barev a rychle na Dejvickou. To bylo sobotní ráno velké části fanoušků Bohemians. Místo rodiny část víkendu příznivci věnovali své milované Bohemce. Na 8:45 byl naplánován start pochodu pro Bohemku, který Družstvo fanoušků Bohemians chtělo demonstrovat jednotu a podporu jediné nástupnické Bohemce. Průvod byl řádně nahlášen, proto se konal za přítomnosti policie, která v případě potřeby odklonila dopravu a výrazně přispěla ke klidnému průběhu celé cesty z Vítězného náměstí na Strahov.

Přímo na náměstí promluvil k několikaset hlavému davu ředitel klubu Jiří Steinbroch. Přivítal jednu z nejstarších fanynek, paní Tichou, která aktivně podporuje Bohemku, ačkoliv brzy oslaví už 88. narozeniny. "Paní Tichá samozřejmě nebude pochodovat dvoukilometrovou trať na Strahov, ale chtěla Vás alespoň pozdravit," řekl za potlesku fanoušků Jiří Steinbroch. V devět se vyrazilo na stoupání s královskou prémií na Strahově. Sedm stovek fanoušků v zelenobílých dresech, s vlajkami a šálami, vítalo sobotní ráno zpěvem tradičních pokřiků. Postupně se připojovali další a další lidé, na křižovatkách stála doprava. Policie vše řídila bez problémů, lidé z aut zdravili procházející průvod. Spontánní akce skončila velkým úspěchem. "Bylo to nádherné. Moc bych chtěl jménem DFB poděkovat všem, kteří se pochodu zúčastnili. Proběhlo to v naprostém klidu a dík patří i policii, která nám pomohla celý pochod zorganizovat," řekl po úspěšném vystoupání na Strahov předseda DFB Antonín Jelínek, který zároveň odpovídal na otázky novinářů z několika deníků a televizí.

Na Vítězném náměstí fanoušci kupovali trčka "Vždycky jsme s vámi", na "větrné hůrce" už bylo k dostání tričko "100% Bohemka" vydáné speciálně k zápasu se Střížkovem. U pokladen se rázem vytvořily fronty. Šéf střížkovského klubu Karel Kapr nechal vytisknout obří vstupenky, které zároveň sloužily jako program. Za 60 korun se tak fanoušci dostaly do areálu do sektoru, který běžně okupují fanoušci Slavie. Součástí programu byl také dvoustránkový proslov střížkovského bosse o tom, kde hraje pravá Bohemka. Fanoušci však mají jasno a v průběhu zápasu vyvěsili všeříkající transparent "NÁS SI ZA PENÍZE NEKOUPÍTE". Fanoušci nejsou logo a název, fanoušci nejsou jako Miroslav Obermajer nebo Vladimír Hruška. Fanoušci se nedají koupit.

Povzbuzovala tribuna za brankou i hlavnní tribuna. Na začátku si několik tisíc hrdel společně zazpívalo hymnu Bohemians a pak už se povzbuzovalo v tradičním duchu. Žádné nadávky, žádné urážky - jména pánů Kapra ani Vejsady v pokřicích ani jednou nezazněla. Ploty za jednou z branek byly obsypány vlajkami. Některé z nich byly vyrobeny přímo k zápasu: BOHEMKA JE JEN JEDNA - BOHEMIANS 1905; KAPR KLOKANA NEULOVÍ; STŘÍŽKOVE, STYĎ SE, VRAŤ, CO TI NEPATŘÍ. To byla jen některá hesla, která se objevila na transparentech.

Strahovský stadión není příliš vlídný k fanouškům, navíc organizace poněkud vázla. Kdo se chtěl občerstvit u stánku musel stát pětadvacet minut u stánku, z Ďolíčku jsou fanoušci zvyklí na lepší zacházení. Ale na Střížkově se fotbal pro fanoušky asi nehraje. 4 850 příznivců na Strahově si utkání užilo, i když všem pořádně zatrnulo, když Střížkov dal čtyři minuty před koncem vedoucí gól. Výsledek sice nebyl existenční záležitostí, ale konečná remíza byla nakonec příjemný zakončením sobotního dopoledne. Závěrečná děkovačka je už tradiční tečkou za každým vystoupením Klokanů. Bohemka zvítězila v hledišti, měla převahu i na hřišti a ukázala, že slavný klub o fanoušky nikdy nepřijde.