Týden volna a zpátky do práce

Přesně deset dní si fotbalisté Bohemians 1905 užívali zaslouženého odpočinku. Po posledním podzimním zápase se Strakonicemi už je nečekal žádný trénink, ale pauza nebyla příliš dlouhá. Ve čtvrtek 1. prosince nastupují Klokani na zimní přípravu. "Dělám to podobně jako Petržela. Když by hráči celý prosinec odpočívali, tak by se v lednu dlouho dostávali do tempa a nebylo by to ono. Takhle budou na tvrdý leden výborně připraveni," zdůvodňuje své rozhodnutí trenér Zbyněk Busta. Ten věnoval volný čas zase fotbalu a samostudiu. Absolvoval týdenní stáž v týmu anglické Premier league West Ham United. Ve čtvrtek už bude počítat hráče na prvním tréninku.

Týden volna a zpátky do práce

Hráče nečeká v prosinci jen lehké udržování fyzičky. "Podstatnou část, tak osmdesát procent, odtrénujeme sice v lednu, ale už teď mám pro hráče připraven náročný program. Vše je zaměřeno na kondici," předpovídá trenér hráčům krušné chvíle. Příprava začíná první prosincový den a končí až dva dny před Vánoci. Klidné prožití vánočních svátků si budou hráči přát 22. prosince odpoledne po výběhu do krčského lesa. "Čeká nás pestrá příprava. Čtyřikrát týdně bude dvoufázová, to znamená dopoledne a odpoledne, hráči dostanou během následujících tří týdnů i tři dny volna," uklidňuje Busta své podřízené. Volného času na nákup dárků jim ale příliš nezbývá. Na hráče čekají tréninky na umělé trávě, aerobik v tělovičně, tradiční posilovna i tolik neoblíbené výběhy do krčského lesa. Náročný program občas zpestří přípravný zápas. Ten první byl ale kvůli velké marodce v týmu Horních Měcholup zrušen. Původní termín byl už tuto sobotu, ale s největší pravděpodobností to vypadá, že fanoušci tým uvidí v akci až 10. prosince v Benešově, kde bude soupeřem Bohemky Sezimovo Ústí. 

První cyklus týrání tělesné schránky končí 22. prosince, poté následuje volno až do 1. ledna 2006. Ovšem hned další den po Novém roce se začíná znovu a do konce února budou mít fotbalisté jen sedm volných dní. Jinak to bude pořádná dřina - dvoufázové tréninky, soustředění, zápasy na Tipsport cupu. Populární turnaj Klokani začínají soubojem s Viktorií Žižkov 7. ledna v 11 hodin. Pak se fotbalisté odeberou co nejdál od civilizace - týdenní soustředění v horských terénech pořádně prověří jejich fyzický fond. Česká fotbalová liga začíná na jaře 18. kolem v neděli 12. března.

Do jarní části už v zelenobílém dresu nevyběhnou dva hráči z podzimního kádru. O služby Jungmanna a Machuty už trenér Busta nemá zájem. Naopak už společně s vedením přemýšlí o posilách. "Máme už jasno, s hráči jsme předběžně dohodnutí, čeká nás jednání s kluby," popisuje Busta stav jednání. "Měli by přijít tři hráči. Jeden do obrany, jeden do zálohy a rádi bychom získali i jednoho zkušeného útočníka s ligovými zkušenostmi." Kádr Bohemians se začne měnit v prosinci, Bohemka má zájem o drtivou většinu hráčů, kteří byli v zelenobílém dresu na podzim na hostování. "Všechny chceme udržet kromě dvou výše zmíněných," dodává Busta.