Příprava začala, už bez Freislera

Pátek, 16 hodin. Čas, kdy většina pracujícího národa odjíždí na víkend. Ovšem fotbalisté Bohemians v tento čas nastupují do práce. Po třítýdenní dovolené se ve Vršovicích sešli reprezentanti zelenobílých barev, kteří budou za práva Klokanů bojovat v následující sezóně druhé ligy. Pro některé hráče to byly zvláštní chvíle. Když většina fotbalistů přicházela do kabiny, balil si na svém místě věci Buldra a za chvilku s dvěma igelitkami opouštěl šatnu. „Čau kluci,“ prohodil stručně a odešel. Buldra je jedním z pěti fotbalistů, kterým trenér Zbyněk Busta oznámil, že s nimi nepočítá. Tento ortel se dozvěděl také kapitán Bohemians Tomáš Freisler. Naopak zatím největší posilou je ligový gólman Radek Sňozík.

Příprava začala, už bez Freislera

Uprostřed kabiny stála tabule a na ní byl přesný zasedací pořádek, kam se mají noví hráči posadit v kabině. Na seznamu chyběla pětice Buldra, Knap, Tomáš Freisler, Milan Zahálka a Vlastimil Chod. „Jsme ve druhé lize a kádr jsme museli trochu probrat. Někteří hráči mají svůj strop,“ zdůvodnil trenér Busta vyřazení několika hráčů z kádru Bohemians. Buldra, Knap a Zahálka přišli do Bohemky v zimě a nedokázali se prosadit. Zahálka odchytal v brance 8 zápasů (inkasoval 10 gólů), ale neoplýval jistotou a udělal hodně chyb. Jeho krátké angažmá v Bohemians bylo nepodařené. Krajní obránci Knap a Buldra se do základní sestavy nedokázali prosadit. Záložník Vlastimil Chod odešel do Chebu.

Největším překvapením je odchod Tomáše Freislera. Byl prvním hráčem, který ve znovuzrozené Bohemce podepsal smlouvu, stal se prvním kapitánem týmu a patřil na začátku sezóny patřil k vůdcům mužstva. Pak ale šestatřicetiletý Freisler přišel o místo v základní sestavě a trenér Busta dával šanci mladším. „Mluvil jsem s Tomášem a řekl jsem mu, že na druhou ligu už to není. Bylo to vidět občas už ve třetí lize, že nestíhal. Snad to pochopil, i když vím, že je to těžké.Každý hráč by měl znát svůj strop a myslím si, že druhá liga už pro Tomáše moc. Ještě si o tom pohovoříme, zatím je to čerstvé,“ řekl trenér Zbyněk Busta. Tomáš Freisler odjel v pátek do Rakouska, kde jedná o svém dalším angažmá, v Bohemce má ještě rok smlouvu. „Tomáš tady odvedl spoustu dobré práce, patří mu velký dík,“ dodal trenér.

V Bohemce s největší pravděpodobností nebude pokračovat ani gólman Štěpán Kolář, který se vrátil z hostování v Kácově. Ve Vršovicích má sice ještě smlouvu, ale trenér mu dnes oznámil, že s ním nepočítá. „Vsadili jsme na jiné gólmany. Z Příbrami přichází Sňozík, což gólman s ligovými zkušenostmi,“ potvrdil trenér Busta spekulace o příchodu příbramského gólmana. „Vše se ještě musí stvrdit podpisem, až se pan Starka vrátí z dovolené, ale počítáme s ním.“ Z Příbrami je i další staronová tvář – záložník Pavel Hašek. Bratr mladšího Ivana se vrací do Bohemky po okružní misi po ligových klubech. Vyrůstal v zelenobílém a teď se znovu oblékne do své oblíbené barevné kombinace. „U obou hráčů z Příbrami se ještě bude jednat, zda to bude na přestup či na hostování,“ upřesnil Busta.

Bohemka koupila druholigovou licenci od Xaverova a spekulovalo se také o početném přesunu hráčského „materiálu“. Nakonec do Vršovic zamířili jen dva hráči z Horních Počernic – záložník Marek a stoper Penc. „Máme k dispozici 27 hráčů, což je podle mě ideální počet. V současné době budeme pracovat s tímto kádrem a zatím nepřemýšlíme, že bychom dělali nějaké výrazné změny. Samozřejmě se může ukázat, že na to někdo nemá, tak ho pošleme pryč. Stejně tak je možné, že před soutěží ještě někoho získáme. Ale to by byl spíše hráč z první ligy,“ řekl Busta.

Nyní hráče čeká tvrdé nabírání kondice. Hned po příchodu do kabiny si všichni stoupli na váhu a asistent trenéra Petr Kostelník zapisoval důležitá čísla. Ta se ale už brzy změní, hráči vypotí hodně kil. Naznačil to hned první trénink. Místo očekávaného seznamovacího fotbálku naplánovali trenéři výběh v Krčském lese. Příprava začíná, těšte se na ligu.