Cesta za svazovým grálem pokračuje

Teplický klub asi netřeba představovat. Ze štiky ligy až na tradičního favorita soutěže to severočeši neměli daleko a proto jsou poslední výsledky žlutomodrých velikým překvapením. Špatná hra související s ještě horšími výsledky nejsou dobrou vizitkou ještě nedávno pohárového mužstva. V tom by mohla být šance Bohemky, zdolat omlazený tým trenéra Marečka. V něm by se měl také objevit bývalý hráč Bohemians Michal Valenta. Jak se mu bude "doma" dařit se přijďte podívat i vy fanoušci vršovické Bohemky.

Cesta za svazovým grálem pokračuje

Po létech tápání mezi první a druhou ligou se Teplice v první lize natrvalo usadili až v druhé polovině devadesátých let.
Od návratu do I. ligy v roce 1996 se teplický klub stále zlepšoval. Zatím poslední "vrchol" zažil v sezóně 1998/99 I. Gambrinus ligy, kdy obsadil druhé místo. Toto umístění bylo největším úspěchem v celé historii fotbalového klubu a zaručilo mu vstup do pohárové Evropy.
Na podzim roku 1999 sehráli Tepličtí významná utkání v obou hlavních evropských soutěžích. Nejdříve nastoupili proti německému klubu Borussii Dortmund v kvalifikaci o Ligu mistrů. Po velmi statečném výkonu však odešli dvakrát poraženi 0:1. Na české poměry neobvyklou reakci zažili tepličtí fotbalisté - celý stadion dlouho aplaudoval poraženým rodákům a ocenil tak jejich kvalitní hru. To mimochodem potvrdilo již známý fakt: v Teplicích se nejen hraje dobrý fotbal, ale lidé na něj chodí rádi, fandí a baví se, umí ocenit dobrou hru.
Vyřazení z kvalifikace o Ligu mistrů znamenalo další přímý postup do prvního kola Poháru UEFA. V něm se hráči FK Teplice střetli s maďarským týmem Ferencvárosi TC Budapešť, přes který se dostali po domácím vítězství 3:1 a remíze z Budapešti 1:1 do druhého kola. Zde potkali finalistu posledního Poháru vítězů pohárů, klub Real Mallorca. Španělé z Baleár však znamenali stop pro další postup teplického klubu.
V této sezóně 1999/2000 I. Gambrinus ligy končil FK Teplice na 5. místě a jeho hráči si spravili chuť hned v následující sezóně 2000/2001, kdy po podzimní části I. Gambrinus ligy "přezimovali" na 3. místě tabulky. Do druhé jarní části velmi vyrovnané české fotbalové soutěže vstupovali hráči s vidinou postupu do pohárové Evropy, kam postoupí prvních 6 týmů z domácí ligy. Konečné 9. místo v této sezóně bylo poté velkým zklamáním. Tepličtí tedy angažovali pro novou sezónu velkou osobnost, jednoho z nejlepších trenérů historie české kopané pana Dušana Uhrina, který získal plnou důvěru k dlouhodobému přebudování teplického kádru. Díky nepředvídaným okolnostem, které vedly pana Uhrina k žádosti o odstoupení, však vedení angažovalo dalšího trenéra s vysokým fotbalovým kreditem a četnými úspěchy, JUDr. Františka Cipra, který získal plnou kompetenci k dokončení přestavby mužstva. Ciprův tým nakonec obsadil konečné sedmé místo, což znamenalo postup do 2. kola evropského poháru Intertoto pro sezónu 2002/2003.
V nové fotbalové sezóně 2002/2003 FK Teplice absolvoval velmi úspěšně vystoupení v poháru Intertoto, kde sehrál tým 6 velmi náročných utkání. Nejdříve si ve 2. kole FKT s přehledem poradil s portugalským týmem CD Santa Clara 5:1 a 4:1, ve třetím pak ve velmi prestižním utkání vyřadil slavný bundesligový tým 1. FC Kaiserslautern (1:2 a 4:0). V semifinále však byla nad jeho síly italská Bologna FC (1:5 a 1:3).
Na začátku září 2002 však vzhledem k nepřesvědčivým výkonům A-mužstva FKT došlo k výměně hlavního trenéra a vedením A-mužstva byl pověřen František Straka. Ten přivedl mužstvo po fantastické vítězné sérii až na 3. místo podzimní tabulky sezóny 2002/2003.
Zatímco někteří fanoušci v zimní přestávce sebevědomě mluvili o boji o titul, jarní realita Teplic byla jiná. Klub v tabulce ztrácel a nakonec skončil až šestý. Všechna očekávání však překonal v Poháru ČMFS, mnohými opomíjené soutěži, jenž však svému vítězi zaručuje start v Poháru UEFA. Tepličtí prošli pohárem bez zaváhání, ve strahovském finále porazili Jablonec Hunalovým gólem 1:0, a odstartovali tak bouřlivé oslavy. Vždyť pohárový titul se na Stínadla vrátil po dlouhých 27 letech, navíc to bylo teprve druhé vítězství v historii FK Teplice.
Pohár UEFA přepisuje historii klubu
Jako vítěz Poháru ČMFS se Teplice vrátily do Poháru UEFA po čtyřech letech. Tehdy došly jen do druhého kola, kde jejich putování skončilo. Tentokrát je však čekala delší a podstatně úspěšnější pouť, která překvapila odborníky po celé Evropě.
V prvním kole žlutomodří narazili na německý Kaiserslautern, starého známého z Intertoto Cupu. V úvodním utkání na stadionu Fritze Waltera Teplice svého slavnějšího soupeře opět zaskočily a po senzačním vítězství 2:1 si vytvořily slušnou pozici do domácí odvety. V ní neponechaly nic náhodě, vyhrály 1:0 a mohly se těšit na soupeře ve druhém kole. Když pak v jeho rámci Tepličtí přijeli do Rotterdamu, kde je na úchvatném stadionu De Kuip čekal několikanásobný holandský mistr Feyenoord, postarali se o další senzaci. Už od 2. minuty překvapivě vedli a vítězství si nakonec pojistili ještě jedním gólem. O týden později na Stínadlech uhráli s Feyenoordem remízu 1:1, čímž rozhodli o tom, že si zahrají i v jarní fázi Poháru UEFA. Nic podobného jejich předchůdci ve žlutomodrém dresu nedokázali. Úspěch neznámého týmu ze severu Čech byl jedním z překvapení podzimní části Poháru UEFA.
Konečnou bylo pro Teplice až třetí kolo a především dvojzápas se skotským lídrem Celticem Glasgow. Ten o svém postupu rozhodl už v prvním utkání na Celtic Parku, kde před bouřícím padesátitisícovým kotlem Tepličtí prohráli 0:3, a přestože pak v domácí odvetě dokázali vyhrát 1:0, s Pohárem UEFA se loučili. Z českých týmů ale došli v Poháru UEFA jednoznačně nejdále a spolu se Spartou také přispěli největším dílem do koeficientu České republiky.
Nový kouč dává šanci mladým nadějím
Úspěchy v Evropě zastínil neúspěch v domácí soutěži. Teplice končí sezónu 2003/2004 až na devátém místě, vítězství v Poháru ČMFS neobhájí a navíc ještě před koncem sezóny přicházejí o trenéra Františka Straku, který vyslyšel vábení Sparty. V letní přestávce přichází do Teplic zkušená trenérská dvojice Mareček – Bartl, která po odchodu špílmachra Horvátha klade důraz na práci s mladými hráči. Po krátké epizodě v Intertoto Cupu, ve kterém se Marečkovi svěřenci utkali s maďarskou Šoproní a ve druhém kole s ruskou Jaroslavlí, se Tepličtí mohli plně soustředit na domácí soutěž. Start do sezóny měli za posledních osm let suverénně nejlepší, v Poháru ČMFS navíc postoupili už do čtvrtfinále. Minulou sezónu zakončily Teplice na nepohárové čtvrté příčce. Pro klub to bylo obrovské zklamání, a vsoučasné době se spekuluje o prodeji fotbalových Teplic.

Teplice procházejí v současné době obrovskou krizí. O stejném problému se mluví i v Bohemce a o to bude středeční utkání zajímavější. Recept pro Bohemku možná daly v přípravném utkání Blšany, které přehrály Teplice minulý týden 4:0. Teplice nastoupily do utkání v téměř plné polní, a tak je výsledek přinejmenším překvapivý. V zápase se Teplicím navíc zranil náhradní brankář Patrik Kolář a vzhledem k tomu, že brankářská jednička Tomáš Poštulka má dlouhodobější problémy, sáhlo vedení klubu po hostovaní Martina Slavíka, který přichází ze Slavie. Obě mužstva se potkala naposledy v zimní přípravě hned dvakrát a dvakrát to byla pro Bohemku velká ostuda v podobě pětibrankové prohry. Tým trenéra Busty se na zápas s prvoligistou velmi těší a bude rád za každého diváka, který do ďolíčku přijde. Pro oba mančafty může být středeční utkání odrazovým můstek k lepším zítřkům a můžete u toho být i VY!!! Ve středu v ďolíčku od 17 hodin se do Vršovic chystá velký svátek…