FC Zenit Čáslav – rozhodně ne za zenitem….

Královské m&#283;sto &#268;áslav vzniklo okolo poloviny 13. století za vlády P&#345;emysla Otakara II. p&#345;i jedné z hlavních zemských stezek spojujících &#268;echy s Moravou&hellip;.&nbsp; Jist&#283; fakta velmi zajímavá, ale na ned&#283;lní fotbal nadr&#382;eného klokana (u nás na &sbquo;devítce&lsquo; se &#345;íká &sbquo;nasty kangaroo/Lombardos&lsquo;) zajímá údaje týkající se sice &#268;áslavi, ale tak trochu z jiného soudku.&nbsp;<br /> Unvit&#345; &#269;lánku naleznete historii na&scaron;eho ned&#283;lního soupe&#345;e &ndash; FC Zenit &#268;áslav... &nbsp;

FC Zenit Čáslav – rozhodně ne za zenitem….

První fotbalové mužstvo bylo v Čáslavi založeno roku 1902, kdy septimáni zdejšího gymnázia ustavili první fotbalovou jedenáctku s názvem SK STELLA (Hvězda) Čáslav. Jejich sportovní iniciativa však nebyla profesorským sborem přijímána s porozuměním a tak museli své zápasy hrát až na vzdáleném vojenském cvičišti.

Situace se rychle měnila a fotbal se záhy stal oblíbeným sportem. Roku 1927 zahájil svou činnost SK Čáslav. Uvedené fotbalové mužstvo nezůstalo dlouho osamoceno a ve třicátých letech byla založena další jedenáctka pod názvem DSK Čáslav. Tento však záhy zanikl.

Roku 1943 vznikl další klub s názvem Slavoj Čáslav, který se v roce 1949 sloučil s SK Čáslav, aby spolu vytvořili jednotný klub pod názvem SK KOSMOS Čáslav. Ten záhy obsadil první místo v podzimní mezitřídě a zajistil si postup do tehdejší krajské soutěže. V roce 1950 byl účastníkem zemské ligy. Po ukončení soutěže klub sestoupil do přeboru kraje a v roce 1951 ještě do třídy nižší. Krize místní kopané pak trvala až do roku 1960 a mužstvo sestupuje až do okresního přeboru. Postupem času se situace začala zlepšovat a v sezóně 1967 - 68 mužstvo postupuje až do divize. Sedmdesátá léta jsou ale opakováním krize let padesátých.

Po roce 1989 přešel čáslavský fotbal pod záštitu závodu Zenit s.r.o. a změnil i svůj název na současný FC ZENIT ČÁSLAV. Novým prvkem v činnosti FC se stala zvýšená orientace na mládež, která spolu s dalšími změnami vedla k takovému zlepšení hráčských výsledků, že klub v roce 1998 postupuje opět do divize a v ročníku 2003 - 04 dokonce do ČFL, což je největším dosavadním úspěchem čáslavské kopané.

V současné době má FC Zenit Čáslav jedenáct mužstev hrajících v jednotlivých kategoriích. Kromě výše uvedeného "A" mužstva, dále "B" mužstvo dospělých hrajících I.A třídu, mužstvo st. a ml. Dorostu v dorostenecké divizi stejně jako mužstvo st. a ml. žáků, mužstvo st. a ml. "B" žáků, hrajících žákovskou I.A třídu a tři hrající mužstva minižáků v okresním přeboru a dále pak jedno mužstvo žáčků tzv. předmini.

     Pozorný čtenář si jistě všiml, že uvedená historie je ukončena historickým postupem našeho soupeře do ČFL, tento milník je však nyní již překonán. Minulou sezónu Zenit zakončil na špici třetí nejvyšší soutěže, což znamenalo samozřejmě postup.
     V probíhající sezóně si čáslavští nevedou vůbec špatně, z poslední doby nelze nevzpomenout vyřazení týmu SK Slavia Praha v Poháru ČMFS nebo domácí výhru nad silnými Jakubčovicemi. Suma sumárum, do Vršovic nepřijede tým trenéra Zákostelského rozhodně v roli obětního beránka, naše hochy čeká minimálně stejně náročný duel jako v posledním domácím ligovém utkání s Jakubčovicemi.
     V minulém ročníku ČFL jsme s naším nadcházejícím soupeřem dvakrát skřížily fotbalové zbraně. Doma jsme 28.8.2005 ve 4.kole Čáslav porazili brankou Milana Škody v 90.minutě a zaznamenali tak první soutěžní výhru obrozené Bohemky. V odvetě jsme se rozešli smírně 2:2, naše branky vstřelili Kulvajt a Strnad.

Tehdejší sestava Zenitu:

Malík - Mráz, Mrvík, Šrámek, Mach - Urban (77. Gögh), Pazdera, Brabec, Kunášek - Sedláček (85. Haniak), Kučera (69. Duchnič)

A pro srovnání sestava z posledního klání proti Jakubčovicím:

Švenger - Kunášek, Mráz, Šrámek, Širanec - Kurak (87. Jirouš), Haniak, Pazdera, Blažej (68. Urban) - Zachariáš (83. Sedláček), Bálek

V neděli půjde v Ďolíčku o hodně, hlavně domácím, nutně se potřebujeme odpoutat ode dna, které se nebezpečně přibližuje a konečně nastolit novou éru nedobytné klokaní tvrze, přijďte Bohemku podpořit!!!

Zdroje : www.fczenitcaslav.cz  a archiv VD