Nezapomenutelný výlet tramvají

Bylo to jak z pohádky. Krátce před osmou hodinou ranní se na obzoru zjevila krásná tramvaj. Nablyštěná, v nejlepší kondici a na předních schůdkách mávající Klokan. Fanoušci Bohemians dostali ten nejkrásnější dárek při posledním zápase v roce 2006. Trenér Zbyněk Busta zavelel - na Žižkov se pojede tramvají a nápas se začal realizovat. Přes pět stovek fanoušků si přivstalo, aby vidělo odjezd historické tramvaje. Doprava na Vršovické ulici byla zastavena - Bohemka odjížděla k zápasu a davy fanoušků zaplavily okolí. "Jede, jede Bohemka," znělo Vršovicemi v neděli brzy ráno.

Nezapomenutelný výlet tramvají

Fotbalisté se s taškami a bednami s vybavením nejprve přemístili z kabiny na ostrůvek zastávky Oblouková. Nejprve přijela tramvaj číslo 6, která zažila netradiční uvítání na tradiční cestě. Moderní "šestka" se protlačila davem fanoušků a v tu chvíli už pomalu k zastávce najížděla historická tramvaj. Televizní štáby a fotografové byli ve střehu, fotbalisté se pomalu rovnali do tramvaje. "Každý jsme měli své místo k sezení, takže to bylo v pohodě. Trochu jsme se báli, jak to bude vypadat, ale bylo to super. Hlavně ten odjezd," říkal obránce Bohemians Michal Pávek. První vagón obsadili fotbalisté i trenéři, v roli revizora fungoval ředitel klubu Jiří Steinbroch, ale na "palubě" nenašel žádného černého pasažéra. Krátce po osmé Klokan zavelel a tramvaj se vydala na dvacetiminutovou cestu na Žižkov.

Během cesty hráči poskytovali rozhovory televizím a mávali fanouškům v ulicích. "Bylo to fantastické. Lidé nás zdravili. Třeba na Vinohradské byla skupina Bohemáků," popsal cestu autor nápadu, trenér Zbyněk Busta. Drtivá většina fanoušků Bohemians, ale tramvaj viděla jen při odjezdu, protože pochod za historickou tramvají zaostával. I tak se našlo ještě dost příznivců, kteří se vypravili do ulic, aby pozdravili fotbalisty mířící na zápas v netradičním dopravním prostředku. "Občas k nám chtěl někdo přistoupit. Jednou tam byly dvě blondýnky, ale nakonec z toho nic nebylo," usmíval se obránce Pávek.

"Byl to nezapomenutelný zážitek," shrnul za všechny pocity trenér Zbyněk Busta. Když Klokani dorazili po dvaceti minutách na Žižkov, byl na stadionu ještě klid. Nejmladší v klidu vynosili tašky a bedny s vybavením a zašli do kabin. Chvilku poté už se začal stadion plnit. Když hráči vycházeli na hřiště, v hledišti už bylo téměř pět tisíc lidí. "Na tenhle den jen tak nezapomenu. Určitě si budu pamatovat bod ze Žižkova i tu ranní projížďku. Byla to ale hlavně akce pro lidi, trošku jsme z toho zápasu udělali šou. Dneska ani tolik o fotbal nešlo a snad se diváci bavili," řekl brankář Radek Sňozík.

Bohemka zase připomněla národu, kdo má nejlepší fanoušky. I hráči byli nadšení, i když se cesty tramvají trochu báli. "Kdybychom dostali na Žižkově trojku, tak by si z nás určitě všichni dělali legraci," bál se Sňozík. "Naštěstí to dopadlo dobře a budu na to rád vzpomínat. Když jsem hrál ještě v Polsku, tam jsme občas cestovali k zápasu vlakem. Ale tramvají, to jsem nezažil," doplnil útočník Radek Divecký.

Fotografie: Sváči a Hanička