Den na Strahově: Sparta - Bohemians

Bránou borců vbíhalo na plochu spartakiádního stadionu na Strahově tisíce cvičenců. I během středy bylo v útrobách slavného stadiónu hodně živo. Na programu byl totiž dvojzápas Sparta - Bohemka. Slavné derby vždy lákalo tisíce diváků do hlediště, teď se z těchto duelů stává pomalu tradice v přípravných obdobích. V létě uhráli Klokani v Toyota Areně remízu 2:2, tentokrát byli na programu hned dva duely. "Obě mužstva mají široký kádr, tak jsme chtěli dát možnost všem, aby udrželi zápasovou zátěž. Nechtěli jsme shánět dalšího soupeře na odpoledne, tak jsme se dohodli s Bohemkou na dvou zápasech," odůvodoval netradiční dvojzápas trenér Sparty Michal Bílek.

Den na Strahově: Sparta - Bohemians

První zápas slavných klubů začal ve Fotbalovém centru na Strahově v 10:30. Fotbalisté Bohemians dorazili v koloně aut a poté se společně převlékli v šatně. Sparťané přijeli oblečeni už v dresech v klubovém autobuse a šli přímo na hřiště. "Zázemí máme v šatně v Toyota Areně, takže na Strahov jezdíme jen na hřiště a po utkání zase nasedneme do autobusu a jedeme zpět," vysvětloval Bílek logistiku letenského týmu. Jelikož v předchozích dnech tál sníh a vydatně pršelo, hrálo se na umělé trávě. Hlediště se dopoledne zaplnilo dvěma stovkami diváků a na tribunách rozlohou největšího stadionu světa převažovala zelenobílá barva. K vidění byli studenti se školními taškami i lidé v oblecích. Prestižní přípravný zápas byl prostě pro někoho důležitější než škola či práce.

Za svoji oddanost byli fanoušci odměněni tím nejkvalitnějším, co oba týmy nabízejí. Oba trenéři poslali do hry lepší poloviny svým mužstev. "Dohodli jsme se s Michalem, že dopoledne budou hrát silnější výběry," řekl trenér Bohemians Zbyněk Busta. Sparta byla v prvním zápase zprvu lepším mužstvem, rychle vedla, ale nakonec se Klokani ve druhé půli zvedli, začali Spartu přehrávat a nakonec i vyrovnali. Tradiční exekutor penalt gólman Radek Sňozík vyrovnal na 2:2 po ruce Huška v pokutovém území. "Mohli jsme i vyhrát. Matúš měl v zvěru šanci, která se musí proměňovat. Ale jinak jsem spokojen. Byl to fotbal plný nasazení a líbil se mi," hodnotil Busta dopolední utkání. Zálusk na prestižní výhru si dělal i kouč Bílek. "Měli jsme hodně šancí a už v prvním poločase jsme měli vést vyšším rozdílem. Pak se Bohemka zlepšila a hodně nám to zkomplikovala," řekl trenér Sparty.

Bohemka v prvním utkání ukázala dobrou hru zálohy a útoku. Několik mezer se objevilo v obraně a sparťané několikrát šli sami na Sňozíka. Ten však vychytal Rezka, Mareše i další. Dvě stovky diváků viděly zajímavý souboj, který skončil stejně jako v létě remízou 2:2.

Letenský autobus přivezl na Strahov druhou partu hráčů z kádru A-týmu a také Klokani přivítali v šatně nově příchozí. Právě v odpoledním zápase se projevila kvalita širšího kádru letenských - proti B-týmu Bohemians nastoupili hráči jako Kisel, Šimák, Kulič, Zabavník, Slepička nebo Homola. V zelenobílém se objevili mladí dorostenci vedení kapitánem Škodou doplnění v základní sestavě jen dvěma hráči, kteří nastupují pravidelně ve druhé lize - Matúšem a Pávkem. Sparta poprvé představila útočníka Marka Kuliče, na kterého se přišlo podívat přes třista diváků a Kulič se hned napoprvé ukázal hattrickem. Takový vstup do Sparty ho přijde hodně draho -zaplatí zápisné za přestup, za první start, za kapitánskou pásku, kterou navlékl, za první gól a za první hattrick. Bohemka byla od začátku v defenzivě a jen tečovaná střela Moravce zmírnila narůstající náskok. "Splnilo to účel, prostřídali se všichni hráči. Dopoledne jsme v pohodě vedli, ale pak jsme nedali spoustu šancí a zápas si zkomplikovali. Proti slabší Bohemce jsme se už střelecky prosadili," komentoval to sparťanský kouč Michal Bílek.

Návrat tradice slavných derby se blíží i v lize. Bohemka chce brzy postoupit do nejvyšší soutěže a pak už půjde do tuhého. Elitní tým Bohemians znovu prokázal, že se může měřit s kterýmkoliv týmem v České republice a udržel letošní neporazitelnost. "Pro hráče jsou zápasy se Spartou především velkou zkušeností. To platí zejména pro mladé," řekl trenér Bohemians Zbyněk Busta.