Trenér Busta do Krče v růžovém

Oslavy postupu do Gambrinus ligy budou muset na chvilku utichnout, začne příprava na poslední mistrovský zápas sezony. Hráči měli v úterý a ve středu volno, znovu se budou hlásit trenérům ve střízlivém stavu ve čtvrtek. Kromě tréninku čeká na tým ještě jedna zajímavost - trenér Zbyněk Busta bude plnit sázku. "Řekl jsem klukům, že když postoupíme, budu běhat v růžovém triku a v trenkách v Krčském lese. Ve čtvrtek slib rád plním," směje se kouč Zbyněk Busta. Dva dny oslav pomalu končí a vše se vrací do zajetých kolejí. Ovšem postupový zápas zůstává ještě v mysli hráčů i trenéra. "Důležitý byl rychlý gól a způsob, jakým jsme přistoupili k zápasu," pochválil Busta své svěřence.

Trenér Busta do Krče v růžovém

Busta se nebál do utkání poslat sedmnáctiletého Morávka, který nastoupil vůbec poprvé za dospělý tým. Trenérům se před zápasem rozpadla záloha a vyřešili to nečekaně a jedinečně. Morávek skvěle dirigoval hru ve středu zálohy a stal se hvězdou utkání. "Znám ho od šesti let, vím, co v něm je," říká Busta. Klokani od prvních minut hráli odpovědně v obraně a vyráželi do rychlých brejků. "Na to utkání jsme se moc připravovali i po psychické stránce. Věděli jsme, že budeme mít v zádech bouřlivé fanoušky, což hrálo pro nás. Domácí to asi neunesli," dodal Busta.

Trenér si i s hráči náležitě užil oslavy. "Už je mi dobře, je to krásný pocit," řekl s úsměvem ve středu odpoledne. Zbyněk Busta je Bohemák srdcem i duší, postup prožíval s dojetím. Když sudí Jílek naposledy zadul do píšťalky, kouč se lehce zaradoval a poté se slzami v očích sledoval bláznivé radovánky na hřišti. Ale jen chvilku, pak se zavalil nadšený zelenobílý dav. "Naši fanoušci jsou fantastičtí. Vytvořili bláznivou kulisu. to oni nás dohnali do ligy," chválí čtyřicetiletý kouč největší klenot klubu - fanoušky.

Sportovní manažer Zbyněk Busta teď chce připravit tým na poslední utkání druholigové sezony a pak už bude myslet na ligu, která začíná 4. srpna. V médiích je často zmiňována otázka trenérské licence Zbyňka Busty, který má vystudovány všechny potřebné kategorie, ale chybí mu ta poslední - profi-licence UEFA. Stejná pravidla platí v první i ve druhé lize. Na lavičce musí sedět trenér s profi-licencí. V Bohemians však funguje speciální model - Zbyněk Busta je sportovním manažerem který připravuje A- tým a B-tým dohromady. Anglický model, který Busta převzal po stáži ve West Hamu United se uchytil a funguje velmi úspěšně. Přípravu vedou trenéři Busta, Hradecký a Kostelník společně.

Při druholigových zápasech jen na lavičce jako hlavní kouč Václav Hradecký, který má i potřebnou profi-licenci. V takovém složení začne Bohemka i nejvyšší soutěž. "Je mi jasné, že takhle to donekonečna dělat nemůžeme. A taky vím, že se při tom trenérském studiu dozvím leccos užitečného. Jen budu muset vymyslet, abych to všechno skloubil časově," poznamenal Busta ke studiu, které trvá necelé dva roky a mimo jiné zahrnuje i řadu týdenních seminářů, nejčastěji v Olomouci. A těch se tihle studenti samozřejmě zúčastňovat musí. Busta by se ke studiu trnérské licence měl přihlásit v listopadu 2007 a ihned poté může být hlavním koučem.

Přestože je Busta uváděn na soupisce jako masér, aby mohl na lavičce sedět, byl novináři zvolen jako desátý nejlepší český trenér za sezonu 2006/2007. Novináři v anketě trenér sezony volili ze všech českých trenérů (ze všech domácích i zahraničních lig, ze všech reprezentací). Busta získal dokonce více bodů než kouč národního týmu Karel Brückner.